Rècord de venda d'armes al desembre als Estats Units

La compra d'armament ha augmentat un 49% en un any, en ple debat sobre la limitació de l'ús d'armes després de la matança de Connecticut

La venda d'armes als Estats Units ha assolit una xifra rècord. Segons les dades de l'FBI, la policia federal va fer al desembre 2,8 milions de verificacions d'antecedents per la compra d'armes, un procediment que s'ha de seguir per adquirir una arma de foc als Estats Units. Això significa un augment del 49% respecte del desembre de l'any anterior, una xifra rècord que arriba quan el país es troba en ple debat sobre la limitació de l'ús d'armes d'ençà de la matança de Connecticut per part d'un jove que anava fortament armat i dels nombrosos tirotejos que se succeeixen als Estats Units. Fins ara, el rècord era de dos milions de verificacions registrades el mes de novembre.

El tiroteig de Connecticut, que va acabar amb la vida de 26 persones, entre les quals 20 nens, ha portat el govern nord-americà a iniciar un procés de creació de polítiques que regulin la violència armada. El vicepresident Joe Biden serà l'encarregat de coordinar el procés; no se n'esperen polítiques concretes, sinó fer front a la violència armada.

Durant una visita que Barack Obama va fer a Newtown, on va tenir lloc la tragèdia, el president va defensar la necessitat d'actuar per regular l'ús de les armes al país i evitar tragèdies d'aquest tipus. "No ho podem tolerar més. Aquestes tragèdies han d'acabar. I per posar-hi fi hem de canviar", va dir.

Per part seva, l'Associació Nacional del Rifle, el poderós lobi de la indústria d'armes del país, va prometre, a través d'un comunicat, "col·laboració significativa" per posar fi a aquest tipus de massacres.