01/06/2024

Ràbia i satisfacció pel Trump convicte

2 min
Portades dels diaris dels Estats Units l'endemà del veredicte que va declarar culpable a Donald Trump.

Nova YorkEls estatunidencs ja fa temps que estan acostumats a viure dividits els esdeveniments històrics, i el veredicte de culpabilitat per a Donald Trump, esclar, no ha estat una excepció. De nou, l’expresident ha creat un terrabastall polític sense precedents i d’un impacte incert. És molt difícil predir com afectarà els resultats de les eleccions a la Casa Blanca d’aquest novembre la primera condemna contra un expresident dels Estats Units, però és innegable que ha provocat dosis de ràbia i satisfacció gairebé a parts iguals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Entre els votants republicans, sobretot entre els més fidels a Trump, hi ha un sentiment profund de ràbia i, fins i tot, set de venjança, ja que consideren que els demòcrates, amb el president Joe Biden al capdavant, estan instrumentalitzant el sistema judicial del país per impedir una victòria del seu candidat. Per als demòcrates, en canvi, la condemna unànime d’un jurat de 12 persones és un triomf de la justícia i la prova definitiva que ningú està per sobre de la llei. Un fet que ja no esperaven després que l’expresident aconseguís una vegada i una altra retardar els altres tres grans processos que pesen contra ell fins a molt probablement després de les eleccions: els dos casos federals per l’assalt al Capitoli i l’apropiació indeguda de documents classificats, i un altre a l’estat de Geòrgia per la seva presumpta manipulació electoral.

Les reaccions a favor i en contra per aquesta condemna seguiran fins al dia de les eleccions, quan els ciutadans emetran el seu judici final a Trump. Els seus fidels i els que no ho són tant racionalitzaran fàcilment votar per un delinqüent convicte, però si les presidencials del 5 de novembre són tan renyides com les últimes dues –que ho seran– petits canvis entre alguns indecisos podrien decantar la balança per a Biden.

Les enquestes ens donaran algunes pistes en les pròximes setmanes. De moment, Trump les segueix liderant i és el favorit de la cursa. Caldrà veure com reaccionen alguns votants independents, no afiliats a cap partit, que asseguraven que no votarien el republicà si era declarat culpable.

No anirà a la presó abans de les eleccions

Tanmateix, cinc mesos en política encara és molt de temps. Poden passar i passaran encara moltes coses. D'aquí només tres setmanes se celebrarà, si no hi ha canvis d’última hora, el primer debat presidencial, i l’11 de juliol, quatre dies abans que comenci la convenció republicana, se sabrà la sentència contra Trump pels 34 càrrecs per falsificar documents per comprar el silenci d’una actriu porno, Stormy Daniels, i no comprometre la seva carrera presidencial el 2016.

Sigui quina sigui la decisió del jutge, Trump no anirà a la presó perquè ja ha dit que apel·larà i aquest procés pot durar mesos, si no anys. Però sí que utilitzarà la condemna per repetir amb més virulència que el sistema està “manipulat” i que pateix una cacera de bruixes. És possible que atragui simpaties cap a la seva persona d’alguns indecisos, però el que sí que ja ha aconseguit són gairebé 35 milions de dòlars per a la seva campanya i erosionar encara més la democràcia i les institucions del país.

stats