Haley s'estavella a les primàries de Nevada, on els republicans voten per "cap dels candidats"

Trump no s'hi ha presentat, esperarà a fer-ho en els caucus de dijous, i Biden passa sense problemes

3 min
Nikki Haley a Carolina del Sud

BarcelonaLa candidata a les primàries del Partit Republicà Nikki Haley cada dia ho té més difícil per fer ombra a Donald Trump. L'exambaixadora dels EUA a l'ONU ha perdut aquesta matinada a l'estat de Nevada davant l'opció "Cap dels candidats", que ha obtingut el suport del 61% dels republicans. Haley s'ha quedat amb el 32,4%, segons les projeccions d'AP amb el 61% del vot escrutat. En canvi el demòcrata Joe Biden no ha tingut problemes i la seva rival no ha arribat al 3% dels suports.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest resultat, però, no té cap impacte en la nominació republicana, perquè Trump havia decidit no presentar-se a les primàries convocades per l'estat i esperar als caucus d'aquest dijous. Havia demanat als seus seguidors que no anessin a votar o que marquessin l'opció "Cap dels candidats". Els delegats es decidiran al caucus, on Haley no participarà, de manera que tots els 26 vots per a la convenció republicana en aquest estat, el primer a votar de la Costa Oest, seran per a l'expresident.

L'origen de l'embolic es remunta al 2021, quan l'estat de Nevada, llavors governat pels demòcrates, va aprovar una llei per canviar els caucus per un procés de primàries amb l'objectiu d'incentivar la participació. Quan es va fer el canvi, els republicans van apel·lar als tribunals. La resposta de la justícia va ser que no podia aturar la llei, però va reconèixer que el repartiment de delegats del Partit Republicà tampoc havia d'estar vinculat al procés de primàries. D'aquesta manera, els republicans van decidir mantenir els caucus com la votació on repartir els delegats i celebrar també unes primàries, que no són vinculants.

Ara bé, a l'hora d'establir els requisits que els candidats havien de complir per presentar-se als caucus, es van marcar en uns paràmetres molt favorables a Trump, com ara haver de pagar 55.000 dòlars per registrar-se i no haver-se presentat a les primàries. Qui va decidir les condicions va ser el Partit Republicà de Nevada, la cúpula del qual està dominada per polítics afins a Trump, alguns dels quals han estat imputats per haver intentat revertir els resultats del 6 de gener del 2020. Un altre detall important d'aquest procés és que qui voti a les primàries no podrà participar en els caucus de dijous. En canvi, al caucus només hi podran participar els republicans que ja estiguessin registrats 30 dies abans de la data. Com a qualsevol caucus, cal acudir presencialment al lloc on se celebren les assemblees i s'haurà de presentar la identificació.

El poc marge que deixa Nevada ha fet que Haley no hagi destinat ni un segon del seu temps a fer-hi campanya, i dins de tots els possibles escenaris s'ha complert el pitjor: una vergonyosa derrota contra l'opció "Cap dels candidats". Tot i que Haley ha criticat el procés de votació de Nevada i l'ha qualificat de "manipulació", li serà difícil mantenir l'empenta després d'aquest resultat. Trump no ha desaprofitat l'ocasió per fer-ne befa des de la seva xarxa social Truth, assegurant que ha estat una "mala nit" per a ella. "Mireu, d'aquí poc dirà que ha guanyat", afegia l'expresident, fent referència a com Haley va entomar la derrota a New Hampshire, on va assegurar que no tiraria la tovallola en la cursa electoral.

Després de perdre a Iowa i New Hampshire, la candidata republicana ha marcat en vermell les primàries que se celebraran a Carolina del Sud el 24 de febrer. Haley va ser governadora d'aquest estat entre el 2011 i el 2017 i hi té posades totes les seves esperances per aconseguir un cop d'efecte. Encara que jugui a casa, l'exgovernadora no ho tindrà gens fàcil, ja que la majoria de l'electoral és blanc i de perfil conservador, un perfil de votant molt més favorable a Trump. De fet, les últimes enquestes segueixen donant la victòria a Trump amb un 63% dels vots, segons FiveThirtyEight. Perdre Carolina del Sud podria ser un punt d'inflexió per a ella i podria fer que es replantegés la seva candidatura, encara que el Superdimarts del 5 març podria donar sorpreses. En aquesta data, dels catorze estats que hi voten, onze ho fan amb primàries obertes, on també poden participar electors moderats i independents.

stats