Internacional 12/01/2014

Cameron demana suport a Putin en la campanya pel 'no' a Escòcia

Ho publica el diari 'The Herald'. Alex Salmond assegura que el govern britànic intenta "provocar hostilitat contra Escòcia" amb "tàctiques deshonestes"

Acn
3 min
Cameron i Putin l'any passat en una cimera del G-8. ARA

LondresEl govern britànic ha demanat suport a la Rússia de Vladimir Putin per aconseguir una victòria del 'no' en el referèndum d'independència d'Escòcia del proper 18 de setembre, segons el diari escocès 'The Herald', que cita informacions de l'agència russa Itar-Tass. Segons la publicació, Londres està "extremadament interessada" en el recolzament de Moscou i buscarà complicitats en el G-8 per evitar que els escocesos votin a favor d'un nou estat aquest 2014.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha avisat que aquestes informacions "desperten seriosos dubtes sobre les tàctiques deshonestes del govern del Regne Unit" en la seva lluita contra la independència. Segons les informacions recollides per la premsa escocesa, fonts del 10 de Downing Street haurien confirmat a l'agència russa l'interès de David Cameron en aconseguir el suport de Putin per evitar la independència d'Escòcia. El diari 'The Herald' assegura que Londres ha demanat a Moscou suport en dos "temes vitals" pel 2014: la retirada de les tropes de l'Afganistan i el referèndum escocès.

D'acord amb l'article de l'agència russa, tot i que el referèndum d'Escòcia "podria semblar un afer intern" té, segons el govern britànic, implicacions que podrien "causar una commoció a tota Europa". 'The Herald' assegura que la recerca de suports a Moscou per part de Londres s'uniria a les trobades entre representants del govern britànic i el govern espanyol.

L'estratègia internacional d'Edimburg

Edimburg ja ha llançat una estratègia d'internacionalització de la causa independentista, similar a la iniciada per l'executiu català, per "intentar explicar el projecte d'independència a governs escèptics com el de Rajoy", segons 'The Herald'. Els nacionalistes escocesos, a més, "sospiten" que el govern britànic també està fent servir "canals diplomàtics secrets per menysprear la independència".

"Aquestes informacions de Rússia desperten seriosos dubtes sobre les tàctiques deshonestes del govern del Regne Unit. Si són acurades, llavors Westminster ha estat enganxat 'in fraganti' intentant provocar hostilitat contra Escòcia en comptes de representar els interessos d'Escòcia", ha indicat el primer ministre escocès, Alex Salmond. Segons ell, "l'autoanomenat projecte de la por de la campanya pel 'no' ha esdevingut global".

La informació publicada aquest diumenge per l'escocès 'The Herald' assegura que Londres intenta "reparar la seva relació amb Putin", i que la cimera del G-8 a Sochi del mes de juny serà un moment clau. "La reunió unirà els líders de França, els Estats Units, Canadà i Rússia -que s'entén que estan en contra de la independència escocesa- en un sol lloc només tres mesos abans de la votació a Escòcia", assegura el diari.

El rotatiu diu que "pocs líders internacionals han parlat en públic sobre el referèndum" i que "l'única gran figura que ha anat en contra d'aquesta tendència ha estat l'espanyol Rajoy, que l'any passat va anunciar que un vot per la independència deixaria Escòcia fora de la UE". 'The Herald' afegeix que tot i els contacte entre Madrid i Londres, des de Downing Street neguen que hi hagi "un pacte" per combatre l'independentisme.

Credibilitat al front comú Londres-Madrid

Per Salmond, però, les informacions sobre Putin afegirien "credibilitat" a l'existència de contactes entre Londres i Madrid. "Aquest tipus de comportament demostra exactament perquè Escòcia ha de representar els seus propis interessos com a nació independent. Serem uns ciutadans globals responsables i uns bons veïns per la resta del Regne Unit", ha afegit.

El diari 'The Herald' assegura que la premsa estatal russa està enviant recentment "durs avisos" contra "l'epidèmia de separatisme que infecta Escòcia i Catalunya". "Putin ha liderat el Kremlin des del 1999, ja sigui com a primer ministre o com a president, amb mà dura per garantir la integritat territorial de Rússia", destaca el rotatiu escocès.

Escòcia celebrarà un referèndum d'independència el 18 de setembre del 2014, després que Londres i Edimburg acordessin la consulta legal en un pacte segellat el novembre del 2012. Les enquestes mostren una victòria del 'no'. La més recent, de YouGov del mes de desembre, situa el suport pel 'sí' en el 33% i el suport pel 'no' en el 52%.

stats