EUA

Steve Bannon, exassessor de Trump, s'entrega a la justícia dels EUA

El líder ultradretà demana als seus seguidors que continuïn concentrats en el seu objectiu: acabar amb el "règim" de Biden

3 min
Steve Bannon acusat per no complir amb una citació del Congrés, a Washington

WashingtonL'exassessor ultra de Donald Trump, Steve Bannon, s'ha entregat aquest dilluns a les autoritats dels Estats Units per fer front a la imputació de dos delictes de desacatament a la citació del Congrés per testificar i entregar documents sobre l'assalt al Capitoli del 6 de gener. El líder ultra és el primer que encara un procés judicial en aquest cas i, si és declarat culpable, podria ser sentenciat a fins a dos anys de presó i una multa econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

S'esperava que durant el seu primer contacte amb la justícia es declararia culpable o innocent, però finalment la jutge encarregada de la primera part del procés, Robin Meriweather, ha decidit que aquest pas es faci dijous, en una nova audiència. Casualment, el jutge a qui s'ha assignat el cas a partir d'ara és Carl Nichols, nomenat per Trump i amb un historial conservador molt contundent. De moment, Bannon ha quedat en llibertat sense fiança, sota un règim de vigilància força lleuger i estàndard: entrega de passaport, notificació de moviments si surt fora de Washington i obligatorietat d'estar en contacte amb el tribunal com a mínim una vegada per setmana a través del telèfon.

El moment de l'arribada de Bannon al quarter general de l'FBI per entregar-se a les autoritats ha servit al líder ultra per enviar un missatge als seus seguidors. En un breu discurs amb tints que han recordat la constant cantarella trumpista de la caça de bruixes, Bannon ha advertit els seus fidels que el que li està passant forma part del "soroll" de les elits de Washington contra el seu moviment.

"Vull que estigueu atents, que no us distragueu. Recordeu: és el senyal, no el soroll. Això és tot soroll", ha dit davant una munió de càmeres televisives, dirigint-se específicament a la del seu mitjà digital, WarRoom, en què es dedica principalment a difondre teories de la conspiració i justificacions del pensament ultradretà. Segons Bannon, el seu moviment ja està "derrocant el règim de Biden", i ha implorat que segueixin amb la tasca que tenen entre mans.

La nota de color l'han donada les desenes de periodistes, una expectació mediàtica esperada, i l'aparició d'activistes amb cartells que l'han acusat de "colpista" al costat d'un globus inflable amb la figura d'una rata decorada amb el tupè i la corbata clàssics de la imatge corporativa de Donald Trump.

Avís per a navegants

El cas de Bannon és una fita importantíssima en la investigació sobre els fets del dia de Reis. L'exassessor presidencial, altaveu fonamental del trumpisme, és el primer a declarar-se en rebel·lia amb la feina del Congrés, i els demòcrates esperen que serveixi d'avís per a navegants per a tots aquells que encara dubten de si col·laborar o no.

Bannon s'escuda en el fet que segueix el consell i la voluntat de Trump, i que el seu testimoni i documents sobre la implicació i coneixement sobre l'assalt al Capitoli i els preparatius dels dies previs tenen confidencialitat pel "privilegi executiu" de l'expresident. Els demòcrates al Congrés esperen que el procés que està vivint Bannon serveixi perquè algun dels que també han estat citats pel comitè investigador, una xifra que ja arriba a la trentena, decideixi no arriscar-se a fer front a la justícia i cooperi completament, fins al punt de deixar la lleialtat a Trump.

Qui no ha fet aquest gir, i s'enfronta a seguir els passos de Bannon, és l'últim cap de gabinet de l'administració trumpista, Mark Meadows, que divendres passat va deixar expirar el termini que tenia per respondre als congressistes i és possible que també sigui declarat en desacatament fins i tot aquesta setmana.

stats