Assalt al Capitoli

Trump citat a declarar i Bannon condemnat a quatre mesos de presó per l'assalt al Capitoli

Se'l castiga per negar-se a col·laborar amb el comitè legislatiu que investiga l'assalt al Capitoli

ARA
2 min
Steve Bannon, en primer terme, en una reunió de Donald Trump amb parlamentaris a Washington.

BarcelonaEl comitè del Congrés dels Estats Units que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021 ha citat a declarar l'expresident Donald Trump. La citació explicita que "vostè estava al centre del primer i únic intent d'un president dels Estats Units de capgirar unes eleccions" i afegeix que "sabia que era una actuació il·legal i inconstitucional". Trump s'enfrontarà a càrrecs penals si no es presenta a declarar. La citació va ser acordada unànimement pel comitè -format per set demòcrates i dos republicans- el passat 13 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'altra banda, un tribunal federal de Washington ha condemnat aquest divendres Steve Bannon, exassessor de l'expresident dels Estats Units Donald Trump, a quatre mesos de presó per negar-se a col·laborar amb el comitè legislatiu que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021. El jutge Carl Nichols també ha acceptat la petició de la fiscalia nord-americana que Bannon pagui una multa de 6.500 dòlars, una quantitat considerablement inferior als 200.000 que demanava el departament de Justícia. Tot s'ha rebaixat una mica, de fet.

La fiscalia demanava sis mesos de presó per a l'assessor ultradretà a més de la multa, mentre que la defensa de Bannon va sol·licitar que complís la pena sota arrest domiciliari. Nichols havia avisat els advocats defensors, abans de donar a conèixer la seva decisió, que Bannon hauria de passar com a mínim un mes entre reixes.

Al juliol, Bannon va ser declarat culpable per un jurat de negar-se a comparèixer davant el comitè legislatiu que analitza l'assalt al Capitoli i a facilitar alguns documents. S'espera que l'exestratega de Donald Trump sol·liciti a un tribunal federal d'apel·lacions l'anul·lació de la condemna, segons mitjans nord-americans. De fet, Nichols ja ha assegurat que permetrà la suspensió de la sentència si l'equip de Bannon presenta una apel·lació.

A més d'aquest cas, Bannon s'enfronta a un altre procés judicial a Nova York, en aquest cas per frau en una campanya de recaptació de fons per ajudar a construir un mur a la frontera de Mèxic. Bannon està imputat per dos delictes greus de blanqueig de diners, dos càrrecs de conspiració i un delicte greu per frau.

Fita important

El cas de Bannon havia estat una fita importantíssima en la investigació sobre els fets del dia de Reis del 2021. L'exassessor presidencial, altaveu fonamental del trumpisme, va ser el primer a declarar-se en rebel·lia amb la feina del Congrés, i els demòcrates esperaven que servís d'avís per a navegants per a tots aquells que encara dubtaven de si col·laborar-hi o no.

Bannon s'escudava en el fet que seguia el consell i la voluntat de Trump, i que el seu testimoni i els documents sobre la implicació i el coneixement sobre l'assalt al Capitoli i els preparatius dels dies previs tenien confidencialitat pel "privilegi executiu" de l'expresident.

stats