Internacional Europa 30/03/2023

Carles III renova l'amistat entre el Regne Unit i Alemanya

El rei conquereix el Bundestag amb un discurs ple de contingut polític i referències culturals i històriques amb tocs d'humor anglès

3 min
Carles III, al centre de la imatge, esperant per adreçar-se als diputats alemanys al Bundestag, aquest dijous a migdia..

LondresMissió complerta. Un molt relaxat Carles III ha conquerit aquest migdia el Bundestag, la seu del Parlament alemany a Berlín, amb un discurs carregat de contingut polític, de referències culturals, històriques i personals i amb tocs d'humor anglès, que no ha defugit tòpics de la relació entre els dos països i fins i tot qüestions encara més doloroses, entre les quals l'eterna rivalitat futbolística a nivell de seleccions. I com ja havia passat la nit abans, durant el banquet de gala ofert pel president de la república, Frank-Walter Steinmeier, de tant en tant la sala de plens ha esclatat a riallades. I és que Carles està del tot desconegut, res a veure amb la fama que el perseguia al Regne Unit, abans de posar-se la corona, de personatge tibat que caminava a un pam de terra i que es canviava de camisa cinc vegades al dia, deixant-les a terra perquè les recullin els criats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la segona jornada de la visita d'estat a Alemanya del rei i la reina consort, Camil·la, la primera a l'estranger des de la mort d'Elisabet II, Carles III ha ofert una actuació rodona. Res s'ha torçat. Fins i tot la ploma que ha fet servir per signar al llibre d'honor poc abans d'adreçar-se als diputats, i que s'ha tret de la butxaca de la jaqueta, ha funcionat amb la perfecció de les Meisterstück de Montblanc, evitant així les incòmodes imatges vistes en el moment de l'ascens al tron.

Carles III i Camil·la, en el moment de signar en el llibre d'honor del Bundestag, aquest migdia a Berlín.

Amb aquest viatge, un dels objectius del govern de Rishi Sunak era assegurar a Berlín, i per extensió a la resta d'Europa, que s'havia superat el traumàtic i caòtic divorci amb la Unió, i que cal mirar endavant i enfortir les relacions. En un moment concret, Carles III ha apuntat: "Al llarg de l'Edat Mitjana, la coneguda Lliga Hanseàtica va comerciar amb mercaderies des de Lübeck i Hamburg fins als ports de la costa anglesa, establint una associació comercial que sustenta la nostra prosperitat compartida fins ara. Hi viatjaven les mercaderies, però també les idees, cosa que va fer que la gent s'inspirés en l'exemple dels altres".

En cap moment ha esmentat la paraula Brexit, però en tot moment es deduïa que la Bword, com s'hi refereixen indirectament al Regne Unit per por de la malastrugança, era el mal esperit que calia exorcitzar. No debades ha parlat de la cooperació científica, amenaçada per les dificultats des del trencament amb Brussel·les. Una cooperació científica que necessàriament ha d'abordar el canvi climàtic, el gran tema de Carles III, del qual també ha parlat.

Exhibició amfíbia

Les paraules del rei s'han centrat en posar de manifest els reptes comuns. Ucraïna és el més conjuntural, sens dubte, perquè posa en relleu "l'amenaça als valors occidentals" i a la democràcia. Carles ha remarcat "la necessitat de continuar treballant plegats" per fer front a un "patiment inimaginable" dels ucraïnesos després que "la seva llibertat i dignitat hagin estat trepitjades" per Rússia. "Estem profundament commocionats per la destrucció, però ens podem refer mostrant unitat quan es tracta de defensar Ucraïna, la pau i la llibertat. La decisió d'Alemanya de proporcionar suport militar a Ucraïna es considera molt benvinguda i molt important per al món en general".

La visita número 40 de Carles III a Alemanya –15 en va fer Elisabet II– manté una coreografia perfecta. I el missatge d'aquest dijous ha tingut una composició molt acurada, anant dels aspectes més personals fins a ampliar la mirada als vincles comuns, per tornar als detalls més íntims. Conscient que els viatges de la seva mare van enfortir la reconciliació entre els dos països després de la Segona Guerra Mundial, també s'hi ha referit. Carles sap que la reina era respectada i popular a Alemanya i s'ha mostrat molt agraït pels missatges de solidaritat rebuts arran de la seva mort.

Però una vegada i una altra, la retòrica més flonja i relaxada ha preparat el missatge clau dels tres dies: "Vull prometre avui que renovem la nostra amistat entre els dos països". Alemanya i el govern conservador del Regne Unit giren full al Brexit.

I aquesta tarda, com a part dels actes protocol·laris, ha arribat l'apoteosi des del punt de vista simbòlic, la visita al regiment anglo-germànic d'enginyers de Finowfurt, a 50 quilòmetres al nord de Berlín. Els militars han fet una demostració de les capacitats del seus vehicles amfibis per construir ponts. I mentre Carles III rebia informació, britànics i alemanys n'han fet un sobre el canal Oder-Havel. Ponts que "en la llarga i notable història dels nostres països", han de facilitar "la recerca inquieta d'un demà millor", ha acabat dient.

stats