Trump es declara innocent d'haver conspirat per sabotejar les eleccions del 2020

L’expresident, que denuncia una "persecució política", s’entrega a la justícia, ara acusat d’encoratjar l’assalt al Capitoli per obstruir el traspàs de poder a Biden

4 min
L'expresident Donald Trump sortint de la seva compareixença

WashingtonA Donald Trump, l'únic expresident imputat en la història dels Estats Units, li han llegit aquesta tarda els càrrecs més greus de tots els que pesen sobre ell: quatre delictes de conspiració i obstrucció pel seu paper protagonista en un dels capítols més foscos de la democràcia estatunidenca, l'assalt al Capitoli, que podrien portar-lo a passar la resta de la seva vida a la presó.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Davant la jutgessa, Moxila Upadhyaya, el magnat s'ha declarat innocent de l'acusació, que es remunta als fets ocorreguts entre el 3 de novembre del 2020, quan va perdre les eleccions presidencials, i el 6 de gener del 2021, quan va fer tot el possible per anul·lar-ne el resultat encoratjant els seus seguidors més radicals a prendre l'edifici federal i exigint al seu vicepresident, Mike Pence, que aturés la certificació de Joe Biden com a nou inquilí de la Casa Blanca. Upadhyaya ha decidit deixar-lo en llibertat, però ha fixat la propera vista per al 28 d'agost. "És una persecució política", ha dit Trump als periodistes des de l'aeroport Ronald Reagan, ja després de la compareixença. "I se suposa que això mai hauria de passar als Estats Units", ha afegit.

A l'interior del tribunal federal del Districte de Colúmbia, per tercera vegada en quatre mesos li han pres les empremtes dactilars i li han llegit l'acta d'acusació. Tal com va passar en els seus dos processaments anteriors, a Nova York i a Miami, no l'han detingut ni emmanillat, ni li han fet una foto de cara i de perfil per a la fitxa policial, tenint en compte la seva rellevància pública.

La jutgessa que porta el cas, Moxila Upadhyaya, que ha presidit en el mateix jutjat desenes de judicis a trumpistes que van assaltar el 6 de gener la seu del poder legislatiu, ha procedit a llegir al protagonista d'aquests fets els quatre càrrecs que pesen sobre ell: conspiració per defraudar el govern estatunidenc, conspiració per obstruir un procediment oficial, obstrucció d'un procediment legal i conspiració per violar drets civils.

Màxima seguretat per a una audiència històrica

L'expresident, que podria haver comparegut de manera virtual, ha triat fer-ho presencialment, buscant un nou bany de masses, aquesta vegada, a la capital del país. A mitja tarda, ha sortit del seu club de golf a Bedminster (Nova Jersey) i s'ha desplaçat en jet privat cap a Washington.

Allà l'esperaven desenes dels seus seguidors, amb pancartes i disfresses, megàfons i altaveus, cridant consignes a favor de l'expresident. La majoria segueixen convençuts que Trump va guanyar les eleccions del 2020 i que està sent víctima d'una "caça de bruixes". Tanmateix, eren molts menys dels que el van rebre en les seves imputacions a Nova York i Miami, en part perquè el Districte de Colúmbia és un lloc d'aclaparadora majoria demòcrata, a diferència dels altres estats on es jutjarà l'expresident. A l'exterior de l'edifici s'han produït enfrontaments dialèctics entre fidels i detractors del magnat, però cap altercat que hagi impedit la seva compareixença al jutjat.

Pancartes a favor de la candidatura de Donald Trump a les presidencials del 2024 onegen pels voltants del jutjat on havia de comparèixer l'expresident.

La policia de Washington i els Marshals, el servei responsable de la seguretat a l'interior dels tribunals federals, han tallat els carrers i han escortat l'exmandatari fins a la porta de l'edifici. El desplegament de forces de seguretat que ha envoltat aquest acte ja es considera entre els més grans que s'han dut a terme en la història del país per assegurar un procés judicial.

S'acumulen els judicis contra el magnat

El fiscal especial que ha interposat l'acusació a Trump, Jack Smith, també ha acudit a la cita, com ja va fer en l'audiència de Trump a Miami. Smith va ser designat en nom de la independència judicial pel fiscal general de l'estat, Merrick Garland, després que Trump anunciés la seva candidatura per a les primàries. També va ser el fiscal encarregat d'investigar el cas dels documents classificats que l'FBI va trobar en la residència privada de Trump a Florida, un cas pel qual li va imputar 40 delictes.

Encara no hi ha data per al nou judici que espera a l'expresident, que Smith ja ha assegurat que intentarà que arribi "ràpid", presumiblement abans de les eleccions. Si fos el cas, Trump es trobaria amb un calendari encara més atapeït en la recta final de la seva campanya electoral.

De moment, ja té programat un judici el 2 d'octubre pel cas de frau en el seu negoci immobiliari; un altre el 25 de març de l'any vinent per l'acusació de falsificació documental pels suborns a l'actriu Stormy Daniels, i el 20 de maig pels papers de Mar-a-Lago. A més, en les pròximes setmanes encara li podria caure una quarta imputació, i un cinquè judici per intentar manipular les eleccions presidencials a l'estat de Geòrgia.

Trump al·legarà llibertat d'expressió

L'advocat de l'expresident, John Lauro, va donar aquest dimecres algunes pistes del camí que prendrà la seva defensa en aquest judici. En declaracions a la CNN, va invocar la Primera Esmena de la Constitució i va assegurar que la imputació "és un atac directe a la llibertat d'expressió" i està "políticament motivada". En altres paraules, considera que les mentides que va expressar reiteradament Trump abans i després de les eleccions, al·legant sense proves que havia estat víctima d'un frau electoral, i que van conduir a l'assalt al Capitoli, formen part de la llibertat d'expressió.

Una imatge de Donald Trump, prèvia a l'assalt al Capitoli.

Per intentar convèncer el jurat, s'enfrontarà als arguments del fiscal especial Smith, que al·lega en l'acta d'acusació que l'expresident "va propagar aquestes afirmacions sabent que eren mentida". Unes falsedats que "van crear una intensa atmosfera nacional de desconfiança i enuig i van erosionar la fe pública en les eleccions", la qual cosa va formar part d'una conspiració per subvertir l'ordre constitucional.

Un tribunal amb història

En el mateix tribunal que jutjarà el magnat han tingut lloc al llarg de la història centenars de judicis de gran rellevància política, com el de Mary Surrat, una de les implicades en l'assassinat del president Abraham Lincoln, que va tractar d'evitar sense èxit la seva sentència de mort l'any 1865. O el de Charles Guiteau, també condemnat a pena de mort per l'assassinat d'un president, el republicà James Garfield, el 1882.

També es va investigar aquí el cas Watergate, un escàndol sorgit als 1970 arran del robatori de documents de la seu del Partit Demòcrata dels Estats Units que va acabar amb el govern de Richard Nixon, que va tractar d'encobrir els responsables. Al tribunal on es jutjarà Trump van ser condemnats cinc dels assessors d'aquest altre expresident republicà. En el cas que ens ocupa, es processarà també cinc "coconspiradors", els noms dels quals encara no han transcendit en l'acta d'imputació.

stats