Estats Units

El Congrés dels EUA aprova una pròrroga per evitar 'in extremis' el tancament de govern

Demòcrates i republicans eviten el boicot de la ultradreta i pacten mantenir el finançament del govern durant 45 dies

3 min
El portaveu de la Cambra de Representants dels Estats Units, Kevin McCarthy.

WashingtonEl sentit d'estat s'ha imposat als Estats Units després de setmanes de caos, retrets creuats i desgovern al Congrés nord-americà. En un gir inesperat dels esdeveniments, republicans i demòcrates han arribat aquest dissabte a un acord in extremis per aprovar una pròrroga dels pressupostos, que evitarà el temut tancament de govern als Estats Units. A menys de deu hores de la data límit, la Cambra de Representants ha superat el boicot del sector ultradretà i ha donat el vistiplau a un pla provisional per continuar finançant el govern durant 45 dies. La proposta ha tingut després el vistiplau del Senat i ha estat signada pel president Joe Biden. Però és una mesura provisional: ara els congressistes tindran un mes i mig de marge per continuar negociant els plans de despesa per a l'any fiscal vinent i complir així amb una de les seves funcions bàsiques: finançar l'administració pública.

D'aquesta manera, s'evitaran les conseqüències d'un desastrós tancament de govern, que hagués obligat l'administració a deixar de prestar serveis considerats "no essencials". En aquest escenari, un milió i mig de funcionaris i dos milions de militars s'haurien vist privats temporalment del seu sou, nombrosos programes socials haurien deixat de funcionar i s'haurien suspès els pagaments a empreses que treballen per a l'administració, entre d'altres impactes.

Res d'això passarà, almenys fins d'aquí 45 dies. Després de reiterats fracassos, el president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, ha aconseguit convèncer prou congressistes de tots dos partits amb la seva proposta d'última hora, que ha rebut 335 vots a favor i 91 en contra a la cambra baixa. La mesura mantindrà obert el flux de diners a les agències governamentals fins a mitjans de novembre i destinarà milers de milions de dòlars per a la reconstrucció després dels recents desastres naturals que han viscut estats com Hawaii, Vermont i Florida.

Tanmateix, no inclou l'ajuda militar a Ucraïna, un dels principals punts de fricció en totes dues cambres legislatives, que el mateix Volodímir Zelenski va anar a reclamar en persona al Capitoli la setmana passada i que fins ara havia estat una línia vermella dels demòcrates i l'eix central de la divisió interna dels republicans. Els demòcrates han volgut evitar el pes polític que hauria significat avantposar l'ajuda a Ucraïna a mantenir en peu l'activitat del govern. En el cas del Partit Republicà, suposa una victòria del sector moderat enfront de l'ala dura del partit, una vintena de congressistes ultraconservadors que ja van condicionar el seu nomenament al gener i han boicotejat tots els seus intents d'aprovar els pressupostos.

Propostes d'última hora per salvar els pressupostos

Durant les negociacions al maig per suspendre el sostre de deute, McCarthy va pactar amb Joe Biden unes retallades moderades en sanitat, educació, justícia i protecció mediambiental que haurien d'haver-se concretat aquestes setmanes. Tanmateix, l'ala dura del Partit Republicà s'ha entossudit a reclamar retallades molt superiors. Davant la falta de temps per aprovar el pla de despesa, McCarthy va passar divendres al pla B: va proposar una pròrroga pressupostària, amb importants retallades (d'aproximadament el 30%), per mantenir viu el finançament del govern durant un mes. Però ni tan sols aquesta iniciativa va tenir el suport dels 21 republicans díscols.

A la desesperada, l'speaker republicà ha estès la mà aquest dissabte a la bancada demòcrata amb la seva nova proposta d'una pròrroga similar de 45 dies, encara que sense les retallades plantejades el dia anterior. "El que demano, tant a republicans com a demòcrates, és que deixin de banda el seu partidisme i se centrin en els nord-americans", ha dit McCarthy. Finalment, ha acontentat els demòcrates, que han emès un vot gairebé unànime a favor.

En les últimes 24 hores, "hem passat de retallades devastadores que haurien impactat en la seguretat sanitària i el benestar econòmic del poble estatunidenc a un acord de despesa que satisfà les seves necessitats en tots els àmbits", ha defensat el líder de la minoria demòcrata a la cambra baixa, Hakeem Jeffries. La decisió presa aquest dissabte representa una ruptura de McCarthy amb el bloc ultradretà, que ja demana el seu cap. Matt Gaetz, una de les seves veus cantants, s'ha mostrat "decebut" i ha assegurat que el càrrec de McCarthy "està en perill".

L'ajustada majoria republicana a la Cambra de Representants (222 escons enfront dels 212 demòcrates) dona als vint-i-un republicans díscols una gran capacitat de bloqueig. De fet, McCarthy ha cedit recentment a altres peticions d'aquest sector; l'última, fa dues setmanes, amb l'inici d'una investigació formal per obrir un procés de impeachment (judici polític) contra Biden pels negocis del seu fill. Conscient que poden quedar-li pocs dies com speaker, McCarthy va treure el seu discurs més heroic. Davant les càmeres als passadissos del Capitoli, va afimar: “Si he d'arriscar-me a perdre la meva feina per defensar el poble estatunidenc, ho faré".

stats