Eleccions als Estats Units
Internacional Europa 07/11/2022

Un aliat de Putin admet que Rússia interfereix en les eleccions dels EUA

"Ho hem fet, ho seguim fent i ho farem en el futur", ha dit l'empresari Ievgueni Prigojin

ARA
2 min
Evgueni Prigojin, conegut com el cuiner de Putin, servint el president de Rússia en un àpat oficial. Prigojin és al darrere d’un col·lectiu de trols russos.

BarcelonaL'empresari rus Ievgueni Prigojin, un dels aliats del president Vladímir Putin, ha admès les ingerències de Rússia en les eleccions dels Estats Units. "Senyors, ho hem fet, ho seguim fent i ho farem en el futur", ha afirmat quan li han preguntat sobre una suposada interferència en les eleccions legislatives d'aquest dimarts. "Ho fem amb precisió quirúrgica i a la nostra manera, com sabem fer-ho", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Prigojin, que és un dels oligarques sancionats pels Estats Units i la Unió Europea arran de la invasió russa d'Ucraïna, ha reconegut per primera vegada haver interferit en els comicis nord-americans, després d'anys d'acusacions contra ell. Ho ha fet a través d'un comentari publicat pel servei de premsa de la seva empresa de càtering Concord a una xarxa social russa.

El nom de Prigojin s'ha vinculat a l'Agència de Recerca d'Internet, la "granja de trols" russos responsable de campanyes de desinformació i dels intents d'ingerència tant en les eleccions dels Estats Units del 2016, quan va guanyar Donald Trump, com en altres processos polítics estrangers. Per això, de fet, Prigojin va estar imputat en la causa oberta pel fiscal Robert Mueller als EUA per les activitats cibernètiques d'aquesta agència a Ucraïna.

És un empresari de la restauració, batejat col·loquialment com el xef de Putin, perquè és el restaurador favorit del Kremlin. És propietari de diversos restaurants i d'un negoci de càtering, però els seus tentacles arriben a molts altres sectors. A més de considerar-lo el fundador de l'agència cibernètica, aquest oligarca també és el fundador de la companyia de mercenaris Wagner, que combat a Síria, Líbia i també a Ucraïna.

Els comentaris de Prigojin arriben després que Bloomberg hagi publicat que l'FBI considera Rússia la influència estrangera més agressiva en l'intent d'intensificar la polarització als Estats Units de cara a les midterms. Rússia s'esforça a identificar i sobrealimentar temes que poden agreujar les divisions a través de les xarxes socials i altres tàctiques. Entre altres qüestions, el govern rus s'aprofita de la política dels EUA sobre la guerra a Ucraïna, com ara l'ajuda militar a Kíiv, i destaca l'impacte que el conflicte està tenint en els preus de l'energia.

stats