28/01/2023

El poder d'un grapat de fanàtics

2 min

Nova YorkEls Estats Units han encetat l’any amb el primer tast del poder d’un grapat de polítics fanàtics. L’elecció humiliant del republicà Kevin McCarthy com a president de la Cambra de Representants del país després de 15 vots va generar una crisi legislativa sense precedents en més de 150 anys. Però, sobretot, va mostrar un futur incert i segrestat per una vintena de congressistes intransigents de l’ala ultradretana del Partit Republicà, anomenada MAGA pel moviment de l’expresident Donald Trump Make America Great Again.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En les eleccions de mig mandat del novembre passat, els republicans només van obtenir una minsa majoria en la cambra baixa perquè els votants van rebutjar les posicions massa extremistes d’alguns dels seus candidats. Però, irònicament, aquest resultat ha incrementat el poder dels congressistes més ultraconservadors del partit. Per aconseguir la poltrona, McCarthy va cedir part del seu poder i cadires als comitès legislatius més importants de la cambra amb unes conseqüències que molt probablement dificultaran la governabilitat del país. De fet, el melodrama viscut els primers dies del 2023 farà riure al costat de la crisi del deute que s’acosta i que podria descarrilar una economia ja de per si dèbil. 

La setmana passada, després que el govern dels Estats Units arribés al seu límit de deute legal de 31,4 bilions de dòlars, els mateixos legisladors republicans que van menysprear el seu líder vot rere vot van prometre que no votaran a favor de l’augment del sostre del deute fins que no s’aprovin retallades significants de la despesa pública. El president Joe Biden i els demòcrates s’hi oposen i asseguren que no negociaran aquesta qüestió. De moment, la secretària del Tresor, Janet Yellen, ha retardat el xoc entre els dos partits fins al juny amb l’anunci de mesures extraordinàries per evitar que el país faci fallida i deixi de pagar les seves factures. Però el pessimisme ja s’ha instal·lat a Washington i a Wall Street.

Molts han començat a recordar la crisi del deute públic del 2011, durant la presidència de Barack Obama, quan els republicans, esperonats pels congressistes integrants del llavors flamant moviment ultraconservador Tea Party, van utilitzar el límit del deute per aconseguir diverses restriccions de la despesa pública. La maniobra del grup ultradretà va provocar una forta caiguda dels borsaris, la primera rebaixa de la qualificació creditícia dels Estats Units per part del gegant de serveis financers Standard & Poor's per primer cop en la seva història, un augment del cost d’endeutament de més de 1.300 milions de dòlars en només un any i l’adopció de retallades pressupostàries durant deu anys que van afectar sobretot ajudes a les classes més desafavorides i van frenar l’economia.

Durant els 12 anys des d’aquella crisi política, el Partit Republicà ha seguit la seva deriva cap a un populisme de dretes intransigent. El Tea Party, després de la irrupció de Donald Trump en la política el 2015, va mutar i es va convertir en el moviment trumpista MAGA. Ara, un grup de congressistes afiliats a MAGA, que neguen la victòria de Biden, coquetegen amb supremacistes blancs i defensen teories conspiratives, han demostrat el poder que tenen sobre el Partit Republicà i amenacen no sols la governabilitat dels Estats Units sinó també la seva economia. 

stats