Estats Units

Qui és Enrique Tarrio, el líder d'origen cubà dels supremacistes blancs Proud Boys?

Exlíder de Latinos for Trump i amic del polèmic Roger Stone, Tarrio és la condemna més alta fins ara per l'Assalt al Capitoli

3 min
Enrique Tarrio, líder dels Proud Boys, a la manifestació del 12 de desembre a Washington

BarcelonaLa condemna més alta fins ara per l'Assalt al Capitoli se l'ha endut un home que no hi era aquell dia, però que es considera l'instigador principal dels fets. El líder del grup d'ultradreta Proud Boys, Enrique Tarrio, va seguir els fets des de Baltimore, a uns 70 quilòmetres de Washington, i des de les xarxes seguia esperonant els seus companys –"Feu el que cal fer"– després d'haver planificat una marxa que buscava impedir l'oficialització de la victòria de Joe Biden a les eleccions presidencials del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tarrio no va poder participar en l'assalt dels trumpistes al Capitoli perquè pocs dies abans havia estat detingut per irrompre en una església de Washington i cremar una bandera de Black Lives Matter, el moviment que lluita contra la discriminació dels negres als Estats Units. El supremacisme blanc està ben arrelat en els Proud Boys des de la seva fundació per part del periodista canadenc d'origen britànic Gavin Mclnnes el 2016. Però Tarrio, de 39 anys i que lidera aquesta organització des del 2018, és un nord-americà llatí d'origen cubà que va créixer a la Petita Havana de Miami.

Ell mateix ha tractat de distanciar-se del supremacisme blanc almenys públicament. "Jo soc bastant marró, soc cubà, no hi ha res de supremacisme blanc en mi", va dir l'any 2020 en una entrevista al mitjà Insider, on assegurava que no tots els Proud Boys eren republicans, malgrat que molts d'ells (milers, segons Tarrio) es presentaven a les eleccions d'aquell any en algun districte pel Partit Republicà. "Som un club de bevedors, no un club de bevedors conservadors", va dir llavors.

Els Proud Boys (nois orgullosos en anglès), de fet, va sorgir inicialment com un grup d'homes –no permeten dones– que quedaven per beure. Però les idees supremacistes dels seus membres estan ben documentades i el mateix Tarrio, juntament amb molts altres Proud Boys, va participar en la manifestació neonazi de Charlotsville del 2017, per protestar contra la retirada de monuments de líders confederats (esclavistes) amb el lema "Unim la Dreta". Una protesta en què va morir una dona de 32 anys que s'oposava a la marxa, Heather Heyer, quan un dels manifestants li va passar per sobre amb el cotxe.

Exlíder de Latinos for Trump

Però si ha negat tenir ideologia supremacista, el que no ha amagat mai Tarrio és el seu trumpisme. El mateix Trump va recompensar la fidelitat de la majoria de Tarrio i els seus companys en un debat electoral quan es va negar a condemnar el supremacisme blanc d'aquestes organitzacions i va llançar el polèmic missatge als Proud Boys perquè fessin "un pas enrere" i quedessin "a l'espera" ("stand back and stand by", els va dir).

El líder dels Proud Boys ara condemnat a 22 anys va ser també durant un temps el líder a Florida de Latinos for Trump i, com a tal, explicava l'any 2020 que havia anat porta per porta a fer campanya per Donald Trump. Ell mateix va intentar presentar-se candidat pel Partit Republicà a les primàries del 27è districte de Florida al Congrés, però va abandonar la cursa per falta de fons.

L'exèrcit personal de Roger Stone

Tarrio és també amic personal de Roger Stone, el polèmic assessor de Trump condemnat a tres anys de presó (i després indultat pel president Trump) per mentir al Congrés i amenaçar testimonis durant la investigació dels presumptes llaços entre la campanya electoral de Trump i Rússia. Roger Stone és l'home que té la cara de Richard Nixon tatuada a l'esquena. Alguns mitjans han qualificat els Proud Boys com "l'exèrcit personal de Roger Stone", ja que aquest extravagant i irreverent agent polític del caos els ha fet servir sovint com una mena de guardaespatlles.

Els Proud Boys estan classificats com un grup d'odi pel Southern Poverty Law Center. Aquesta organització de recerca recull les seves accions i expressions de supremacisme blanc, antisemitisme i racisme, malgrat que ells mateixos sovint neguen ser-ho. Públicament, ells s'autoidentifiquen com a "xovinistes occidentals" que propaguen una agenda "contra la correcció política" i "contra el sentiment de culpa blanc". En els últims anys se'ls ha responsabilitzat també de diversos atacs violents contra la comunitat transsexual.

La violència és, de fet, un altre dels components d'aquest grup considerant neofeixista. El mateix Tarrio ha estat fotografiat en diverses ocasions amb armilla antibales, i quan va ser detingut a Washington, la policia va trobar a la seva motxilla dos cartutxos de bales per a rifles d'assalt amb el logotip dels Proud Boys.

stats