Estats Units

Biden avisa la Xina: "Si amenaça la nostra sobirania, actuarem per protegir el nostre país"

El president dels Estats Units demana al Congrés que apugi els impostos als rics i que aprovi la reforma de la policia

4 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, en el seu discurs de l'estat de la Unió.

WashingtonJoe Biden tenia previst centrar el seu discurs de l'estat de la Unió, el més important de l'any, en els assoliments aconseguits durant els seus dos anys de mandat i en les prioritats dels dos restants. En una sessió conjunta aquest dimarts al Capitoli, on s'han reunit les dues cambres legislatives, els membres del Tribunal Suprem, l'estat major i nombrosos convidats especials, Biden volia fer gala de la recuperació econòmica, amb una inflació que comença a frenar-se i els nivells més baixos d'atur en mig segle. També, en el que seria un preludi de la seva probable campanya per a les presidencials del 2024, volia repassar les importants mesures aprovades durant els últims dos anys, com la llei d'infraestructures, la llei de reducció de la inflació o les subvencions a la indústria dels semiconductors. I així ho ha fet, però no ha pogut centrar-hi tota l'atenció que hauria desitjat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els seus assessors, que preparen els discursos amb detall i antelació, no esperaven que un suposat globus espia xinès ocupés l'actualitat mediàtica del país, així que han hagut d'adaptar la intervenció amb una contundent resposta: "Avui estem en la posició més forta en dècades per competir amb la Xina o amb qualsevol altre país del món. Em comprometo a treballar amb la Xina allà on pugui fer avançar els interessos estatunidencs i beneficiar el món. Però no s'equivoquin: com hem deixat clar aquesta setmana, si la Xina amenaça la nostra sobirania, actuarem per protegir el nostre país", ha dit Biden, sense esmentar explícitament el globus xinès.

El president no podia sortir del Congrés sense una referència a aquest assumpte, que ha causat una crisi diplomàtica entre les dues primeres potències mundials i que els seus opositors polítics estan aprofitant per passar a l'atac. Els republicans, que porten tota la legislatura titllant Biden de tebi contra el gegant asiàtic, han criticat la seva "lentitud" en abatre el suposat globus espia i ja han anunciat que obriran investigacions a la Cambra de Representants. 

Malgrat les acusacions mútues sobre la relació amb la Xina, el cert és que Biden ha seguit una línia continuista de Trump en aquest aspecte, amb mesures com la prohibició que les empreses nord-americanes puguin vendre material per a la fabricació de semiconductors a companyies xineses, o l'ampliació del seu múscul militar al sud-est asiàtic. "Siguem clars: guanyar la competició amb la Xina hauria d'unir-nos a tots", ha dit Biden, fent una crida al que podria ser un dels pocs camps d'acord bipartit.

"El sistema impositiu no és just"

En qüestions internes, el president, que arran del descobriment de documents classificats es troba en un moment de debilitat (segons les enquestes, només el 37% dels demòcrates vol la seva reelecció), ha entonat durant el discurs un to més enèrgic i progressista que mai. "Cap multimilionari hauria de pagar menys impostos que un mestre d'escola o un bomber", ha dit, en una de les desenes de referències a la classe treballadora que ha fet al llarg del tradicional discurs. "El sistema impositiu no és just. Jo soc capitalista, però cadascú ha de pagar el que li toca", ha dit, subratllant l'impost aprovat per la seva administració, que obliga les companyies multimilionàries a pagar un mínim del 15%. En un discurs que més aviat ha recordat l'esquerrà Bernie Sanders, Biden ha proposat anar més enllà i incidir sobre la compra d'accions corporatives, quadruplicant l'impost sobre aquesta inversió, i ha emplaçat el Congrés a "acabar la feina" i augmentar l'impost mínim al 20%.

"L'any 2020, 55 de les corporacions més grans dels EUA van obtenir 40.000 milions en guanys i van pagar 0 dòlars en impostos federals. Amics, simplement no és just", ha alertat el president. A més, ha atacat les grans farmacèutiques i les petrolieres, que l'any passat van registrar beneficis rècord, "enmig d'una crisi energètica global".

Propostes ambicioses a un Congrés dividit

El president s'ha omplert la boca de propostes ambicioses, sabent que probablement no en podrà aprovar cap ara que la Cambra de Representants està controlada pels republicans. Les ha fet sota l'atenta mirada del líder republicà Kevin McCarthy, que seia, estoic, darrere seu, presidint la sessió juntament amb la demòcrata Kamala Harris. "President, no voldria arruïnar la seva reputació, però la meva intenció és treballar amb vostè", ha fet broma Biden a l'inici del seu discurs, remarcant la necessitat d'arribar a acords amb els republicans, entre altres coses per augmentar el sostre de deute, que està a punt de ser superat i podria portar el país a una suspensió de pagaments.

El president ha aprofitat el discurs per marcar la seva agenda, atribuint-se els símptomes de recuperació que està deixant l'economia. Segons ha recordat, sota el seu mandat s'han creat 12 milions de nous llocs de treball, "més llocs de treball en dos anys que els que cap president ha creat en quatre", i la desocupació està en els nivells mínims de l'últim mig segle.

L'actualitat també ha ajudat Biden a reafirmar una mesura que ja va defensar en el seu anterior discurs de l'estat de la Unió, la llei de reforma de la policia. Apel·lant directament als pares de Tyre Nichols, que eren a la tribuna del Congrés com a convidats especials, ha dit: "Imagineu-vos perdre un fill a les mans d'aquells que haurien de fer complir la llei". En aquesta emotiva part del discurs, ha rebut l'aplaudiment dels dos bàndols de la cambra, inclosos els republicans, tot i que els han retirat immediatament, quan Biden els ha instat a arribar a "un pacte" que permeti responsabilitzar els agents "quan violin la confiança del públic". Arran de l'assassinat de George Floyd, els demòcrates van intentar el 2021 aprovar aquest projecte de llei, que va passar l'examen de la Cambra de Representants, però es va estancar al Senat. Ara, amb un Congrés dividit, ho tindrà especialment complicat.

stats