Immigració

El Suprem dels EUA manté temporalment les expulsions en calent a la frontera

El títol 42, que permet retornar els immigrants per prevenir el covid-19, es manté almenys fins al febrer

ARA
2 min
Migrants travessen el riu Bravo per entrar a El Paso, als Estats Units, diumenge passat.

BarcelonaEl Tribunal Suprem dels Estats Units ha decidit aquest dimarts mantenir temporalment vigent el títol 42, la norma que permet expulsar en calent els migrants a la frontera per motius sanitaris. Un jutge havia ordenat l'aixecament d'aquesta mesura, que va instaurar Donald Trump per la pandèmia de covid-19 i que Joe Biden ha mantingut, però el Suprem ha decidit aturar la decisió judicial, atenent la petició que li havien fet diversos estats governats pel Partit Republicà. L'alt tribunal ha anunciat vistes per al pròxim febrer per escoltar els arguments i prendre una decisió en ferm sobre si la petició dels estats republicans ha de continuar el seu curs o no. Mentrestant, però, l'aixecament del títol 42 es manté en suspens.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Això vol dir que les patrulles frontereres podran continuar expulsant en calent els migrants que travessen de forma irregular, fins i tot en els casos que podrien ser demandants d'asil. L'argument continua sent el perill de contagi per covid-19. S'endarrereix així de nou l'accés legal al país de milers de migrants que en els últims mesos arriben a la frontera sud dels Estats Units i que, en la seva gran majoria, són expulsats de forma immediata. Els 19 estats republicans que van presentar el recurs a l'alt tribunal argumentaven que aquest increment en les arribades era inassumible amb els seus recursos públics.

La decisió del Suprem ha tirat endavant per 5 vots contra 4. Els jutges progressistes del Suprem, Sonia Sotomayor, Elena Kagan, Neil M. Gorsuch i Ketanji Brown Jackson, han expressat la seva dissensió amb la decisió de mantenir en vigor el títol 42.

La portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, ha assegurat que, mentrestant, el govern "continuarà avançant les seves preparacions per gestionar la frontera de forma segura, ordenada i humana quan el títol 42 s'acabi aixecant, i continuarà estenent les vies legals per a la immigració". Aquest mateix mes de desembre, les arribades diàries a la frontera sud dels Estats Units han superat les 9.000 persones en tres ocasions. L'11 de desembre més de 1.500 persones van creuar en grup el riu Bravo entre Ciudad Juárez i El Paso. En aquesta ciutat nord-americana, els albergs i cases d'acollida fa setmanes que estan saturats i cada cop hi ha més migrants dormint als carrers, amb temperatures molt baixes.

stats