El ginecòleg congolès Denis Wukwege guanya el Premi Sàkharov que atorga el Parlament Europeu

El moviment ucraïnès Euromaidàn, el finalista considerat favorit, es queda sense el guardó però rep una menció especial

El Parlament Europeu ha atorgat el Premi Sàkharov 2014 a Denis Mukwege, un ginecòleg de la República Democràtica del Congo que va fundar un hospital per atendre a víctimes de tot tipus de violència sexual. Mukwage s'ha imposat al favorit, el moviment ucraïnès proeuropeu Euromaidàn. El Sàkharov reconeix la feina de persones o col·lectius en favor dels drets humans i les llibertats.

Mukwege, un dels noms que sempre sonen pel Nobel de la Pau, ha destacat per la seva "protecció de les dones", segons ha explicat el president de l'Eurocambra, Martin Schulz. En el seu hospital, el metge i el seu equip ha atès més de 40.000 dones que havien patit violacions i altres tipus de violència sexual, en molts casos dones atacades violentament en conflictes armats.

Euromaidan és el col·lectiu ucraïnès, liderat per dos periodistes, una cantant i una activista, que treballa per l'apropament d'Ucraïna a la Unió Europea. El grup va néixer a finals del 2013 com a protesta per la negativa del govern del país a signar l'acord d'associació amb la UE.

Euromaidàn, el moviment que va aconseguir destituir el presdient ucraïnes Víktor Ianukóvitx, ha rebut una "menció especial" en reconeixement a la seva tasca en favor de l'apropament d'Ucraïna a la UE. L'altra finalista era Leyla Yunus, una activista empresonada per la seva defensa dels drets humans a l'Azerbaidjan.

La guanyadora del Sakhàrov de l'any passat va ser la paquistanesa Malala Yussafzai, l'activista en favor de l'educació de les nenes que acaba d'obtenir el Premi Nobel de la Pau.