Estats Units

L'escanyament del 'Michael Jackson' a mans d'un exmarine torna a assenyalar el metro de Nova York

Quatre dies després, l'autor de l'assassinat del sensesostre, un conegut imitador dels balls del rei del pop, encara no ha estat detingut

3 min
Controls policials al metro de Nova York.

WashingtonLes escenes surrealistes i tètriques al metro de Nova York no es limiten a la pel·lícula del Joker. Fa temps que veïns i turistes es queixen d'una evidència: no és un espai segur. Cada dia més de 3 milions de persones es mouen per alguna de les 34 línies de metro que conformen la vida subterrània de la gran ciutat, que es ven com a capital mundial. I cada setmana hi ha una nova notícia que contribueix a augmentar la sensació de perill: "Un tiroteig al metro de Nova York provoca el caos", "Un home amb problemes mentals empeny una dona i l’atropella un comboi" o, l'últim episodi, "Un exmilitar escanya un sensesostre i l'ofega fins a la mort".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'escena va passar aquest dilluns en un vagó del metro a Manhattan, a la línia F, quan el tren s'acostava a l'estació de Broadway-Lafayette. La víctima, Jordan Neely, de 30 anys, era un conegut imitador de Michael Jackson, que vivia als carrers des de feia anys i patia una malaltia mental. Des d'aleshores, passava els dies practicant els balls del mític cantant nord-americà, i amb una vestimenta molt similar, com mostren les desenes de vídeos que circulen a les xarxes socials.

El botxí, presumptament un veterà de l'exèrcit, va perdre la calma quan Neely es va posar a delirar i cridar, segons diversos testimonis, i va tirar escombraries pel vagó, fet que va provocar una discussió amb el veterà. L'exmarine, visiblement més corpulent i en plena forma física, va envoltar el coll del sensesostre amb les mans durant 15 minuts, fins a matar-lo per ofegament.

El vídeo, que ha inundat les xarxes socials i està sent examinat per la policia, mostra com almenys dos passatgers més van ajudar a immobilitzar la víctima, mentre la resta del vagó s'ho mirava. Segons el testimoni que va gravar el vídeo, Juan Alberto Vázquez, el sensesostre, havia demanat menjar abans de començar a actuar de manera erràtica: "No tinc menjar, no tinc beguda! No m'importa anar a la presó! Estic disposat a morir!"

L'autor del crim segueix en llibertat

Tres dies després de l'assassinat en un espai públic, encara no hi ha hagut cap detingut, i el fiscal de districte Alvin Bragg –el mateix que va imputar l'expresident Donald Trump el mes passat– està investigant què va passar. "Revisarem l'informe mèdic del forense, avaluarem totes les imatges disponibles, identificarem i entrevistarem tants testimonis com sigui possible i obtindrem registres mèdics addicionals", ha assegurat un portaveu del fiscal.

"És profundament inquietant", ha dit la governadora de Nova York, Kathy Hochul. "Nova York no és Gotham", va tuitar l'interventor municipal Brad Lander, en referència a la saga de pel·lícules de Batman i el Joker. "No hem de convertir-nos en una ciutat on un malalt mental pugui morir asfixiat per un justicier sense conseqüències. On l'assassí és justificat i victorejat", va afegir, en referència a l'actitud impassiva dels altres passatgers del vagó.

Alguns polítics de l'esquerra consideren que el fet que encara no s'hagi detingut l'autor de l'ofegament és una mostra de la criminalització que està fent la ciutat de les persones que dormen cada nit al metro. "L'assassí està sent protegit amb titulars passius i segueix sense càrrecs", va piular la congressista demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez, "Jordan no tenia casa i només demanava menjar en un moment en què la ciutat està augmentant els lloguers i despullant serveis per militaritzar-se, mentre molts al poder demonitzen els pobres".

Preocupació per la delinqüència al metro de Nova York

L'alcalde de la ciutat, el demòcrata Eric Adams, ha convertit la seguretat al transport públic en una de les seves prioritats, des que va començar a governar Nova York l'1 de gener de l'any passat. Per això, ha augmentat el nombre de policies que patrullen les estacions, però les xifres no demostren que aquesta mesura hagi contribuït a reduir els delictes.

Paral·lelament, Adams està mirant de reduir el nombre de sensesostre i persones amb problemes de salut mental que hi ha a l'espai públic. "És cruel i inhumà permetre que persones sensesostre visquin al transport públic. També és injust que ho hagin de pagar els passatgers i treballadors que mereixen un entorn net, ordenat i segur", va dir quan va anunciar la mesura, només un mes després de l'inici del seu mandat.

Les persones sensesostre centren el debat sobre la delinqüència al metro: mentre l'ajuntament els imputa part de la inseguretat que s'hi viu, els seus defensors els consideren víctimes d'una ciutat feta a mida dels rics, que expulsa els pobres. Entre altres mesures, Nova York va anunciar al novembre que internarà les persones sense llar amb problemes mentals greus en centres psiquiàtrics, en contra de la seva voluntat.

stats