Estats Units

Donald Trump, reclús número P01135809 de la presó del comtat de Fulton, Atlanta, en llibertat sota fiança

L'expresident s'entrega a les autoritats per respondre de tretze delictes per presumpte frau electoral i ja utilitza la desafiant foto de la fitxa policial per a la campanya de la nominació republicana

5 min
Imatge de la fitxa policial de Donald Trump, feta pública aquesta matinada de divendres per l'oficina del sèrif del comtat de Fulton, a Atlanta, a l'estat de Geòrgia.

LondresDonald Trump ha esdevingut el primer president dels Estats Units que té una fitxa policial, amb foto molt desafiant inclosa, i un número que l'identifica com a reclús (P01135809). Trump ha quedat en llibertat sota fiança després que s'entregués voluntàriament a les autoritats de la presó del comtat de Fulton, a set quilòmetres del centre d'Atlanta, a les 19.35 h, hora local d'aquest dijous (1.35 h de la matinada de divendres a Catalunya) per respondre de tretze delictes per l'intent de manipular el resultat de les eleccions presidencials del 2020 a l'estat de Geòrgia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És la quarta vegada que l'expresident és arrestat aquest any, però la primera en què ha sigut tractat per la policia com qualsevol altre sospitós acusat d'un crim, en aquest cas contra lleis estatals, un detall rellevant, perquè si fos condemnat, encara que arribés per segona vegada a la Casa Blanca, no podria autoindultar-se. També és la primera que l'expresident ha complimentat el procés en una presó en comptes d'un jutjat. A més de la fotografia policial (mugshot, en anglès), a Trump també se li han pres les empremtes digitals –cosa que ja es va fer en els tres arrestos anteriors–, se li han pres les mides i se l'ha pesat. Si els registres de la presó de Fulton són acurats, el líder republicà s'ha aprimat des que era a la Casa Blanca. La darrera informació facilitada al respecte pels seus metges, el 2019, indicava que pesava 110 quilos. Aquest dijous, Trump en pesava 97,5. Tenint en compte la seva alçada, 1,92 metres, tècnicament llavors va ser qualificat d'"obès", tot i que "en un estat general de bona salut".

Trump ha arribat a la presó en una caravana de sis vehicles hores abans de la data límit fixada per a la seva entrega, establerta per la fiscal de districte Fani T. Willis. Ja des de la matinada de dimecres a dijous unes quantes desenes dels seus partidaris s'hi havien concentrat a l'exterior fent onejar banderes i rètols de suport. La seguretat era forta. Els agents de policia del comtat havien col·locat diverses barricades metàl·liques als voltants per evitar possibles incidents. Finalment, Trump ha entrat a la presó per una porta del darrere, eludint els fans. Ha passat 22 minuts a l'interior de les dependències, durant els quals ha complimentat les formalitats del registre policial. Ha sortit en llibertat sota fiança havent dipositat 200.000 dòlars, uns 180.000 euros.

Primera piulada en més de dos anys

L'activitat de Trump posterior al seu pas per la presó ha sigut frenètica. Ha concedit entrevistes telefòniques des de l'avió privat en què tornava a Newark (Nova Jersey) a la cadena Fox i a la també conservadora cadena de televisió Newsmax, en què ha assegurat que abans d'avui desconeixia l'expressió mugshot per a la imatge fotogràfica de la fitxa policial. També ha dit: "Avui he passat per una experiència que mai no vaig pensar que hauria de passar". Tant en la conversa amb Fox com amb Newsmax, l'expresident ha repetit que és víctima d'una "cacera de bruixes" i d'una "perversió de la justícia", i ha qualificat el dia de "molt trist per als Estats Units" a causa del tracte de què és objecte, ja que "no he fet res dolent".

Posteriorment, Trump ha tornat per primera vegada en més de dos anys a la xarxa social X (abans Twitter), on ha publicat la foto de la fitxa policial i que ja és part de la seva campanya publicitària de cara a la nominació republicana –és el favorit dels nou aspirants, amb més del 60% del suport entre les bases– per a les presidencials del 2024. Al missatge, Trump afirma: "No et rendeixis mai". La imatge policial de Trump, amb l'actitud desafiant que segur farà les delícies dels seus seguidors, ja apareix a la pàgina d'obertura de la web de l'esmentada campanya, per a les presidencials de l'any vinent.

En l'obertura de la web es pot llegir el següent missatge: "Nota personal del president Donald J. Trump. Avui, a la presó notòriament violenta del comtat de Fulton, Geòrgia, he sigut arrestat tot i no haver comès cap crim. El poble nord-americà sap què està passant. El que ha passat és una perversió de la justícia i una interferència electoral. L'esquerra vol intimidar-vos perquè no voteu un polític que no pertany al sistema i que posa el poble nord-americà en primer lloc. Però avui he entrat al cau dels lleons amb un missatge senzill en nom de tot el nostre moviment: No em rendiré mai en la nostra missió de salvar Amèrica. Si ho esteu passant malament a causa de les persones sinistres que controlen el nostre país en aquests moments, no penseu en donar [diners]! Però si podeu, feu una contribució per desallotjar el deshonest Joe Biden de la Casa Blanca i salvar Amèrica d'aquest fosc capítol de la història de la nostra nació. Gràcies i que Déu us beneeixi".

Abans de la piulada d'aquest divendres, la darrera havia tingut lloc el 8 de gener del 2021, dos dies després de l'assalt al Capitoli dels seus partidaris, que el llavors encara president va atiar per intentar subvertir el resultat de les eleccions que va guanyar Joe Biden. Per aquesta raó, Twitter va suspendre indefinidament el seu compte. Només després de la compra de la xarxa social per part d'Elon Musk Trump va recuperar la capacitat de piular de nou. Però no ho havia fet fins ara.

Una imatge per a la història

La perspectiva d'una imatge policial de Trump no té precedents en la història dels presidents dels Estats Units, i la seva imatge ja passa a la galeria d'altres famoses fitxes policials recents, com la de l'exjugador de futbol americà O.J. Simpson, per exemple, processat el 1994 per l'assassinat de la seva dona, càrrec de què va ser absolt finalment en un veredicte extremadament polèmic.

Arran de les tres acusacions anteriors contra l'expresident Trump, les autoritats no li havien fet cap foto policial per a la fitxa, en part potser per evitar l'espectacle i també per l'obvietat que hi ha poca necessitat d'identificar-lo formalment. Quan el passat mes d'abril un gran jurat de Nova York el va acusar en un cas derivat del presumpte desviament de diners de la campanya electoral del 2016 per comprar el silenci de l'exactriu de pel·lícules pornogràfiques Stormy Daniels, la campanya de Trump per a la nominació del 2024 va començar a vendre samarretes amb una foto falsa de fitxa policial per 47 dòlars, amb la llegenda "NO CULPABLE". La imatge mostrava que l'alçada de Trump era cinc centímetres superior a la real.

La fiscal del cas ha proposat l’inici del judici per al 23 d’octubre, avançant cinc mesos la data inicialment prevista, el 4 de març de l'any vinent. Fani Willis acusa Trump, entre altres delictes, de violació de la llei contra el crim organitzat, de conspirar per suplantar un funcionari, de pressionar un funcionari per trair el seu jurament i de conspirar per presentar documents falsos. La victòria demòcrata a Geòrgia es va produir per menys de 12.000 vots de diferència i Trump va remoure cel i terra per capgirar el resultat, sempre segons l'acusació.

Patrick Labat, xèrif de Fulton, a l'esquerra, al costat de l'entrada de la presó del comtat, a l'estat de Geòrgia, mentre esperava aquest dijous l'arribada de l'expresident dels Estats Units Donald Trump per ser processat per tretze delictes per voler subvertir el resultat electoral del 2020.

En el mateix procés s'investiguen 18 persones més, entre d'altres el seu excap de gabinet a la Casa Blanca, Mark Meadows; el seu advocat personal i exalcalde de Nova York, Rudy Giuliani –que ja va passar per l'oficina del xèrif del comtat dimecres–; el funcionari del ministeri de Justícia Jeffrey Clark, i els advocats John Eastman i Kenneth Chesebro, autors d'una trama per utilitzar electors falsos. I també el seu assessor de campanya Mike Roman. La fiscal, però, té clar que Donald Trump és el cap d'una banda criminal organitzada l'objectiu de la qual era propiciar la tupinada.

stats