Estats Units

Maine se suma a Colorado i veta Trump a les primàries presidencials

La responsable electoral de l'estat s'acull també a l'article que prohibeix presentar-s'hi els que han participat en una insurrecció

ARA
3 min
El candidat a la presidència republicà i expresident dels Estats Units, Donald Trump.

BarcelonaEl petit estat de Maine s'ha sumat aquest dijous a la decisió de Colorado i ha eliminat la candidatura de Donald Trump a les primàries de l'estat per a la presidència dels Estats Units. La secretària de l'estat de Maine, responsable electoral local, ha decidit acollir-se també a l'esmena 14 de la Constitució, que prohibeix aspirar a la presidència a persones que han participat en una insurrecció, com seria l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Soc conscient que mai abans una secretària d'Estat ha privat cap candidat a presentar-se basant-se en la secció 3 de l'esmena 14. Però també soc conscient que cap altre candidat a la presidència mai abans havia estat implicat en una insurrecció", ha dit la demòcrata Shenna Bellows, en un vídeo on explica la decisió. L'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 "va ser tràgic i sense precedents i les evidències presentades" al comitè parlamentari que l'investigava "indiquen que va ser, de fet, una insurrecció i que Donald Trump hi va participar".

La decisió de Bellows ha quedat en suspens fins que el Tribunal Suprem de l'estat de Maine dictamini i prengui una decisió definitiva, dirimint el recurs que hi presenta la campanya de Trump. Una segona decisió en aquesta línia incrementaria la pressió perquè el Tribunal Suprem dels EUA -de majoria conservadora- intervingui i prengui una decisió final a escala federal.

La decisió de Bellows, motivada en 34 pàgines, s'acull a la 14a esmena de la Constitució, que prohibeix presentar-se a qualsevol persona que "implicada en una insurrecció o rebel·lió". I afegeix que Trump "va utilitzar una falsa narrativa de frau electoral per encendre els seus partidaris i dirigir-los al Capitoli".

El portaveu de la campanya electoral de Trump, Steven Cheung, ha acusat Bellows de ser "una demòcrata hiperpartidista que dona suport a Biden". També ha confirmat que presentarà un recurs legal al tribunal estatal "per evitar que aquesta decisió atroç a Maine tingui efecte".

El 19 de desembre, Colorado va sorprendre bloquejant la candidatura de Trump a les primàries estatals, en una decisió avalada pel Tribunal Suprem de l'estat i que s'acollia a l'esmena 14 de la Constitució. Tant Maine com Colorado són estats de tendència demòcrata, on les enquestes pronostiquen la victòria de Biden al novembre. Tot i això, Maine, que només té quatre electors, és un dels dos únics estats nord-americans que divideixen aquests vots, i Trump va guanyar un d'aquest 4 electors tant el 2016 com el 2020.

Maine es converteix així en el segon estat que veta Donald Trump a les primàries republicanes, que en aquell petit estat se celebren el 5 de març. Les dues impugnacions s'acullen a una disposició de la Constitució que es va escriure després de la Guerra Civil dels Estats Units, pensada per als líders dels estats confederats del sud. La secció 3 de l'esmena 14 prohibeix a qualsevol persona ocupar càrrecs públics si està implicada en una "insurrecció o rebel·lió".

Els republicans han recorregut al Suprem la decisió de Colorado

La decisió de la responsable electoral de Maine respon a la petició que havia fet un grup d'antics legisladors estatals, que van argumentar que Trump no està qualificat per tornar a ser president d'acord amb aquesta provisió constitucional. Però la decisió de Bellows ha de ser ratificada encara pel Suprem de l'estat. Ara bé, hi ha un precedent perquè el Suprem de Colorado ja ha sentenciat en aquest sentit. Tot i això, el tribunal estatal ha deixat en suspens la decisió per permetre que Trump recorri al Tribunal Suprem dels EUA.

Aquest mateix dimecres, el Partit Republicà de Colorado va presentar una apel·lació al Tribunal Suprem per demanar que la candidatura de Trump es mantingui. La campanya de l'expresident i els seus aliats ha denunciat repetidament la decisió de Colorado com a "antidemocràtica" i denuncien que forma part d'una conspiració dels seus rivals polítics per mantenir-lo fora del càrrec. Els seus advocats argumenten que només el Congrés pot fer complir la secció 3 i que els presidents no estan subjectes a inhabilitació.

Un jutge del tribunal inferior de Colorado va considerar, de fet, que Trump havia participat en una insurrecció, però que la secció 3 no era aplicable als presidents, però aquesta sentència va ser anul·lada pel Suprem de Colorado, que sí que va considerar que s'hi ajustava. Ara l'equip legal de Trump intenta defensar-se també de l'acusació d'insurrecció i argumenta que tot el que va fer el llavors president al voltant del 6 de gener -cridant els seus partidaris que marxessin sobre el Capitoli- era simplement un exercici del seu dret a la llibertat d'expressió.

En altres estats s'han repetit demandes judicials per desqualificar Trump a les presidencials, però no han prosperat, com a Minnesota i Michigan. En almenys dotze estats més s'hi han presentat peticions semblants que estan pendents de resoldre. Un d'ells, Oregon, ha de fer pública la decisió els pròxims dies. Sigui quina sigui la decisió, l'última paraula la tindrà el Tribunal Suprem dels Estats Units, perquè atesa la importància política del cas és molt probable que obri diligències i -amb la seva majoria conservadora i tres jutges nomenats per Trump-, podria revertir els vetos estatals.

stats