Centenars de soldats ucraïnesos capturats o desapareguts en la caiguda d'Avdíivka

Algunes fonts diuen que la retirada ucraïnesa es va fer tard i va ser caòtica, cosa que suposa on cop a la moral i als esforços de reclutament de Kíiv

Julian E. Barnes, Thomas Gibbons-Neff, Eric Schmitt / The New York Times
4 min
Un membre de la Brigada Mecanitzada Separada d'Ucraïna, patrulla pels carrers d'Avdiivka a la regió de Donetsk, Ucraïna.

Centenars de soldats ucraïnesos podrien haver estat capturats per les tropes russes o han desaparegut durant la caòtica retirada de la ciutat oriental d'Avdíivka, una pèrdua dura que podria suposar un cop a la moral ja debilitada d'Ucraïna. La caiguda d'Avdíivka en mans de Rússia s'ha convertit en una pèrdua simbòlica important per a les tropes ucraïneses, un signe de l'impacte al camp de batalla del fracàs del Congrés dels Estats Units a l'hora d'aprovar més assistència militar al país. La disminució del subministrament d'obusos d'artilleria fa que sigui encara més difícil mantenir la línia de front.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les estimacions de quants ucraïnesos han estat capturats o han desaparegut varien i és possible que no en tinguem un recompte precís fins que Ucraïna no solidifiqui noves línies defensives fora de la ciutat. Però dos soldats amb coneixement de la retirada d'Ucraïna van estimar que entre 850 i 1.000 soldats podrien haver estat capturats o estarien desapareguts.

El govern dels EUA assegura que la pèrdua d'Avdíivka no és un revés estratègic important i argumenta que els guanys russos a l'est d'Ucraïna no conduiran necessàriament al col·lapse de les línies ucraïneses i que és poc probable que Moscou pugui seguir amb una altra ofensiva important. Però la captura de centenars de soldats podria modificar aquest càlcul. Funcionaris nord-americans han dit els últims dies que la moral ja s'estava erosionant entre les tropes ucraïneses, arran de la fallida contraofensiva de l'any passat i la consegüent destitució del màxim comandant de l'exèrcit.

A causa d'aquests problemes, segons aquestes fonts, l'exèrcit d'Ucraïna ha tingut problemes amb el reclutament. Els alts caps militars han dit que volen mobilitzar fins a 500.000 persones més, però la petició ha topat amb resistència política i està estancada al Parlament. La captura de centenars de soldats, especialment aquells amb experiència al camp de batalla, faria més aguda la necessitat de tropes i alhora complicaria l'esforç per reclutar-ne més. Per tot plegat, la caiguda d'Avdíivka pot ser més important del que semblava inicialment.

Kíiv en minimitza la importància

El comandament militar d'Ucraïna ha reconegut que alguns soldats van ser capturats en la retirada d'Avdíivka, però ha intentat minimitzar les xifres i la importància. Dissabte, el general Oleksandr Tarnavski, el comandant de l'exèrcit ucraïnès a la zona, va dir a Telegram que la retirada s'havia fet segons els plans previstos, però "en l'etapa final de l'operació, sota la pressió de les forces superiors de l'enemic, alguns soldats ucraïnesos van caure en captivitat". No en va revelar el nombre.

Dmitró Likhovii, un portaveu del general Tarnavski, va respondre als informes segons els quals centenars de soldats havien estat capturats i els va qualificar de desinformació. Però va reconèixer que Rússia n'havia capturat alguns i que hi havia "un cert nombre" de soldats desapareguts.

Un alt funcionari ucraïnès va insistir que només sis soldats havien estat fets presoners en la retirada de la ciutat. Aquests soldats, de la Tercera Brigada Separada d'Assalt, van ser capturats després d'haver-se quedat sense municions i de perdre la comunicació amb l'exèrcit ucraïnès, va dir el funcionari. Però alguns soldats i oficials occidentals diuen que la manca d'execució d'una retirada ordenada i el caos que es va desencadenar divendres i dissabte, quan les defenses van caure, són directament responsables del que sembla un nombre significatiu de soldats capturats. Segons aquestes fonts, la retirada d'Ucraïna estava mal planificada i va començar massa tard.

Retirar-se sota el foc de l'artilleria, els drons i els atacs aeris és una de les maniobres militars més difícils, que desafia els comandants a minimitzar la pèrdua de vides i permetre que les unitats retrocedeixin sense cedir més territori del previst. Segons alguns soldats i els oficials occidentals que van parlar sota anonimat, les forces d'Ucraïna no estaven preparades per la rapidesa amb què l'avanç rus a Avdíivka es va desenvolupar la setmana passada. Ucraïna va intentar guanyar temps perquè les forces d'infanteria regulars es retiressin fora de la ciutat, utilitzant les seves forces d'operacions especials i la Tercera Brigada d'Assalt Separada d'elit per cobrir la retirada. Però les unitats no podien frenar l'avanç rus ni fer sortir tots els soldats ucraïnesos.

Alts funcionaris ucraïnesos diuen que les forces russes també van patir grans pèrdues en la batalla. Rússia va prendre Avdíivka en massa, enviant-hi tropes i vehicles blindats fins que les defenses ucraïneses es van veure superades. Milers de soldats russos van morir i van resultar ferits, segons fonts de Kíiv. Tot i això, una retirada caòtica no és inevitable. La retirada de les tropes sense patir grans pèrdues és difícil, però possible, si es fa amb una operació deliberada i sense presses, segons els estrategs nord-americans.

Encerclats per tres costats

A Avdíivka, Ucraïna sembla haver esperat massa per començar a retirar-se i la frenètica fugida de seguida va resultar costosa. Per als ucraïnesos, el repte de retirar-se d'Avdíivka es va agreujar pel fet que Rússia havia envoltat la ciutat per gairebé tres costats. Una única carretera asfaltada era la manera més viable d'entrar i sortir de la ciutat. Aquesta ruta, que les tropes ucraïneses van batejar com el camí de la vida, va ser amenaçada directament a principis d'aquest mes, fent que la retirada fos molt més perillosa. Quan les forces ucraïneses van començar a retirar-se, vídeos i fotos de codi obert no verificats mostraven unitats retirant-se sota el foc de l'artilleria i cossos escampats per carreteres i entre els arbres.

Les unitats militars ucraïneses han lluitat durant molt de temps per comunicar-se entre si perquè sovint tenen equips de ràdio diferents. Els soldats amb coneixement de la retirada van dir que els problemes de comunicació van ser un dels factors que van comportar que els soldats fossin capturats, morts i ferits. Soldats entrevistats pel New York Times van suggerir que algunes unitats es van retirar abans que altres en fossin conscients. Això va posar les segones en risc de ser encerclades pels russos.

Vídeos no verificats publicats a les xarxes socials també mostraven forces russes executant soldats ucraïnesos a Avdíivka i rodalia. Diumenge, l'oficina del fiscal de l'oblast de Donetsk, a l'est d'Ucraïna, va dir a Telegram que obria una investigació sobre "els afusellaments de presoners de guerra ucraïnesos desarmats a Avdíivka i Vesele".

Copyright The New York Times
stats