Estats Units

Un xat de Facebook és utilitzat com a prova en una acusació d'avortament als EUA

Una ordre judicial va obligar la xarxa social a entregar una conversa entre una mare i la seva filla

ARA
2 min
Facebook

BarcelonaEl paper de Facebook ha sigut clau en una acusació d'avortament als Estats Units contra una noia de 17 anys (ara en té 18) que va decidir interrompre el seu embaràs amb l'ajuda de la seva mare. Segons la Fiscalia, la jove va decidir avortar a la setmana 23 d'embaràs, un fet que està prohibit a l'estat de Nebraska, on l'avortament està permès només fins a la setmana 20. Per demostrar els fets, una ordre judicial va obligar la xarxa social a entregar un xat privat entre la jove, que es diu Celeste, i la seva mare, Jessica Burges. En la conversa es podia llegir com mare i filla parlaven de la compra de pastilles i el seu ús. També que havien d'enterrar el fetus un cop es produís la interrupció de l'embaràs.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Una píndola frena les hormones i després has d'esperar 24 hores per prendre't la segona", deia la mare a la noia. "Recorda't que cremem les proves quan tot estigui fora", li contestava la Celeste, que poc després mostrava la seva alegria per poder tornar a portar pantalons texans ben aviat. Totes dues van ser imputades al juliol.

El cas ha tornat a tensar el debat aixecat fa mesos –abans fins i tot que el Tribunal Suprem tombés la protecció federal de l'avortament– sobre com la informació personal de les dones a internet pot suposar un perill per a elles quan es tracta de drets reproductius.

Resposta de Facebook

Els fets van passar a l'abril i la investigació també va començar aquell mes, després que una suposada amiga de Celeste expliqués a la policia que l'havia vist prendre's la primera píndola per avortar a l'abril. A partir d'aquí, van començar les indagacions. A principis de juny, mare i filla van ser acusades d'un delicte greu –sostracció, ocultació o abandonament d'un cos– i dos de menors –amagar la mort d'una altra persona i denúncia falsa–. Va ser llavors quan els investigadors van sol·licitar la informació personal de la mare des del 15 d'abril: fotografies, àudios i vídeos, missatges privats i altra informació de Facebook. Amb aquest objectiu, es va enviar una ordre d'escorcoll i l'empresa matriu de Facebook, Meta, va buscar, recopilar i va entregar els missatges de Facebook Messenger, un dels serveis de missatgeria més utilitzats als Estats Units, per davant de WhatsApp.

Van ser aquestes converses privades les que ho van canviar tot. Van servir de base per afegir acusacions per un delicte greu d'avortament il·legal. Totes dues van ser imputades al juliol i es van declarar “no culpables”. Celeste, que ja ha fet els 18 anys, ja està sent processada com a adulta, per petició dels fiscals.

Ahir dimarts, i davant el rebombori que s'ha creat als Estats Units, Facebook va emetre un comunicat en què apuntava que “gran part dels informes sobre el paper de Meta en un cas penal contra una mare i una filla a Nebraska són totalment erronis”. A les xarxes socials els missatges en contra de la plataforma s'han multiplicat i, en les últimes hores, l'etiqueta #DeleteFacebook (#EsborraFacebook) s'ha fet viral.

stats