Un atac amb drons afecta un reactor de la central nuclear de Zaporíjia

L'ONU alerta del risc de catàstrofe nuclear i Rússia i Ucraïna s'acusen mútuament de l'explosió

ARA
2 min
Central nuclear de Zaporíjia

BarcelonaLa guerra d'Ucraïna continua fregant el desastre nuclear. Segons ha confirmat aquest dilluns l'Organització Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA), tres drons bomba van impactar diumenge contra la central nuclear de Zaporíjia, i un va afectar l'estructura d'un dels sis reactors. L'atac "incrementa significativament el risc d'un gran accident nuclear", alerta Rafael Grossi, director de l'organisme, que depèn de l'ONU.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La planta està sota control de Rússia des que les tropes de Vladímir Putin la van ocupar durant les primeres setmanes de la invasió. Continua operada pel personal ucraïnès, encara que sota direcció d'enginyers russos. El Kremlin i Kíiv s'acusen mútuament de l'atac. I l'OEIA, que manté permanentment un equip per vigilar les instal·lacions de la planta, no en dona pistes.

Segons els responsables russos de la planta, no s'ha produït cap dany crític, ni s'han notat canvis en els nivells de radiació. Diumenge a la nit, però, Rosatom, l'agència d'energia atòmica russa, va denunciar que tres persones havien quedat ferides en "una sèrie d'atacs amb drons sense precedents", un dels quals havia afectat una zona propera al menjador. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha acusat aquest dilluns el règim de Zelenski de dur a terme una "molt perillosa provocació".

L'agència internacional confirma l'impacte físic sobre la cúpula del reactor 6, que hauria deixat un ferit. "El dany a la unitat 6 no ha compromès la seguretat nuclear, però és un incident seriós que potencialment podria posar en perill la integritat del sistema de contenció del reactor", afegeix. No és el primer cop que l'OEIA alça la veu d'alarma sobre Zaporíjia, que és la central nuclear més gran d'Europa. Les instal·lacions estan a 40 quilòmetres de la línia de front, i tant Rússia com Ucraïna han acusat en diverses ocasions l'altre bàndol de posar-la en perill.

Els sis reactors de la planta ja no produeixen energia, però necessiten electricitat i manteniment perquè els sistemes de refrigeració i la resta de mesures de seguretat continuïn funcionant.

En un altre atac, tres civils ucraïnesos han mort aquest diumenge quan un projectil rus els ha caigut a casa, a la localitat de Huliaipole, al sud-est de Zaporíjia, i dues persones més han quedat ferides en un altre bombardeig a la mateixa població. També hi ha hagut tres ferits en un atac rus a la regió de Khàrkiv, al nord-est d'Ucraïna. A Rússia, una noia ha mort i quatre persones més han quedat ferides per les restes d'un dron ucraïnès abatut a la regió de Belgorod.

stats