Successos

Un assassí en sèrie de prostitutes sacseja Roma

El sospitós d'haver matat tres dones a ganivetades havia estat mà dreta d'un cap de la màfia

3 min
Vianants en un carrer comercial al centre de Roma, divendres.

RomaL'assassinat a ganivetades de tres dones a Roma la setmana passada va commocionar els habitants de la capital italiana. Les víctimes –dues de nacionalitat xinesa i una de colombiana– exercien la prostitució en diversos apartaments del cèntric barri de Patri, molt a prop del Vaticà. El presumpte autor, Giandavide De Pau, un vell conegut del crim organitzat i ex mà dreta d'un cap de la màfia, va ser detingut dos dies més tard després de ser denunciat per la seva pròpia germana. La policia investiga ara els motius que van portar el presumpte assassí a cometre els crims.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Recordo només que hi havia sang, molta sang”, va declarar De Pau als investigadors durant l'interrogatori, en què va assegurar no recordar res del que va fer aquelles hores. “Recordo estar en aquesta casa i tapar la ferida a la gola d'una de les dones, però després tinc un black out. Després de vagar durant dos dies, sense menjar ni dormir, vaig anar a casa de la meva mare i la meva germana amb la roba encara tacada de sang”, va explicar. De Pau no recordava haver estat a casa de la dona colombiana, però sí que recordava, en canvi, haver consumit drogues amb una prostituta cubana aquell mateix dia, presumptament, abans de cometre els crims.

Segons la primera reconstrucció dels fets, l'home, un italià de 51 anys amb antecedents penals per agressions sexuals i tràfic de drogues, va acabar amb la vida de Marta Castaño Torres, una transsexual de 65 anys originària de Colòmbia, dijous al matí després de mantenir-hi relacions sexuals. Més tard, es va dirigir a l'apartament on l'esperaven dues dones xineses, a uns deu minuts de distància, a les quals va clavar diverses punyalades. El cos d'una d'elles va ser trobat al replà pel porter de l'edifici, mentre que a la segona víctima la van trobar sense vida a l'interior de l'apartament.

Les autoritats italianes no van trigar a localitzar el presumpte responsable del triple crim, ja que De Pau es va deixar el telèfon mòbil a l'apartament de les dones xineses, la targeta SIM del qual estava a nom de Francesca De Pau. La dona va explicar que era el seu germà qui feia servir aquesta targeta. Quan dos dies més tard el presumpte assassí es va presentar a casa de la seva mare, amb qui vivia, la germana es va posar en contacte amb la policia, que el va detenir i el va traslladar a la presó de Regina Coeli acusat del triple homicidi.

"No tenia cap altra opció" que entregar-lo, diu la germana

"Va començar a parlar de sang, d'aquestes dones, però estava confós, no recordava res", va declarar Francesca De Pau als mitjans de comunicació locals. “No tenia cap altra opció; el meu germà ha lluitat durant molt de temps amb problemes de drogues i trastorns psicològics. Quan la meva mare i jo vam veure el que havia passat a Prati vam pensar que el Giandavide hi estava involucrat”, va dir la germana del presumpte assassí. Són molts els interrogants que encara envolten els crims de les tres dones. Les primeres investigacions confirmen que De Pau era un client habitual de la prostitució. La policia sospita que l'home coneixia les víctimes i no exclou que es presentés a casa d'elles no només per mantenir-hi relacions sexuals, sinó també per extorsionar-les.

Giandavide De Pau no era cap desconegut per a les autoritats italianes. El seu nom està relacionat amb diverses causes per tràfic de drogues, extorsió, abusos sexuals i intent d'assassinat, a més d'haver estat un col·laborador estret del cap mafiós Michele Sense, que actualment compleix cadena perpètua. El 2006 va ser detingut per l'intent de violació d'una jove brasilera de 22 anys en un apartament del nord de la capital italiana, on es va presentar fent-se passar per un lampista.

El criminòleg Massimo Piccozzi va assegurar al diari La Repubblica que el sospitós és “un sàdic perillós que volia netejar el món de les prostitutes” i “hauria continuat matant”. La policia italiana investiga ara si la mà de De Pau està darrere de la mort en estranyes circumstàncies de diverses "noies de companyia" a la capital italiana fa anys i l'autoria de la qual es desconeix.

stats