Ianukóvitx abandona la capital i torna la calma al centre de Kíev

Dimiteix el president de la Rada Suprema d'Ucraïna

El president d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, ha abandonat durant la nit de dissabte la capital, Kíev. Algunes fonts apunten que ha viatjat fina a la ciutat oriental de Khárkov, on tenia previst reunir-se amb diputats de les regions prorusses de l'est i sud-est del país, però d'altres apunten que ha marxat del país i està refugiat a Rússia, tot i haver-se difós una entrevista seva on acusa l'oposició d'un cop d'estat per un canal ucraïnès.

L'oposició al carrer, concentrada des de fa tres mesos a la Plaça de la Independència de Kíev, no accepta l'acord de divendres i l'ala més radical ha proclamat que s'ha fet amb el control de la ciutat. Segons informen diversos mitjans, la sensació és que les autoritats han abandonat la ciutat. Els antiavalots han marxat de la plaça i fins i tot alguns periodistes han pogut accedir al palau presidencial.

L'ambient al carrer és d'eufòria. L'Euromaidan té la sensació que, després de tres mesos de protestes i desenes de morts, han guanyat. Per primera vegada en setmanes s'han vist tant nens com gent gran a la Plaça de la Independència.

En les últimes hores, desenes de diputats del governant Partit de les Regions han abandonat la formació de Ianukóvitx i s'han mostrat disposats a cooperar amb l'oposició per crear un govern d'unitat nacional.

L'oposició al carrer rebutja els acords de divendres i exigeix la dimissió del president i l'oposició política està preparant una proposta parlamentària perquè així ho faci.

Dimissió del president de la Rada Suprema

Al seu torn, el president de la Rada Suprema, Vladímir Ribak, ha dimitit aquest dissabte per motius de salut. El vicepresident de la Rada, Ruslán Kutsulinski, ha anunciat la dimissió de Ribak a principis de la sessió extraordinària que s'ha celebrat aquest dissabte al Parlament ucraïnès. La Rada Suprema ha decidit alliberar l'expresidenta Iúlia Timoixenko, que ja ha sortit de la presó, i també ha acordat la dimissió de Ianukóvitx.