Nou escàndol a Israel per l'espionatge il·legal amb el programa Pegasus

Familiars, acusats i testimonis en un dels judicis contra l'ex primer ministre Benjamin Netanyahu, entre les desenes de víctimes

ARA
3 min
Pàgina web del grup israelià NSO

BarcelonaLa policia israeliana hauria utilitzat de manera generalitzada el programa espia Pegasus contra alts funcionaris del govern, alcaldes, líders activistes, periodistes, familiars i assessors de l'ex primer ministre Benjamin Netanyahu, així com testimonis i acusats en un dels tres expedients judicials que actualment es veuen en un tribunal de Jerusalem per presumpta corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els secretaris d'estat dels ministeris de Finances, de Justícia, de Comunicació i Transport; el destacat empresari Rami Levy; Ilan Yeshua, l'antic conseller delegat de Walla i actualment un dels principals testimonis de l'esmentat judici contra Netanyahu; l'alcaldessa de Netanya, Miriam Feirberg; o, entre altres, Avner Netanyahu, fill de l'antic primer ministre, haurien sigut algunes de les víctimes del pirateig amb el programari maliciós de l'empresa NSO, segons ha publicat aquest dilluns, en la segona part d'un reportatge d'investigació, el diari econòmic en hebreu Calcalist.

El rotatiu, però, no ha ofert ni proves concloents ni fonts que les ratifiquin, ni tampoc ha precisat les dates en què l'espionatge hauria tingut lloc.

Tot i així, la publicació de la informació ha tingut un impacte immediat en el procés contra Netanyahu. A primera hora, davant del Tribunal del Districte de Jerusalem, els advocats que representen els acusats han exigit als jutges que suspenguessin la vista. Inicialment, però, el tribunal ha acceptat l'afirmació de la fiscalia segons la qual no tenien coneixement de cap vigilància il·legal contra els testimonis i ha decidit continuar amb el judici. Posteriorment han decidit suspendre la sessió i donar temps a la Fiscalia de l'Estat fins a aquest dimarts a la tarda per verificar-ne o no les denúncies.

Amb anterioritat, la companyia NSO havia estat acusada de vendre el Pegasus a governs dictatorials que l'han utilitzat contra tota mena d'activistes dels drets humans, periodistes i advocats d'arreu del món. El juliol passat, diaris com The Washington Post, Le Monde o The Guardian van assegurar que fins a 50.000 persones podrien haver sigut objectiu del Pegasus, d'acord amb una llista filtrada als esmentats mitjans de comunicació, tot i que no estava gens clar ni d'on provenia la llista ni el nombre de telèfons realment piratejats. La companyia NSO sempre ha negat qualsevol delicte, i s'ha limitat a dir que el programari està pensat per utilitzar-lo contra delinqüents i terroristes, i que només està disponible per a les organitzacions de seguretat de països amb un bon historial del respecte als drets humans. Un extrem de dubtosa veracitat, d'acord amb algunes informacions d'ús de Pegasus per part de l'Aràbia Saudita o el Salvador.

Denúncies reiterades

El cert és que des de polítics com l'expresident del Parlament i ara conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, fins a personalitats com Jeff Bezos, amo d'Amazon i de The Washington Post, o Loujain al-Hathloul, una coneguda defensora dels drets de les dones a l'Aràbia Saudita, han denunciat haver-ne sigut víctimes. I el 2019 WhatsApp va presentar una demanda als Estats Units contra NSO per espionatge.

La primera part d'informació que aquest dilluns s'ha publicat, i que va aparèixer al gener, sostenia, bàsicament, les il·legalitats comeses per les forces de seguretat. La policia ho va negar i va assegurar que qualsevol ús estava totalment aprovat pels tribunals i sota el control adequat. Setmanes després, però, van haver d'admetre que "es van descobrir troballes addicionals que canvien l'estat de les coses en determinats aspectes". Van decidir cooperar amb dues investigacions aleshores.

El diari revela que Pegasus es va fer servir per robar informació personal als espiats i que va ser "l'eina més útil per recopilar intel·ligència" per part d'una unitat especial policial anomenada Cyber Sigint. Aquesta unitat hauria "piratejat els telèfons de ciutadans en secret, en contra de la llei i assumint que els jutges no ho aprovarien".

El ministre de Seguretat Pública, Omer Bar-Lev, ha anunciat que s'obrirà una comissió d'investigació per aclarir les actuacions de la policia, i el president israelià, Isaac Herzog, ha instat també a dur a terme una anàlisi "exhaustiva i profunda" sobre l'assumpte.

stats