Internacional 13/01/2014

El Regne Unit assumirà tot el deute britànic si Escòcia s'independitza

El Tresor, que vol evitar una pujada de la seva prima de risc, reclamaria després la part proporcional dels diners al nou estat escocès

Acn
2 min
Salmond i Cameron, es donen la mà després de signar l'acord del referèndum el mes d'octubre.

LondresEl Regne Unit assumirà tot el deute britànic, uns 1.2 bilions de lliures esterlines, si Escòcia s'independitza, segons informen aquest dilluns el 'Financial Times' i la BBC, ha confirmat el govern en un comunicat. El Tresor britànic ha anunciat als inversors que pagarà directament tots els seus bons, fins i tot si Escòcia vota a favor de la separació el proper mes de setembre. L'objectiu, segons la premsa britànica, és evitar nervis entre els inversors i un augment de la prima de risc, ara que s'acosta el referèndum. Londres reclamaria després directament la part proporcional del deute al govern d'una Escòcia independent, a través d'una negociació entre les dues parts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El risc d'una pujada de la prima de risc

Segons el 'Financial Times', el ministeri d'Economia britànic tem que "els inversors puguin començar a demanar una prima de risc més elevada en els propers mesos argumentat que part del deute del Regne Unit es podria transferir a una nova Escòcia independent sense història creditícia". 

La solució del Tresor britànic és assumir "completa responsabilitat" pel deute en cas d'independència i reclamar després els diners al govern d'una Escòcia independent "a partir d'una negociació".



El govern escocès d'Alex Salmond ja ha assegurat en diverses ocasions la seva intenció d'assumir la part proporcional del deute en cas d'independència, tot i que avisa que també haurà de rebre "part dels actius" com a compensació. 

La decisió de Londres d'assumir la responsabilitat legal de la totalitat del deute en cas d'independència "calmarà els dubtes als mercats", segons el 'Financial Times', però pot "afectar les dinàmiques de les negociacions" entre el govern britànic i l'escocès".

Londres, el responsable legal del deute

Fonts del Tresor britànic han assegurat que no consideren que fer-se responsable de tot el deute debiliti l'executiu a l'hora de negociar amb Escòcia, sinó que simplement permet establir els fets −que el responsable legal de tot el deute emès és Londres− i evitar possibles incerteses en els mercats que puguin afectar la prima de risc. 

Segons el comunicat oficial publicat pel govern britànic, "en el cas de la independència d'Escòcia del Regne Unit", l'executiu de Londres honorarà "en totes les circumstàncies els contractes de deute" amb tercers. És a dir, pagarà directament als inversors tot el deute. Llavors, negociarà amb Edimburg quina part correspon a cadascú. "S'hauria d'establir un contracte completament separat entre el govern britànic continuant i l'estat escocès independent. Les respectives parts del deute i les condicions de pagament anirien subjectes a una negociació", assegura el text.

stats