Estats Units

Més enllà de l'edat, per què Biden no convenç?

Malgrat els èxits aconseguits en dos anys de mandat, el 70% dels nord-americans haurien preferit que el president no s'hagués presentat a la reelecció

4 min
Joe Biden,  en una imatge d’arxiu.

WashingtonLa candidatura de Joe Biden per a les primàries del seu partit no ha agafat ningú per sorpresa, ni tampoc ha generat un gran entusiasme als Estats Units. Les enquestes són demolidores: un 70% dels nord-americans haurien preferit que no s'hagués presentat a la reelecció, i només el 26% hi estan a favor, segons la NBC. L'edat és el principal factor, i amb raó: és el primer president octogenari del país i, en cas de guanyar, podria acabar el seu segon mandat amb 86 anys. Però no és l'únic motiu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Ha arribat l'hora d'acabar la feina!", va dir dimarts, en el seu primer discurs com a candidat, davant els 3.000 assistents a un congrés sindical a Washington, que es van posar drets corejant "Quatre anys més!", en una escena preparada per transmetre un missatge d'il·lusió. Ara que els republicans controlen la Cambra de Representants, Biden tindrà difícil "acabar la feina" que va iniciar el gener del 2021, i està centrant el seu discurs en els èxits que ha aconseguit durant el seu mandat.

Pel que fa a l'economia, l'avalen els avenços produïts en l'agenda socialdemòcrata, en un context marcat per les turbulències de la pandèmia i la inflació. En poc més de dos anys ha aconseguit reactivar el comerç, ha deixat el país en mínims històrics d'atur, ha aprovat la inversió més important en infraestructures en dècades, ha incentivat el desenvolupament d'una indústria verda i ha augmentat els impostos als rics.

Però cap d'aquestes mesures ha aconseguit de moment que els nord-americans tinguin la sensació de viure millor que fa dos anys. De fet, la majoria (51%) creuen que la classe mitjana –focus del discurs de Biden– no s'ha beneficiat gens de la seva presidència.

Malgrat els seus èxits, el mandatari no acaba de convèncer ni d'il·lusionar, però tot i això la plana major demòcrata ha tancat files amb ell i la majoria dels que el van votar asseguren que ho tornaran a fer. En l'argumentació destaca una mena de resignació: Biden s'erigeix en l'única alternativa possible davant el perill per a la democràcia que suposen Donald Tump, Ron DeSantis i la seva colla de representants del neoconservadorisme nord-americà.

Un mandat conflictiu

La presidència de Biden no ha estat exempta de controvèrsies. Els seus índexs d'aprovació, que es troben en un decebedor 40%, van començar a caure arran de la polèmica decisió de retirar les tropes de l'Afganistan, que va deixar el país en un caos que van aprofitar els talibans per prendre el poder. Des d'aleshores la seva popularitat no s'ha tornat a recuperar. 

També li ha passat factura el recent descobriment que s'havia emportat a casa documents classificats durant la seva vicepresidència. Una notícia que els seus rivals polítics han aprofitat per titllar-lo d'hipòcrita, atès que ell mateix havia criticat fortament Trump pel mateix fet: "És totalment irresponsable", va dir Biden de Trump l'estiu passat després de l'escorcoll de l'FBI a Mar-a-Lago.

Un altre assumpte conflictiu és la frontera amb Mèxic. Malgrat les promeses d'una política migratòria "més humana" després de l'era Trump, ha continuat amb les expulsions en calent a la frontera, i així i tot no ha aconseguit frenar l'entrada de fentanil al país. De fet, l'any passat la DEA, l'agència antidrogues, va registrar un nou rècord de confiscacions d'aquest potent opioide, que s'ha convertit en la principal causa de mort per sobredosi al país.

L'última de les polèmiques de Biden va arribar amb l'aprovació del projecte Willow, un megaprojecte d'extracció de petroli a Alaska, ideat en l'era Trump, que tindrà forts impactes mediambientals sobre l'Àrtic i les comunitats indígenes. Suposa l'incompliment d'una promesa de campanya que va fer Biden l'any 2020: "Durant el meu mandat, no hi haurà més perforacions en terres federals", va assegurar.

Els republicans utilitzen intel·ligència artificial per atacar Biden

Per la seva banda, el Partit Republicà ha publicat un vídeo creat amb intel·ligència artificial on imaginen un futur apocalíptic després de la reelecció de Biden. "Què passaria si guanya el president més dèbil de la nostra història", diu un rètol a l'inici del vídeo, de 32 segons, i després es veu com la Xina envaeix Taiwan, com tanquen 500 bancs regionals, com 80.000 immigrants creuen en un sol dia la fontera amb Mèxic i com la Guàrdia Nacional decreta el tancament de San Francisco pel "crim incontrolat i la crisi de fentanil".

És la resposta dels conservadors al vídeo que va publicar Biden anunciant la seva candidatura, on alertava dels perills de l'"extremisme MAGA [pel lema trumpista «Make America great again»]", que s'està preparant per "eliminar llibertats fonamentals, reduir la seguretat social mentre abaixa impostos als rics, dictar les decisions mèdiques que poden prendre les dones, prohibir llibres i dir a la gent a qui pot estimar”. Davant del poc entusiasme que generen els dos probables contrincants a les presidencials del 2024, Trump i Biden han decidit centrar la campanya en l'atac a l'adversari.

stats