Alemanya autoritza l'enviament de tancs Leopard a Ucraïna

Berlín finalment cedeix a la pressió dels aliats i de Kíiv i allibera els carros de combat

3 min
Un tanc Leopard de l’exèrcit alemany en un camp militar a Lituània.

Brussel·lesFinalment el canceller alemany, Olaf Scholz, ha cedit a la pressió que ha rebut per part dels seus socis de govern, dels aliats i de Kíiv. Segons diferents mitjans de comunicació alemanys, l'executiu germànic ha aprovat aquest dimarts l'alliberament dels seus tancs Leopard perquè puguin ser reexportats a Ucraïna i, a més, està disposat a enviar-ne des de Berlín almenys una companyia del model Leopard 2A6. El mateix Scholz farà l'anunci de manera oficial demà dimecres al Bundestag (el Parlament alemany). A partir d'aleshores, els estats que tenen aquests tipus de carros de combat, com Polònia, que aquest dimarts havia presentat la sol·licitud formal a Alemanya perquè li permetés enviar-los a Ucraïna, ja podran fer-ho sense cap mena d'impediment.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tal com apunten diaris estatunidencs, Scholz va canviar d'opinió en una conversa telefònica amb el president dels Estats Units, Joe Biden, el 17 de gener passat. En aquesta conversa, Biden es va comprometre a estudiar la possibilitat d'enviar els tancs Abrahams —que també són molt potents— tot i que el Pentàgon s'hi ha mostrat, fins ara, molt reticent. De fet, aquesta és una de les condicions que havia posat el canceller alemany per accedir al subministrament de Leopard a Kíiv. Tot i que el govern nord-americà no ha confirmat de manera oficial i definitiva si enviarà els Abrahams, la CNN assegura que Washington està "finalitzant els plans" per autoritzar-ne l'entrega i que podria anunciar-ho aquesta mateixa setmana. Però preguntat al respecte en una roda de premsa aquest dimarts, el portaveu del departament de Defensa dels EUA, Pat Ryder, ha dit que "de moment" no té res a anunciar sobre aquesta qüestió.

Polònia demana oficialment permís a Berlín

De totes maneres, abans del canvi de posició del canceller alemany, Varsòvia ja es plantejava enviar els Leopard fos quina fos la resposta de Berlín. "Encara que no tinguem l'aprovació d'Alemanya, entregaríem els tancs a l'exèrcit ucraïnès", va afirmar ahir el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki. Cal recordar, però, que els Leopard són de fabricació alemanya i al seu contracte de compra hi ha una clàusula que impedeix donar-los a països tercers si l'executiu germànic no dona la seva llum verda.

Polònia també ha convidat Alemanya a formar part d'una coalició de diferents estats que disposin d'aquests vehicles de guerra i d'altres tipus d'armament pesant per entregar-ne de manera conjunta a Ucraïna. "Faig una crida a la part alemanya perquè s'uneixi a la coalició de països que donen suport a Ucraïna amb tancs Leopard. Aquesta és una causa comuna perquè es tracta de la seguretat de tot Europa!", ha dit Błaszczak a Twitter. Pel que fa a aquesta proposta, però, Alemanya ni cap estat membre s'hi han pronunciat.

Un dels principals arguments d'Alemanya contra l'enviament dels Leopard era la por que provoqués una altra escalada de violència a la guerra d'Ucraïna. També, per motius històrics, Berlín preferia evitar la imatge de tancs alemanys atacant tropes russes i sol ser molt cautelós a l'hora d'enviar armament. Tanmateix, els aliats i Kíiv fa temps que remarquen que aquests vehicles permetrien a Ucraïna passar de la guerra de desgast, d'aguantar les ofensives russes, a l'atac i, d'aquesta manera, desencallar la guerra. Són uns carros de combat molt més àgils i efectius que els que fa servir actualment l'exèrcit ucraïnès, que encara s'ha de defensar amb tancs de l'era soviètica que va heretar de quan estava adscrit al Pacte de Varsòvia.

Per aquests motius, fins fa pocs dies Berlín es negava rotundament a l'alliberació dels Leopard. Ara bé, la setmana passada, després que sobretot els Estats Units, França i el Regne Unit fessin el primer pas, l'executiu alemany ja va deixar de veure-ho com una línia vermella. "Fins ara hem actuat sempre de manera coordinada amb els nostres amics i aliats i continuarem actuant d'acord amb la situació concreta", va dir Scholz aquest cap de setmana a la roda de premsa posterior a la trobada amb el president francès, Emmanuel Macron.

Espanya continua sense moure fitxa

Espanya de moment no aclareix si enviarà tancs Leopard a Ucraïna. Al ple d'aquest dimarts al Congrés, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que es "mantindrà la unitat i la coordinació amb els països aliats", per bé que ha apuntat que caldrà veure "en què se substancia" aquesta autorització d'Alemanya, informa Ot Serra des de Madrid. Els últims dies el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha demanat discreció i ha circumscrit l'actuació espanyola en la "unitat" dels socis europeus. Fonts del ministeri apunten que s'ha de prendre alguna decisió en un pròxim Consell Europeu al mes de febrer. Albares ha manifestat recentment que parlar de quants tancs es podrien enviar "no fa cap favor" als interessos d'Ucraïna i, de moment, la Moncloa no vol ser clara al respecte.

stats