Estats Units

La congresista Liz Cheney, última víctima de Trump

Perd les primàries a Wyoming després d'enfrontar-se sense complexos a les accions de l'expresident

ARA
3 min
El discurs de la congressista conservadora Liz Cheney.

BarcelonaS'havia fet famosa arreu dels Estats Units -i més enllà- pel seu enfrontament, obert i sense complexos, amb l'expresident Donald Trump. Hi havia un detall que la feia diferent: era republicana i, tot i formar part del mateix partit polític que Trump, no estalviava crítiques contra el mandatari. Però la congressista conservadora Liz Cheney ja s'ha convertit en una altra víctima de l'expresident. La matinada d'aquest dimarts ha perdut de forma rotunda les primàries republicanes a Wyoming i no podrà optar a la reelecció al novembre. Harriet Hageman, la candidata a qui l'expresident havia mostrat activament el seu suport, ha estat la guanyadora. Els analistes tenen clar que la seva actitud combativa contra Trump ha passat factura a Cheney.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que havien tingut algunes tensions abans -per exemple per l'ús de la mascareta durant la pandèmia-, la negació del triomf de Joe Biden en les eleccions del 2020 i les denúncies, sense cap prova, de frau electoral per part del president republicà havien enfurismat Cheney, que va ser una de les primeres republicanes a reconèixer la victòria del demòcrata i va protagonitzar una campanya per convèncer els seus companys de partit perquè fessin el mateix. També és una de les dues úniques representants republicanes que formen part de la comissió del Congrés que investiga l'assalt al Capitoli.

Aquesta matinada, Cheney ha comparegut molt aviat per admetre la derrota, quan només s'havia escrutat al voltant d'un 15% dels vots, però la diferència entre les dues candidates era tan gran que la desfeta ja era clara. "Cap càrrec en aquesta terra és més important que els principis que tots hem jurat protegir", deia, després de recordar que fa dos anys va guanyar aquestes mateixes primàries amb un 73% dels vots. “Hi havia un camí clar per repetir [la victòria]”, ha dit, però hauria implicat "mentir, trair els principis, la llei i la democràcia" donant suport a la teoria de Trump. “Aquest era un camí que no podia ni volia prendre”, ha reiterat.

La lluita continua

Tot i la derrota, Cheney ha deixat clar que la seva lluita continua. "Ara comença la veritable feina", ha apuntat. Durant el seu discurs, ha recordat que el 6 de gener va dir que faria el que fes falta per evitar que Donald Trump torni a la Casa Blanca i aquest dimarts s'hi ha reafirmat: "La nostra gran nació no ha de ser governada per un negacionista electoral ni per una torba agitada a través de les xarxes socials". Algunes veus asseguren que la republicana -elevada a figura nacional gràcies a la seva pugna amb Trump- està considerant presentar-se com a candidata a les primàries republicanes per a la presidència, però si el trumpisme segueix tan mobilitzat com ara, les opcions que se li auguren són poques.

Mentrestant, Cheney, filla del que va ser vicepresident amb George W. Bush, Dick Cheney, ha assenyalat que les mentides i les teories de la conspiració de Trump provoquen una perillosa espiral de violència, que polaritza la societat nord-americana i dispara les agressions i amenaces polítiques. Ella mateixa ho ha patit: assetjada a les xarxes socials, no ha pogut ni fer actes de campanya a Wyoming per motius de seguretat. En aquest estat, amb poca població i de forta tendència conservadora, Trump es va imposar a les presidencials del 2020 amb el suport de set de cada deu ciutadans i 43 punts percentuals d'avantatge respecte al demòcrata Joe Biden.

El resultat d'aquest dimarts, doncs, demostra que Trump, la candidatura del qual a les eleccions presidencials del 2024 sembla cada vegada més probable, continua tenint un gran suport entre les bases del Partit Republicà, tal com ja s'havia assenyalat a les primàries de diversos altres estats com Ohio, Pennsilvània, Arizona i Michigan. Bona part dels candidats republicans que es van manifestar en contra del president o han abandonat la política o han perdut també les seves primàries.

stats