Itàlia

Abascal amb Meloni: "No desitjo que pengin ningú pels peus"

El líder de Vox, convidat a la festa del partit de la primera ministra italiana, diu que les seves paraules van ser "manipulades"

3 min
Abascal amb Meloni a Roma

RomaGermans d'Itàlia, el partit de la primera ministra Giorgia Meloni, ha celebrat aquest cap de setmana a Roma la seva festa anual. Batejada amb el nom d'Atreyu, un personatge de la novel·la La història interminable de Michael Ende que els postfeixistes s'han apropiat com a referent cultural, ha reunit a la capital italiana una diversa representació de personalitats nacionals i internacionals. Hi han participat el primer ministre britànic, Rishi Sunak, que ha evocat el “radicalisme de Margaret Thatcher” contra la immigració irregular; l'albanès Edi Rama, a qui el Tribunal Constitucional del seu país acaba de tirar per terra el projecte de construir un centre d'internament d'immigrants gestionat per Itàlia a Albània, la gran aposta de Meloni per resoldre el problema migratori a la Mediterrània; el magnat Elon Musk, o Santiago Abascal, un dels plats forts de la cita.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La primera ministra italiana ha reservat al líder de Vox un lloc d'honor al programa diumenge. “Amb Vox continuarem treballant colze a colze per enfortir la nostra família política i fer-la cada vegada més protagonista a l'Europa que ve”, ha dit Meloni donant la benvinguda al líder ultradretà espanyol.

La presència d'Abascal, soci de Germans d'Itàlia al grup dels Conservadors Europeus, ha causat una gran polèmica a Itàlia i ha portat a la negativa a sumar-se a la festa de la secretària general del progressista Partit Democràtic (PD), Elly Schlein. "No comparteixo l'escenari amb nostàlgics del feixisme i del franquisme", ha defensat la líder de l'oposició. Altres líders del PD sí que hi havien anat en ocasions anteriors. “Ja no existeixen els comunistes del passat”, va respondre irònicament Meloni des de la llotja. Més crític va ser el ministre d'Exteriors i vicepresident de l'executiu, Antonio Tajani, que va demanar que l'esquerra condemni els “errors del passat” com exigeix a la dreta. “Si no es vol venir a parlar a una llotja perquè hi ha algun presumpte neofeixista, aleshores cal tenir la valentia de denunciar el que el comunisme ha fet i continua fent al món”, va subratllar.

La participació del líder de Vox es va anunciar la setmana passada, just després de les seves polèmiques declaracions al diari argentí Clarín, en què va assegurar que “hi haurà un moment” en què el poble “voldrà penjar pels peus” el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “per haver venut els seus principis” i “fer qualsevol cosa” per mantenir-se al poder. Unes paraules que van ser rebudes amb malestar a Itàlia a l'evocar la mort del dictador feixista Benito Mussolini i la seva exposició pública a la plaça de Loreto de Milà el 1945 amb la seva amant Clara Petacci.

A Roma, Abascal va fer un pas enrere i va assegurar que no desitja “a ningú, ni tan sols un corrupte i traïdor, que el pengin pels peus”. “És una cosa que em produeix repugnància sempre que ha passat a la història”. El líder de Vox va pronunciar un breu discurs en castellà per evitar que, segons ell, les paraules fossin tergiversades. “No parlaré en italià perquè em malinterpreten fins i tot quan parlo en castellà. De vegades és igual el que diguem i l'idioma que fem servir perquè la sinistra mediàtica i política –va dir intentant fer un joc de paraules amb la traducció d'esquerra en italià, sinistra– sempre manipularà les nostres paraules i amagarà les nostres veritats”.

Eleccions europees

El castell de Sant'Angelo, a les portes de la Ciutat del Vaticà, ha estat el lloc escollit per a la formació ultra de Giorgia Meloni per organitzar tres dies de debats sobre immigració, natalitat, intel·ligència artificial o el futur de la Unió Europea, amb vista a les pròximes eleccions del juny. "Qui vota Germans d'Itàlia vota a favor d'Europa. Una Europa unida que defensa la independència de les nacions", va deixar anar Meloni en la cloenda. Un missatge directe al seu soci a la coalició de govern i rival a la UE, Matteo Salvini.

A Itàlia, la campanya electoral per als comicis europeus ja ha començat. El líder de la Lliga, que també va passar per l'escenari d'Atreyu, fa mesos que intenta marcar distàncies amb la primera ministra, que manté un còmode suport a les enquestes. Salvini va reunir fa dues setmanes els seus socis europeus a Florència per impulsar una aliança entre els conservadors i totes les forces sobiranistes europees amb l'objectiu d'arrabassar el poder als progressistes al juny. Tot i això, el que prometia ser un aquelarre de la ultradreta d'Europa va acabar convertint-se en un gol en pròpia porta després que la líder francesa Marine Le Pen i el flamant guanyador de les eleccions a Holanda, Geert Wilders, diguessin a última hora que no hi anirien.

stats