Estats Units

Els dubtes sobre la salut mental de Biden causen un terratrèmol polític als Estats Units

El president respon ofès a les afirmacions sobre la seva "dèbil memòria" en l'informe d'un fiscal que l'exonera per la gestió de papers secrets

Michael D. Shear / The New York Times
3 min

WashingtonLa decisió de dijous de la Fiscalia dels Estats Units de no presentar càrrecs penals contra el president Joe Biden per un mal maneig de documents classificats hauria d'haver estat una exoneració legal inequívoca. Però s'ha convertit en un desastre polític per al president, de 80 anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En les seves conclusions sobre la investigació de com va gestionar Biden papers classificats com a secrets quan era vicepresident de Barack Obama, el fiscal Robert K. Hur ha dit que s'ha trobat un "home gran, benintencionat, amb poca memòria" i que té les "facultats disminuïdes per l'avançada edat". I Biden ha hagut de sortir al pas amb una emotiva intervenció per mirar de minimitzar el desgast polític: "No saben de què parlen", ha reblat Biden, que semblava contenir-se per no plorar. Hur havia escrit en el seu informe, de 345 pàgines, un exemple dolorós: que Biden no recordava els anys de la seva vicepresidència i tampoc quan havia mort el seu fill Beau. "Com dimonis s'atreveix a plantejar això?", ha esclatat el president. “Cada dia fem una missa en la seva memòria. No necessito que ningú em recordi quan va morir".

El principal argument de Hur per exonerar Biden és que la memòria del president és tan poc precisa que seria difícil convèncer el jurat que darrere la gestió dels papers hi havia mala intenció. Biden s'ha defensat dient que l'entrevista amb el fiscal, de cinc hores de durada, es va celebrar entre el 8 i el 9 d'octubre, l'endemà de l'atac de Hamàs contra Israel, enmig d'una crisi internacional, però que ell va decidir fer-la igualment "perquè ho devia al poble estatunidenc".

La inquietud per l'avançada edat de Biden ha estat un tema recurrent de la seva presidència durant els últims tres anys. En diversos vídeos, el president s'ha vist amb una imatge de feblesa o ensopegant en públic, o molts votants tenen dubtes sobre la seva salut física i mental, quan es proposa per continuar a la Casa Blanca fins als 86 anys. Biden ha intentat treure ferro al tema dient que l'edat també comporta saviesa.

Però les relliscades continuen: Biden es va referir dimecres a una trobada el 2021 amb el canceller alemany Helmut Kohl, que va morir el 2017. Aquest dijous al vespre, Biden va confondre els presidents de Mèxic i Egipte, cometent exactament el tipus d'error que el seu personal hauria volgut evitar en un moment en què es posa en dubte la seva agilitat mental. Els seus assistents han insistit repetidament que Biden, malgrat la imatge que projecta en públic, es manté agut i incansable en privat, en les reunions de treball i en les trobades amb dirigents estrangers.

No són només vídeos a les xarxes

Però l'informe publicat aquest dijous desafia aquestes descripcions, no basant-se en vídeos a les xarxes socials, sinó en interaccions durant hores amb el president en entorns controlats. Per exemple, cita una conversa gravada el 2017 del president amb l'autor encobert del seu llibre, en què Biden tenia dificultats per "recordar els esdeveniments" i "de vegades s'havia d'esforçar per llegir i transmetre les seves pròpies anotacions". Hur assegura que les entrevistes del 2023 amb els investigadors van ser encara pitjors.

Fa més d'un any que els advocats de Biden argumenten que la troballa de documents classificats a les oficines de Biden i a la seva residència a Delaware es deu a una errada de supervisió i que no suposa cap comportament delictiu. És l'estratègia per diferenciar-se de l'acusació contra Donald Trump per haver-se endut documents secrets a la seva mansió de Florida amb tapar aspectes del seu mandat. Després de revisar set milions de documents, el fiscal ha arribat a la mateixa conclusió: que aquells papers no van amenaçar mai la seguretat nacional dels Estats Units.

Però és probable que el dany polític més cruent sigui l'edat de Biden, que molts demòcrates veterans ja veuen com la principal debilitat del president. I els republicans ja han aprofitat l'oportunitat d'atacar Biden, més enllà de les conclusions que planteja l'informe. El senador Marco Rubio, republicà de Florida, ha dit a les xarxes socials, falsejant l'informe, que "el fiscal ha decidit no presentar càrrecs contra Biden perquè creu que té demència relacionada amb l'edat".

D'alguna manera, l'informe de dijous ha portat al pitjor escenari: una descripció oficial de com és Biden darrere les càmeres, que suggereix que amb l'edat arriben les ensopegades.

stats