Assalt al Capitoli

Trump, citat a declarar per la comissió que investiga l'assalt al Capitoli

L'expresident tenia un "pla premeditat" mesos abans per rebutjar les eleccions del 2020, segons el comitè legislatiu

ARA
2 min
Audiència pública de la comissió que investiga l'assalt al Capitoli aquest dijous.

BarcelonaLa comissió de la Cambra de Representants dels Estats Units que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener de l'any passat ha decidit citar l'expresident Donald Trump per interrogar-lo sobre la seva contribució en aquells fets violents que van intentar impedir que es ratifiqués la victòria de Joe Biden. Aquest moviment podria derivar en l'empresonament de Trump en cas que es negui a comparèixer.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els nou representants que conformen el comitè legislatiu (set demòcrates i dos republicans) han votat a favor d'enviar la citació a l'expresident perquè aporti documents i declari sota jurament. "Ell és la persona que està al centre de la història del que va passar el 6 de gener. Així que volem escoltar-lo", ha dit el president de la comissió, Bennie Thompson.

La votació ha tingut lloc un cop acabada la novena audiència pública, en què els legisladors han exposat proves, com ara testimonis gravats d'assessors de Trump i correus electrònics, per demostrar que va planejar mesos abans de les eleccions del novembre del 2020 que les declararia fraudulentes i que insistiria en la seva victòria. Entre la nit del 4 de novembre i la matinada del 5, Trump es va autoproclamar guanyador, malgrat que encara estava en marxa el recompte de vots, cosa que va derivar en denúncies infundades de frau que van acabar amb els actes violents al Capitoli.

"Trump tenia un pla premeditat per declarar que les eleccions van ser fraudulentes i robades, fins i tot abans de conèixer els resultats", ha afirmat la congressista republicana Liz Cheney, una de les dues úniques representants del partit de Trump que formen part d'aquesta comissió d'investigació.

Entre les proves presentades hi ha la declaració de Brad Parscale, un assessor de la campanya de Trump, que va revelar que ja al juliol, quatre mesos abans dels comicis, el llavors president va dir que tenia la intenció de declarar la seva victòria independentment del resultat, segons ha explicat la representant demòcrata Zoe Lofgren. A la sessió d'aquest dijous també s'han sentit declaracions de l'exassessor ultradretà Steve Bannon en una reunió amb socis a la Xina l'octubre del 2020: "Declararà la seva victòria. Això no vol dir que sigui el guanyador, però ho dirà. I si Biden guanya, Trump farà alguna bogeria".

Coneixement dels serveis secrets

En la sessió d'avui també s'ha revelat que hi ha noves proves que demostren que els serveis secrets dels Estats Units eren conscients que hi havia una probabilitat molt alta que hi hagués un atac com el que hi va haver al Capitoli el 6 de gener del 2021. El representant demòcrata Adam Schiff ha afirmat que els assessors principals de Trump van rebre un resum d'intel·ligència que incloïa material que indicava que certes persones viatjarien a Washington amb la intenció d'atacar l'edifici del Congrés.

S’espera que el comitè legislatiu presenti un informe definitiu a finals d’aquest any. La idea era que fos abans de les eleccions de mig mandat del 8 de novembre, tot i que ara dependrà de la declaració de Trump.

stats