Els EUA asseguren que Rússia prepara vídeos manipulats per justificar una invasió a Ucraïna

Moscou planeja escenificar una mobilització militar ucraïnesa amb actors i explosions falses

3 min
Un dels soldats dels Estats Units enviats a l'est d'Europa espera, mig endormiscat, en una terminal.

WashingtonEls serveis d'espionatge dels Estats Units han assegurat que tenen proves que Rússia està teixint una estratègia per falsejar una situació que els serveixi de pretext per a una invasió d'Ucraïna, un pla que inclou vídeos manipulats de l'exèrcit ucraïnès i dels aliats europeus entrant a territori rus i matant civils. Segons diversos mitjans nord-americans, que citen múltiples fonts anònimes del govern de Joe Biden, és més que probable que aquest dijous es desclassifiqui el pla rus, per posar en evidència pública les intencions del Kremlin en el seu intent de justificar un atac a Ucraïna. Fins ara, els únics que tenien informació sobre l'existència d'aquest complot eren aliats ucraïnesos i europeus, als quals s'ha informat en els últims dies.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El vídeo en qüestió formaria part d'un entramat de propaganda ordenat des de les altes esferes del Kremlin i gestionat pels serveis de seguretat russos, i estaria en una fase molt avançada de preparació, gairebé enllestit per difondre's. En els vídeos manipulats s'hi veurien morts civils a l'est d'Ucraïna, i fins i tot dins de territori rus: imatges que serien prou gràfiques i que inclourien "escenificacions d'explosions falses amb cadàvers, actors que representarien gent en dol, i imatges de llocs destrossats i equipament militar" que es vincularia a l'exèrcit ucraïnès i els aliats occidentals, segons les fonts del govern dels EUA.

L'existència del pla i dels vídeos l'ha confirmada un dels assessors en seguretat nacional de la Casa Blanca, Jon Finer, que en una entrevista a la cadena televisiva MSNBC ha reconegut que el pla és "extremadament elaborat". De la mateixa manera, ha admès: "No sabem de manera definitiva si és la ruta que prendran, però és una opció que estan considerant. En el passat han utilitzat aquest tipus de pretext per justificar una acció militar".

Fonts anònimes de l'administració Biden han explicat a diversos mitjans nord-americans que si el vídeo es publica, "podria donar a Putin l'espurna que necessita per iniciar i justificar les operacions militars contra Ucraïna".

Avançar-se als esdeveniments

De nou, els Estats Units han dit que fent públics els descobriments dels seus serveis d'intel·ligència es volen avançar als esdeveniments per un doble motiu: demostrar que tenen un ull a sobre de totes les accions russes, i que l'aparició dels plans al domini internacional serveixi com a element dissuasiu. En definitiva, en paraules de Finer, per fer "que sigui molt més difícil per a Rússia" poder "afirmar" que la seva resposta derivava d'una provocació, quan de fet ja havien pres la decisió amb anterioritat des de Moscou, amb un pla dissenyat únicament per tenir excuses per atacar.

Aquesta idea del vídeo aniria a banda i alhora en coordinació amb tots els altres plans de desestabilització russa de la regió fronterera amb Ucraïna que, des de fa dies, els Estats Units i també el Regne Unit estan fent públics.

El Pentàgon assegurava el mes passat que tenia la certesa i evidències que Rússia estava enllestint una operació de "bandera falsa", la creació artificial del context propici per justificar l'atac i que servís de guspira per iniciar l'acció bèl·lica. Segons els nord-americans, Moscou ja té sobre el terreny diversos operatius, entrenats en disturbis i fins i tot explosius, per engegar revoltes, sabotatges i descontentament dins d'Ucraïna, que ataquessin interessos russos tant dins com fora del territori ucraïnès. Una acció que aniria combinada amb campanyes a les xarxes socials per desinformar i difondre propaganda acusatòria contra Kíev, a qui culparien de la violència instigada pels operadors russos.

Dies després, des del Regne Unit (tot i que amb el suport i la confirmació dels serveis d'espionatge nord-americans), s'assegurava que hi havia un pla dissenyat per desestabilitzar l'actual govern ucraïnès del president Volodímir Zelenski, fins al punt de fer-lo caure i impulsar la instal·lació d'un líder prorús que, de fet, ja haurien triat i estaria a punt per agafar les regnes del país.

La nova acusació nord-americana arriba en un moment en què la tensió no fa pinta que es rebaixi aviat. Aquesta setmana, Rússia ha acusat els Estats Units de no fer res per desescalar la situació: a banda de sentir-se "ignorats" perquè no van rebre la resposta esperada sobre les seves demandes en seguretat, Moscou ha criticat que aquest dimecres Washington anunciés una mobilització de 3.000 soldats a aliats de l'OTAN, especialment a Polònia i Romania, mentre manté centenars de tropes més en alerta màxima per si fes falta desplegar-los.

stats