Carrera espacial

Una dona i un afroamericà, estrelles de l'Artemis II que orbitarà la Lluna

Feia més de 50 anys que la NASA no enviava una missió tripulada en un viatge per l'òrbita del satèl·lit

3 min
La tripulació de la missió Artemis II de la NASA (d'esquerra a dreta): els astronautes de la NASA Christina Hammock Koch, Reid Wiseman (assegut), Victor Glover i l'astronauta de l'Agència Espacial Canadenca Jeremy Hansen.

BarcelonaLa primera dona de la història que formarà part d'una missió espacial a la Lluna es diu Christina H. Koch, té 44 anys i és de Michigan. Serà l'enginyera de la nau Orion que a finals del 2024 s'enlairarà cap al nostre satèl·lit natural, orbitarà al seu voltant i després tornarà. Es tracta de la missió Artemis II, que també portarà el primer afroamericà i el primer canadenc fins a l'òrbita de la Lluna, en un viatge espacial històric. L'any següent, el 2025, l'Artemis III serà la missió que té previst aterrar a la Lluna, una fita que no es repeteix des del 1972.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La NASA dels Estats Units i l'agència espacial canadenca (CSA) han fet públics aquest dilluns els noms dels quatre tripulants de la missió Artemis II. El més esperat era el de la primera dona que participarà en una missió espacial a la Lluna, que finalment serà Christina H. Koch, però el grup inclou dues fites històriques més: l'astronauta Victor Glover es convertirà en el primer afroamericà que fa aquest viatge, i ho farà com a segon pilot de la missió; i Jeremy Hansen serà també el primer astronauta del Canadà que anirà fins a la Lluna, en el seu cas com a "segon especialista" de la nau (Koch serà la "primera especialista"). El comandant de la tripulació serà el nord-americà Reid Wiseman.

Víde promocional de la NASA sobre la missió Artemis 2.

"La tripulació de la humanitat"

"La tripulació de l'Artemis II representa els milers de persones que treballen incansablement per portar-nos fins a les estrelles. Aquesta és la seva tripulació, és la nostra tripulació, és la tripulació de la humanitat", ha dit de manera solemne l'administrador de la NASA, Bill Nelson, durant l'acte de presentació. "Estem inaugurant una nova era d'exploració per a una nova generació de mariners estel·lars i de somiadors: la generació Artemis", ha afegit. Les missions Artemis agafen el nom de la deessa grega que, segons la mitologia hel·lènica, era bessona d'Apol·lo, el deu que va donar nom a les primeres missions espacials que van dur els éssers humans a la Lluna, el segle passat.

"Que si estic emocionada? Absolutament!", ha dit Koch durant l'acte de presentació de la tripulació. Christina H. Koch ha format part de tres expedicions a l'Estació Espacial Internacional (EEI) i ja té un altre rècord històric: el de ser la dona que ha fet el vol espacial més llarg, amb 328 dies a l'espai seguits. També va participar en la primera passejada espacial formada totalment per dones, en concret ella mateixa i la seva companya astronauta Jessica Meir. L'Artemis II serà el seu segon viatge a l'espai, després de la seva llarga estada a l'EEI, on va formar part de les expedicions 59, 60 i 61 abans de tornar a la Terra el febrer del 2020. Koch va néixer als Grand Rapids de Michigan, però va créixer a Jacksonville, Carolina del Nord, i, anys més tard, es va traslladar a Livingston, Montana, on vivia quan va ser escollida com a membre del cos d'Astronautes de la NASA l'any 2013.

Aquell mateix any va ser seleccionat també com a astronauta Victor Glover, que llavors treballava al Senat dels Estats Units. Nascut a Califòrnia, Glover ha estat pilot de F-18 a l'aviació nord-americana. El 2021, va pilotar el segon vol tripulat de la nau espacial Crew Dragon de Space X, i aquest serà també el seu segon vol espacial, després d'haver passat 168 dies a l'espai en la missió 64 de l'EEI. Ara, es converteix en la primera persona negra que forma part d'una missió espacial a la Lluna. Per a l'Hansen serà el primer vol a l'espai. El canadenc acumula moltes hores d'experiència com a pilot i coronel a les forces armades canadenques, i també com a astronauta, tant des del centre de control de missions de l'EEI com, des del 2017, com a entrenador de candidats a astronauta. Per al comandant Wiseman també serà el segon viatge a l'espai, després d'haver estat 165 dies a l'EEI l'any 2014. En aquella expedició va sumar també 13 hores com a caminant espacial en dues sortides a l'espai.

stats