Una epidèmia silenciosa

Una droga 50 vegades més potent que l'heroïna colpeja més que mai els Estats Units

El fentanil, que només necessita dos mil·ligrams per ser letal, s'ha convertit en la principal preocupació de la DEA

4 min
Una estreta carretera antiga entre fileres de cases a l'històric barri de Baltimore del nord de Hampden.

WashingtonUn opioide cinquanta vegades més potent que l’heroïna acaba amb les vides de prop de cent mil estatunidencs cada any. Mata més gent que els accidents de trànsit, els suïcidis o les armes de foc. Es tracta del fentanil, un narcòtic que tan sols necessita dos mil·ligrams per ser letal i que s'ha convertit en la principal preocupació de l'Administració per al Control de Drogues (DEA, en anglès). Està present en dues de cada tres morts per sobredosi al país, una ràtio que augmenta en ciutats com Nova York, on ja n'és la causant en vuit de cada deu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A més, és un narcòtic altament addictiu. Diversos informes, com un del novembre passat difós pel departament de Salut Pública de Los Angeles, confirmen que la drogoaddicció impacta especialment als barris més pobres i concretament entre la població negra (són el 8% dels habitants del comtat, però representen el 17% de les morts per sobredosi). La droga també és habitual entre la població sense sostre de diverses ciutats del país, especialment a Califòrnia. A San Diego, municipi fronterer amb Mèxic, s'ha reportat una "epidèmia de fentanil", que ha deixat almenys 203 persones sense sostre mortes per sobredosi el 2022.

L'agència antidrogues va confiscar el 2022 un total de 379 milions de dosis d'aquest opioide, "suficient per matar tots els habitants dels EUA", segons alerta Anne Milgram, cap de la DEA, en un informe publicat al desembre. És més del doble del que es va decomissar el 2021, fet que mostra la creixent penetració al país nord-americà dels càrtels de Sinaloa i Jalisco, que segons Milgram són "els principals responsables del fentanil que està matant avui els estatunidencs".

El president dels EUA, Joe Biden, ha viatjat aquesta setmana a Mèxic per reunir-se amb el seu president, Andrés Manuel López Obrador, amb qui busca vies de cooperació "per portar davant la justícia els narcotraficants i desmantellar les xarxes criminals". La setmana passada, el país nord-americà va detenir el líder del càrtel de Sinaloa, Ovidio Guzmán, fill del Chapo Guzmán i considerat un dels responsables de l'entrada de fentanil als EUA.

Una epidèmia indetectable

"És molt difícil aturar-ne la importació als EUA perquè és una droga molt potent: només se'n necessita una petita quantitat, així que s'envia en embolcalls molt petits", explica a l'ARA Joshua M. Sharfstein, vicedegà de Salut Pública a la Universitat Johns Hopkins. Els càrtels mexicans han perfeccionat la tècnica per produir fentanil i introduir-lo al país. Segons detalla la DEA, utilitzen químics provinents de la Xina, que processen en "laboratoris clandestins". En moltes ocasions, mesclen el narcòtic amb altres opioides com l'heroïna, o l'amaguen en pastilles d'aparença legal per facilitar-ne l'entrada, sempre a través de la frontera sud.

Sovint es fa passar per analgèsics com el Percocet, ansiolítics com el Xanax, o medicaments contra el dèficit d'atenció com l'Adderall. Aquí recau gran part del seu perill, atès que són pastilles habituals entre els joves, que en moltes ocasions n'acaben abusant i desenvolupen addiccions. És la forma en què comença aquesta epidèmia indetectable. Entre l'1 de gener i el 22 de desembre de l'any passat, la DEA va confiscar un total de 50,6 milions de pastilles que contenien fentanil. D'aquestes, sis de cada deu píndoles contenien una dosi "potencialment letal" de fentanil.

A més, cada vegada són més comuns els casos de consum accidental. "Com que el fentanil és tan barat i àmpliament disponible, s'acostuma a mesclar amb altres drogues, i sovint qui en consumeix no és conscient que n'està prenent", alerta Sharfstein. Així va passar en un recent cas a Denver, Colorado, en què cinc persones van morir després d'haver esnifat cocaïna mesclada amb l'opioide. No és pas per casualitat que la DEA ha detectat un increment en la circulació de drogues mesclades amb fentanil pels carrers nord-americans. Surt a compte als narcotraficants perquè és molt més barat que l'heroïna, la cocaïna o la metamfetamina, i en multiplica els efectes.

El màrqueting de les drogues de colors

Les bandes de narcotraficants, amb origen als càrtels de Sinaloa i Jalisco, però amb ramificacions de costa a costa dels EUA, estan expandint el seu producte per mitjà de renovades tècniques de màrqueting. La DEA ha informat de l'auge d'una variant batejada com a "fentanil d'arc de Sant Martí". És la mateixa droga, però presentada en formes i colors "més inofensius". Segons l'agència antidrogues, els càrtels utilitzen l'"aparença de caramel" per a vendre "a nens i joves fentanil altament addictiu i potencialment mortal".

Les drogues són el principal assassí d'estatunidencs entre els 18 i els 45 anys, segons les dades del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties, que calcula que el 2021 van morir 107.000 persones per sobredosi, i en el 66% de les morts hi va estar involucrat el fentanil.

L'opioide no només és la principal preocupació de la DEA, sinó que també és una arma política capitalitzada pel partit republicà. Durant la campanya electoral per a les eleccions de mig mandat van convertir-lo en un problema de "fronteres obertes". Però les dades del Departament de Seguretat Nacional confirmen que no són els migrants els encarregats d'introduir la droga al país, sinó els narcotraficants, a través dels punts legals d'entrada.

stats