Estats Units

Fracàs històric: el candidat republicà a presidir la Cambra de Representants no obté el suport necessari

Kevin McCarthy perd la primera votació al càrrec per succeir Pelosi al no aconseguir el vistiplau de l'ala trumpista

3 min
El republicà Kevin McCarthy, aquest dimarts a la Cambra de Representants.

WashingtonLa victòria amarga dels republicans a la Cambra de Representants en les eleccions legislatives del novembre, amb una ajustada majoria de 222 a 213 escons, comença a passar-los factura. Per primera vegada en un segle, un candidat a president de la cambra baixa ha perdut la primera votació per assumir el càrrec, una cosa que no passava des del 1923. El republicà Kevin McCarthy, líder dels republicans durant l'última legislatura, no ha aconseguit aquest dimarts el suport necessari de 218 congressistes per convertir-se en el nou speaker de l'òrgan legislatiu, càrrec que ha ocupat des del 2019 la demòcrata Nancy Pelosi. La cambra baixa no pot iniciar la seva activitat fins que no hi hagi un nou president, així que seguirà votant fins que hi hagi un candidat vencedor.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ala ultradretana del Partit Republicà, sumit en una forta divisió interna entre trumpistes i moderats, ha bloquejat la investidura en primera instància de McCarthy, que s’ha quedat a 15 escons de la majoria. En les dues primeres votacions d'aquest dimarts, McCarthy ha aconseguit fins i tot menys vots (203) que el demòcrata Hakeem Jeffries (212), ja que el sector més radical del partit s'ha decantat pels candidats Andy Biggs i Jim Jordan.

El líder republicà fa mesos que mira de seduir l'ala més propera a Donald Trump, agrupada en l'anomenat Freedom Caucus, que l'assenyalen com a establishment i el culpen dels mals resultats del partit a les eleccions de mig mandat. De fet, l'últim dia de l'any va anunciar una sèrie de concessions als ultradretans, però no n'hi ha hagut prou per esgarrapar els vots necessaris.

McCarthy ja ha anunciat que continuarà treballant per aconseguir el suport de la Cambra de Representants, atès que encara és l'opció més viable davant la manca d'alternatives sòlides. “Pot ser que hàgim de tenir una batalla sobre el terreny, però la lliurarem per la Cambra i el país”, ha dit el candidat aquest dimarts al Capitoli. La cambra baixa no pot començar a funcionar amb normalitat fins que no s'esculli un president, així que la votació es durà a terme tantes vegades com calgui.

La derrota de McCarthy és un fracàs històric: és la primera vegada en cent anys que s'haurà de votar en més d'una ocasió, i ho és fruit de l'ajustada majoria que ostenta el Partit Republicà i del rebuig dels ultradretans al seu candidat. El reglament de la cambra baixa no estableix un full de ruta clar sobre com procedir si cap president és escollit en la primera votació. Ara els congressistes han d'escollir si continuar votant o fer un recés. A tall d'exemple, l'any 1869 es va votar en 60 ocasions, fet que va mantenir bloquejada l'activitat legislativa del Congrés fins a dos mesos.

La ultradreta guanya poder al Congrés

Després d'un llarg procés de negociació interna, McCarthy va llançar el dia de Cap d'Any una bateria de propostes per acontentar els desertors, que han sigut durament criticades pels sectors més moderats. Ho veuen com una concessió a l'ala ultradretana del partit, com la demostració que, en cas de ser escollit, McCarthy mantindrà un lideratge molt feble a la cambra baixa.

Entre les concessions, destaca la promesa de canviar el reglament de la Cambra de Representants, de tal manera que pugui ser destituït amb més facilitat. Concretament, si és escollit i tramita aquesta norma, podrà rebre una moció de censura en qualsevol moment en què cinc representants així ho sol·licitin. McCarthy es va negar inicialment a cedir a aquesta demanda, que debilita clarament l'estabilitat del seu càrrec a la Cambra. Finalment, hi ha accedit, però no ha servit per seduir tots els republicans descontents.

A més, s'ha compromès a dissoldre la comissió sobre l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 i a crear-ne una de nova que investigui com s'ha instrumentalitzat el govern federal de Joe Biden com a "arma política". Aquest tipus de comissions tenen un gran poder per modelar l'agenda mediàtica, i el Partit Republicà ho aprofitarà per sembrar dubtes sobre els lligams comercials del fill de Biden, Hunter, a Ucraïna o la Xina; sobre el registre de la mansió de Trump a Mar-a-Lago (Florida) per part de l'FBI, o sobre altres polítiques de l'administració actual, com les polítiques migratòries o la retirada de l'Afganistan.

Nou congressistes ultradretans, entre els quals el candidat proposat pel Freedom Caucus, Andy Biggs, van publicar una carta diumenge, on deien que les concessions de McCarthy arriben "massa tard per adreçar les contínues deficiències". El seu vot en contra ha sigut decisiu per a la no elecció de McCarthy en la primera votació. De fet, només calia que cinc republicans retiressin el suport al candidat per assegurar la seva derrota. Dimarts al matí un d'aquests rebels, Scott Perry, afirmava que el candidat "ha tingut l'oportunitat de convertir-se en el president de la Cambra, però l'ha refusat".

stats