Estats Units

Steve Bannon, culpable de desacatament al Congrés dels EUA

L'exassessor de Trump s'ha negat a comparèixer davant el comitè que investiga l'assalt al Capitoli

ARA
2 min
Steve Bannon durant una reunió del Partit Republicà al Capitoli, a Washington, el passat 23 de març.

BarcelonaL'ultradretà Steve Bannon, que va ser assessor del president dels Estats Units Donald Trump (2017-2021), ha sigut considerat culpable de desacatament al Congrés aquest divendres després d'haver-se negat a comparèixer davant el comitè que investiga l'assalt del 6 de gener del 2021 al Capitoli. El seu judici va començar dilluns i la pena que haurà de pagar encara no s'ha anunciat. Segons els terminis en vigor, es calcula que l'anunci podria demorar-se entre 60 i 90 dies. Bannon, de 68 anys, feia front des del novembre del 2021 a un càrrec penal per la seva negativa a comparèixer davant aquest comitè i un altre per no voler lliurar documents. Ha sigut declarat culpable per tots dos càrrecs. Se'l pot condemnar a entre 30 dies i un any de presó, així com a una multa de fins a 100.000 dòlars per cada càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que al principi l'assessor de Trump es va voler acollir al "privilegi executiu", que protegeix les comunicacions d'un president amb el seu equip, el comitè ja havia dit l'octubre del 2021 que Bannon no estava cobert per aquesta protecció, ja que en el moment de l'atac no ocupava cap càrrec públic.

El comitè volia que testifiqués perquè creu que Bannon tenia algun coneixement previ sobre l'assalt que es produiria al Capitoli, el dia que el Congrés tenia previst certificar la victòria electoral de l'actual president dels Estats Units, Joe Biden. Aquell dia, Trump havia convocat una proposta a prop de la Casa Blanca per denunciar els resultats electorals, que l'expresident considerava –sense cap mena de prova– fraudulents. La vigília de l'atac, Bannon va parlar amb Trump, que continuava sense reconèixer la victòria de Biden, almenys dues vegades i aquell mateix 5 de gener va assegurar en el seu podcast que l'endemà es desencadenaria "un infern" a Washington.

Motius polítics

El judici en una cort federal del districte de Columbia es va iniciar aquesta setmana amb la selecció del jurat i aquest mateix divendres han tingut lloc les deliberacions després que la defensa i la Fiscalia exposessin els arguments finals. L'advocat de Bannon, Evan Corcoran, ha tornat a sostenir que la citació al seu client era il·legítima i que atenia motius polítics.

En aquest sentit, Corcoran ha buscat vincular la fiscal, Molly Gaston, amb una de les principals testimonis de l'acusació, Kristin Amerling, advocada en cap del comitè del 6 de gener, assegurant que fa 15 anys van treballar juntes al Congrés i van pertànyer al mateix club de lectura. El veredicte es coneix un dia després de la vuitena i última sessió, fins al setembre, de la sèrie d'interrogatoris públics que aquest comitè va iniciar fa un mes i en què la posició de Trump aquell dia ha estat contínuament assenyalada.

El judici s'ha centrat, sobretot, en els 187 minuts que van passar des que Trump va arengar la multitud a protestar davant el Capitoli fins que, a les 16.17 h, va penjar un vídeo a Twitter on els va dir per primera vegada que havien d'abandonar la seu del Congrés. El comitè ha provat que Trump va decidir no frenar de pressa l'assalt perquè li convenia i que, en canvi, es va passar la tarda veient-lo a la cadena conservadora de televisió Fox News, ignorant les peticions dels seus assessors i de la família perquè intercedís.

stats