Estats Units

Trump, després de ser declarat culpable: "Vivim en un estat feixista"

L'expresident dels EUA ha anunciat que apel·larà contra el veredicte perquè el judici ha estat una "pantomima"

4 min
Donald Trump ahir a la sortida del judici pel cas Stormy Daniels.

WashingtonL'expresident dels Estats Units Donald Trump ha convertit la compareixença d'aquest divendres en la defensa que no va fer davant del tribunal de Manhattan sobre la seva innocència. El magnat, que no va voler testificar davant del jutge, s'ha explicat des de la Torre Trump davant de tots els seus seguidors per tornar a dir que és víctima d'una operació política: "Vivim en un estat feixista". "Una despesa legal que va ser registrada com a despesa legal, aquest és el crim que he comès. Per això em volen enviar a la presó", ha denunciat. També ha assegurat que apel·larà contra el veredicte i que en poques hores ha aconseguit recaptar gairebé 35 milions de dòlars en donacions per a la seva campanya política.

Després que ahir el jurat de Manhattan declarés Trump culpable dels 34 delictes de què se l'acusava per la falsificació documental del pagament secret que va fer a l'actriu porno Stormy Daniels, el candidat republicà a les eleccions del 5 de novembre ha tornat a intentar instrumentalitzar la causa judicial a favor seu. "Tot això ho ha organitzat Washington, i mai s'havia vist una cosa igual", ha assegurat el magnat. "No es pot permetre que això passi a altres presidents, va més enllà de mi, és més gran que jo i que la meva presidència", ha dit Trump, que ha afegit que "per sort, en el fons, la gent sap de què va, tot això".

"Perquè ho entenguin, tot això està fet per Biden i la seva gent, potser la seva gent més important. No sé si Biden sap gaire cosa de tot plegat, perquè no sé si sap res d'alguna cosa, però, així i tot, és el president, així que hem d'utilitzar el seu nom", ha defensat el magnat en un discurs bastant caòtic en què no ha parat de donar voltes sobre els mateixos arguments.

Una mostra de com Trump sap convertir les seves derrotes en victòries és que les donacions a la seva campanya política han sumat en poques hores un total de 34,8 milions de dòlars, segons ha assegurat ell mateix. També ha dit que es tracta d'una xifra que trenca tots els rècords.

Probabilitat de tornar a ser escollit president
En percentatge

Joe Biden

60

55%

50

46%

40

Donald Trump

30

20

J

JL

A

S

O

N

D

G

F

M

A

MG

J

2023

2024

Joe Biden

60

55%

50

46%

40

30

Donald Trump

20

2023

2024

60

Donald Trump

55%

50

46%

Joe Biden

40

30

20

2023

2024

El candidat republicà també ha afirmat que està pujant a les enquestes d'ençà que el jurat el va condemnar. "Sis punts en 12 hores", ha dit en referència a una enquesta feta pel Daily Mail a uns 400 probables votants que són, de fet, un mostreig molt reduït. Amb tot, altres enquestes fetes abans del veredicte, com la de la NPR/PBS, ja mostraven que dos de cada tres nord-americans (67%) asseguraven que una condemna de Trump no afectaria el sentit del seu vot. Una de publicada pel New York Times el passat 13 de maig fins i tot el presentava com a guanyador en cinc estats nord-americans que seran claus en els resultats de les eleccions. El que queda clar és que, des que va començar el judici, la popularitat de Trump va augmentar, mentre que la de Biden baixava per la guerra a Gaza. Ara caldrà veure, però, com el veredicte afecta el sentit del vot.

Fidel al seu estil, Trump ha qualificat el judici d'"estafa" i ha acusat el jutge Juan M. Merchan de "tirà" i "conflictiu". "Mai un candidat presidencial havia estat sota una gag order [prohibició], i em van amenaçar amb la presó si la incomplia", ha dit Trump, fent referència a la prohibició que li va imposar Merchan d'atacar els testimonis i membres del jurat. El convicte, que ha citat l'ordre com si fos un exemple de com se l'ha intentat silenciar, es va saltar en reiterades ocasions aquesta prohibició i va obligar el jutge a amenaçar-lo amb la presó. Per tant, no sembla que la prohibició l'intimidés tant com ha volgut fer que semblés. "Apel·larem contra aquesta estafa", també ha anunciat, i ha qualificat el judici de "pantomima".

La rèplica de Biden

"Ningú està per sobre de la llei", ha replicat el president nord-americà, Joe Biden, des de la Casa Blanca a les acusacions de Trump. "És imprudent, perillós i irresponsable que qualsevol digui que això [en referència al judici] es va arreglar només perquè no li agrada el veredicte", ha declarat. I ha afegit: "El nostre sistema judicial té gairebé 250 anys i és literalment la pedra angular dels Estats Units. El sistema de justícia ha de ser respectat i no hem de permetre mai que ningú l'enderroqui".

Malgrat això, quan l'expresident republicà ha arribat a la Torre Trump hi ha entrat com una "víctima" política, i quan n'ha sortit ja era una mena de defensor de les llibertats i els drets dels Estats Units. "Estem perdent el nostre país, i això és el que crec que estem vivint, i estic disposat al que calgui per salvar el nostre país i la nostra Constitució. Així que continuarem amb la lluita per fer Amèrica gran una altra vegada [l'eslògan MAGA, make America great again]", ha clamat. Quan ha corejat les sigles, la sala s'ha desfet en aplaudiments. Segurament la massa de seguidors cecs de Trump, els MAGA, s'aferraran encara més a la seva defensa. Però els votants independents són figues d'un altre paner i el seu vot serà determinant.

stats