Guardó històric
Internacional 12/10/2012

La Unió Europea guanya el premi Nobel de la pau

El jurat destaca els seus èxits per "l'avanç de la pau i la reconciliació" a Europa, i també en l'establiment de "la democràcia i els drets humans" al Vell Continent. El guardó és un estímul per a una unió immersa en la crisi econòmica

Ara
2 min
El Parlament Europeu / EFE

BarcelonaLa Unió Europea (UE) ha estat guardonada amb el premi Nobel de la pau, ha informat el Comitè Nobel de Noruega. El jurat ha destacat en l'argumentació els seus èxits per "l'avanç de la pau i la reconciliació" a Europa, i també en l'establiment de "la democràcia i els drets humans" al Vell Continent.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El jurat assegura que "el gran èxit" de la UE és haver aconseguit que "la pau, la democràcia i els drets humans" hagin arrelat a Europa, i haver transformat "un continent de guerra en un continent de pau".

El premi arriba quan la UE afronta la pitjor crisi econòmica en els seus 54 anys d'història, amb un progressiu distanciament entre el centre i la perfèria en recessió i quan els rescats posen a prova la solidaritat i l'entramat institucional de la UE.

El president del Comitè Nobel, Thorbjoern Jagland, ha reconegut els problemes financers i el malestar social de la UE, però ha dit que valia la pena fixar-se en l'esforç de la unió per avançar "cap a la pau i la reconciliació, la democràcia i els drets humans". Ha destacat el procés de reconciliació entre França i Alemanya després de la II Guerra Mundial, i ha reconegut l'esforç d'haver integrat Espanya, Portugal i Grècia després de la fi de les respectives dictadures en la dècada dels setanta. Aquesta feina de reconciliació, ha recordat, es va traslladar després als Balcans, i la perspectiva de la incorporació de Croàcia és imminent.

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha dit que estava "profundament emocionat i honrat" pel premi.

Malgrat els elogis a la Unió, Noruega, el país que concedeix el premi, no vol pertànyer al club. Als referèndums del 1972 i el 1994, els noruecs van dir 'no' a demanar l'adhesió, i avui els sondejos apunten que gairebé tres de cada quatre encara pensen el mateix.

El premi, dotat amb vuit milions de corones sueques −prop de 930.000 euros−, un 20% menys que l'any passat, segueix, a la llista de guardonats del Nobel de la pau, les tres dones que el van aconseguir l'any passat, la presidenta de Libèria, Ellen Johnson-Sirleaf; la també liberiana Leymah Gbowee, i l'activista iemenita Tawakkul Karman. L'última vegada que el premi s'havia concedit a un organisme i no a una persona va ser el 1999, amb el guardó a Metges Sense Fronteres.

stats