Igualtat
Internacional Europa 14/06/2023

La 'camisa del metro': polèmica tendència contra l'assetjament sexual que triomfa a TikTok

Per evitar mirades i comentaris sexistes als transports públics, dones joves de Nova York, Londres i París fan una crida a tapar-se amb roba ampla

2 min
La 'camisa del metro', tendència contra l'assetjament a França.

ParísCoincidint amb l'arribada de la calor, a TikTok ha sorgit una nova tendència contra l'assetjament sexual als transports públics que ha creat polèmica. Des de fa unes setmanes, s'han multiplicat vídeos a la xarxa social xinesa amb el hashtag #SubwayShirt (camisa de metro en anglès) que acumulen milions de visites. En els vídeos, noies joves –sobretot de Nova York, d'on ha sorgit la tendència– aconsellen a les dones posar-se una camisa gran o roba ampla per sobre de la roba per viatjar en metro o qualsevol altre transport públic. Segons les tiktokers, la tècnica serveix per evitar comentaris, mirades sexistes i possibles agressions sexuals per part dels homes, molt habituals al metro.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Noies, no oblideu les vostres camises de metro. Aquí a Nova York fa 30 graus, però tot i així necessitem les nostres camises per protegir-nos dels tarats del metro", afirma la usuària de TikTok Monica San Luis mentre es posa una camisa blanca per sobre del seu vestit verd estiuenc. En un altre vídeo, la influencer nord-americana Rae Hersey mostra com arriba a una cafeteria i es treu la camisa de metro amb naturalitat. Va vestida amb un top negre escotat. "Quan arribes a la teva destinació, ja et pots treure la camisa", explica la dona. El vídeo ha estat vist més de 700.000 vegades.

Els vídeos han tingut molt de ressò en grans ciutats com Londres i París, on hi ha dones que han decidit utilitzar la tècnica per evitar ser assetjades al metro. Mitjans de comunicació com el britànic The Guardian o la televisió francesa TF1 han dedicat articles i vídeos a la nova moda amb el testimoni de joves londinenques i parisenques que han decidit imitar les americanes. Segons una enquesta feta el 2016, gairebé la meitat de les franceses admetien que "adapten" la seva vestimenta quan agafen el transport públic i un 87% de les dones asseguraven que havien estat víctimes d'assetjament sexual al metro o a l'autobús, com ara mirades o gestos inapropiats.

"Em sento més còmoda amb una samarreta més ampla a sobre per anar en metro, tot i que m'agradaria poder sortir de casa vestida amb la roba que he triat", afirma una jove francesa en un reportatge de France 2 mostrant a la càmera la samarreta que es posarà quan arribi a la boca de metro.

Llibertat de les dones

Però la tendència ha creat polèmica a França, on moltes dones consideren un retrocés tapar-se per evitar l'assetjament. "Tenim tot el dret d'estar a l'espai públic vestides com vulguem. No veig normal haver-se d'adaptar perquè tinguem por de la reacció dels homes", afirma una noia entrevistada a France 2. "Les feministes hem demanat precisament tenir llibertat amb el nostre cos i hem de poder passejar vestides com vulguem", assegura una altra dona. En un dels debats sobre el fenomen a CNews, la periodista Karima Brikh advertia que és "absolutament preocupant" que siguin les dones les qui hagin d'adoptar estratègies per evitar mirades i tocaments, i no els homes els qui hagin d'evitar-ho.

L'extrema dreta també ha ficat cullerada a la polèmica i ha aprofitat per responsabilitzar els immigrants de la situació. Polítics de Reagrupament Nacional i de Reconquesta, el partit de l'ultradretà Éric Zemmour, han reaccionat a les xarxes socials a la polèmica assenyalant els estrangers amb la seva habitual retòrica populista basada en dades esbiaixades.

stats