10/08/2022

El perill de convertir Trump en un màrtir

2 min
Donald Trump, al club de golf de Bedminster (Nova Jersei), el passat mes de juliol

BarcelonaL'escorcoll de l'FBI a la residència de Donald Trump a Mar-a-Lago, a Florida, va semblar en un primer moment que podia posar contra les cordes l'expresident nord-americà. 24 hores més tard, el que hi ha és un autèntic efecte bumerang, ja que Trump ho està aprofitant per rellançar la seva cursa electoral de cara al 2024 amb l'argument que l'operació policial forma part d'una persecució política auspiciada pel govern de Joe Biden i els demòcrates. Aquesta estratègia, juntament amb el desgast de la figura de Biden, està alimentant la possibilitat real d'un retorn de Trump a la Casa Blanca. No cal dir que seria un escenari catastròfic en el context mundial actual.

El populisme trumpista sempre s'ha alimentat d'un discurs victimista respecte als mitjans de comunicació (una característica que comparteix amb altres tipus de populisme, d'esquerres i de dretes), cosa que li permetia presentar-se com un polític antiestablishment. Aquesta mateixa plantilla, la de presentar-se com un màrtir, ha estat utilitzada després per personatges com Jair Bolsonaro al Brasil, Matteo Salvini a Itàlia o Vox a Espanya. Després de dilluns, però, s'afegeix el relat de la persecució política, que té un gran impacte en un electorat que encara creu que Biden va guanyar les eleccions presidencials del 2020 gràcies al frau i que considera que l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 estava justificat per defensar la democràcia.

Caldrà estar atents a veure com evoluciona la investigació i conèixer si és cert que Trump es va emportar documents classificats de la Casa Blanca, cosa que és totalment il·legal i que li podria costar ser inhabilitat de cara a les eleccions. En tot cas, la reacció a l'escorcoll demostra que no és gens fàcil enfrontar-se a fenòmens com el de Trump, capaç de girar la truita i convèncer els seus seguidors que tot és una conspiració contra ell. Recordem que el mateix Trump es vantava abans de les eleccions del 2016 que podia disparar a algú a la cara per la Cinquena Avinguda de Nova York i la seva gent el continuaria votant.

Tampoc es pot obviar que tornar a la Casa Blanca és la manera més ràpida per Trump d'aconseguir la immunitat i aturar tots els processos que té oberts actualment contra ell, inclòs un per frau electoral a Geòrgia, la més que previsible investigació judicial que es farà sobre el seu paper en l'assalt al Capitoli, però també tots els que afecten els seus negocis. D'aquí que la prioritat número u dels seus advocats sigui sempre la dilatació dels processos. Per a Trump, guanyar les eleccions del 2024 és gairebé l'única manera que té d'evitar la presó, i això el converteix en un adversari especialment perillós, no només per als demòcrates, sinó per al sistema democràtic nord-americà en el seu conjunt.

En aquestes circumstàncies, l'escenari d'unes noves eleccions amb Trump de candidat resulta realment esfereïdor, ja que aprofundiria en la fractura política i social dels Estats Units i posaria en qüestió tota l'arquitectura de les relacions internacionals actual. Confiem que la justícia americana actuï amb rapidesa i ho eviti a temps.

stats