Internacional 22/10/2019

La sospita de frau electoral encén els carrers de Bolívia

El recompte oficial preliminar dona ara Evo Morales com a guanyador en primera volta

Marta Rodríguez
3 min
Un jove simpatitzant de l'opositor Carlos Mesa protesta a La Paz

BarcelonaL’erràtic i irregular recompte de vots de les eleccions de diumenge a Bolívia donen ara a Evo Morales la possibilitat de guanyar la reelecció sense necessitat d’esperar a una segona volta i alimenten la sospita de frau. El malestar ciutadà s’ha traduït en diverses protestes popular, durament reprimides per la policia, i en la convocatòria de vaga general per avui dels sectors contraris enfadats perquè la proclamació del dirigents s’ha fet quan encara no s’ha acabat l’escrutini oficial. Avui dimarts ja s'han produït bloquejos de carretera i manifestacions a La Paz, Sucre o Santa Cruz per protestar per aquest gir en el recompte que per a l’Organització d’Estats Americans (OEA) és del tot “inexplicable” i suposa una “pèrdua de confiança” amb les autoritats del país a l’hora de garantir la transparència i la democràcia del procés. L’ens regional ha convocat per demà dimecres una reunió urgent per debatre la situació en què han desembocat els comicis.

Milers de persones han sortit al carrer i s’han hagut d’enfrontar a la policia desplegada, que ha disparat gasos lacrimògens. Segons l’agència Efe, la violència s’ha estès en molts dels barris de La Paz i a la regió de Potosí els manifestants van incendiar la seu regional del tribunal electoral que ha tutelat el recompte.

Partidaris d'Evo Morales i de Carlos Mesa (de blau) s'enfronten a La Paz

En un primer recompte preliminar, Morales guanyava al seu principal oponent, l’expresident Carlos Mesa, però els resultats l’abocaven a la segona volta prevista per al pròxim 15 de desembre. Amb el 84% escrutat, el Tribunal Suprem Electoral va ordenar l’aturada del recompte de les paperetes i després de 24 hores d’inactivitat va presentar uns resultats que apropen Morales a una victòria directa pel què seria el seu quart mandat consecutiu. El recompte definitiu encara pot trigar uns dies, apunta l’agència Reuters.

Segons aquest recompte no oficial, Evo Morales obtindria el 46,85% dels vots enfront del 36,74 % de Mesa, i es queda només a 11 dècimes de la reelecció perquè la llei boliviana atorga la victòria al candidat que supera en 10 punts el seu rival si supera el 40%. El nou recompte ha aixecat les sospites de frau i ha provocat que la polarització social entre partidaris i detractors del que ha sigut el primer president indígena del país s’accentués encara més. La tensió és tan evident que l’ONU ha fet una crida a la calma i a recuperar “l’esperit cívic” que hi va haver durant la jornada d’eleccions.

Des de l’OEA s’ha insistit en què es respecti la voluntat popular en la proclamació dels resultats.

El candidat Mesa ha advertit que no reconeix els resultats i fonts del seu partit han qualificat la jornada electoral com un “dia tràgic per a la democràcia boliviana”. Per contra, Morales ha desaparegut de la primera fila i es manté en un perfil prou baix que contrasta amb l’aparició la nit electoral quan va proclamar la seva victòria a les urnes però sense una majoria clara.

Per a la seva reelecció, Morales, en el poder des de fa més de 13 anys, ha hagut de modificar la Constitució per acabar amb el límit de dos mandats consecutius però es va guanyar poder optar-ne al quart gràcies al Tribunal Constitucional, després que perdés en un polèmic referèndum. Morales ha mantingut la popularitat entre indígenes i classes més populars perquè ha aconseguit reduir els índexs de pobresa.

stats