Internacional 03/12/2017

Els Estats Units abandonen el pacte de l'ONU sobre protecció de migrants i refugiats

Trump considera que el tractat és contrari a les seves polítiques frontereres

Efe
2 min
El president saluda en pujar a l'avió presidencial que dissabte el va portar de Nova York a Washington

WashingtonLa representant dels Estats Units davant les Nacions Unides, Nikki Haley, ha anunciat aquest diumenge que el seu país ha decidit retirar-se del pacte mundial de l'ONU sobre protecció de migrants i refugiats perquè considera que la política migratòria del país ha d'estar en mans "només" dels nord-americans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Els Estats Units estan orgullosos de la seva herència migratòria i del nostre durador lideratge moral en donar suport als migrants i als refugiats a tot el món. Però les nostres decisions en política migratòria han de ser preses sempre per nord-americans i només per nord-americans", ha assenyalat Haley aquest dissabte al compte de Twitter de la missió dels EUA davant l'ONU.

Els Estats Units es van unir al pacte l'any 2016, sota el mandat de l'expresident Barack Obama (2009-2017), en signar la Declaració de Nova York sobre migració. No obstant això, l'actual president, Donald Trump, considera que "nombrosos punts" d'aquest document "són contraris" a les polítiques sobre migració i refugiats, ha assenyalat la missió nord-americana davant l'ONU en un comunicat. Per aquest motiu, segons la nota, el president Trump "ha decidit" retirar-se d'un acord amb què s'aspirava a arribar a un consens unànime per a l'any que ve.

El control fronterer ha estat marcat en vermell a l'agenda de l'actual president des de la campanya electoral, i des que ocupa la Casa Blanca ha intentat en tres ocasions implantar un veto migratori. Després d'un gran caos als aeroports i nombrosos revessos judicials, Trump va proclamar al març la seva segona iniciativa contra refugiats de països de majoria musulmana, que va ser substituïda per un tercer veto al setembre i que restringeix també l'ingrés als EUA de ciutadans de Corea del Nord, del Txad i de funcionaris de Veneçuela.

stats