Internacional Europa 01/02/2024

El fracàs de la contraofensiva ucraïnesa fa trontollar el màxim comandant militar de Zelenski

Creixen els rumors de la destitució del cap de l'exèrcit, Valeri Zalujni, una de les figures més populars al país

4 min
Una imatge del comandant en cap d'Ucraïna, Valerii Zaluzhnyi.

BarcelonaEl president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, està preparant un canvi al capdavant de les seves forces armades, després del fracàs de la tan anunciada contraofensiva ucraïnesa i enmig de l'estancament al camp de batalla. Segons diversos mitjans, tant locals com internacionals, Zelenski té intenció de substituir el comandant en cap, Valeri Zalujni, que en aquests dos anys de guerra s'ha convertit en un símbol de la resistència de l'exèrcit de Kíiv i a qui s'atribueixen tots els mèrits de l'estratègia militar de Kíiv els primers mesos de la invasió russa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però fa mesos que apareixen informacions sobre les esquerdes cada cop més grosses entre Zelenski i Zalujni, agreujades pels pocs fruits militars de l'últim any, i en un moment en què Rússia ha pres la iniciativa en diversos fronts. Dilluns a la tarda, mitjans ucraïnesos i polítics opositors van filtrar la notícia que el president cessaria el cap de les forces armades aquella mateixa nit. El ministeri de Defensa es va afanyar a desmentir-ho: "Estimats periodistes, contestem ràpidament a tothom: No, això no és cert", afirmava en un comunicat. Però des de llavors han anat apareixent més detalls que donen credibilitat a aquelles informacions.

Segons el Financial Times, que cita quatre fonts coneixedores, Zelenski es va reunir amb Zalujni dilluns i li va oferir un nou rol com a assessor de defensa, una posició que el general va refusar. Amb tot, el president va deixar-li clar que, de totes maneres, seria destituït. Aquestes mateixes fonts han explicat que, malgrat que la decisió està presa, les filtracions han provocat que Zelenski hagi decidit esperar un temps a fer-la efectiva.

El febrer de l'any passat, es va produir una situació similar amb el ministre de Defensa, Oleksí Réznikov. Els mitjans van publicar que la seva destitució era imminent, després que s'haguessin destapat diversos casos de corrupció al seu ministeri. De seguida es van desmentir oficialment les informacions del cessament, que es va retardar uns quants mesos, fins que al setembre Zelenski va anunciar la destitució. "El ministeri necessita nous enfocaments i noves maneres d'interactuar amb l'exèrcit i amb la societat", va argumentar.

Desavinences sobre el reclutament

A la trobada de dilluns amb el cap de l'exèrcit, el president ucraïnès va justificar el cessament per la fatiga de dos anys de guerra, tant interna com per part dels socis internacionals, i va argumentar que un canvi al comandament militar podria revitalitzar la situació, segons el Washington Post. El mateix diari explica que els dos líders van discutir sobre quants soldats cal mobilitzar aquest any. Zalujni va proposar que fossin 500.000, una xifra que Zelenski considera inviable a causa de l'escassetat de material i als potencials problemes a l'hora de fer el reclutament.

A finals de l'any passat, les diferències entre tots dos van fer-se més evidents, després que Zalujni es desviés del discurs oficial en una entrevista al setmanari The Economist, en què admetia –tot i que no ho deia clarament– un estancament en la guerra. A Zelenski no li va agradar: “No hi ha un estancament. Hi ha dificultats i diferents opinions, però no estem en una situació d’estancament”, va subratllar dies després.

Les últimes setmanes, les tropes de Moscou han aconseguit avançar en diversos fronts de l'est, sobretot al voltant i dins d'Avdíivka, a Donetsk, i a l'oest de Kreminnà, a Lugansk, segons diverses fonts independents. Aquest dimecres, el president rus, Vladímir Putin, ha assegurat que les forces russes ja controlen diversos edificis a Avdíivka, un dels principals punts de la resistència ucraïnesa a Donetsk, on tots dos exèrcits estan pagant una factura altíssima pel que fa a soldats morts i ferits.

Paral·lelament, aquest dimecres, el ministeri de Defensa rus ha anunciat el retorn de 195 presoners de guerra captius a Ucraïna a canvi del mateix nombre de presoners ucraïnesos. Un intercanvi que arriba després que la setmana passada s'estavellés un avió militar de transport rus, abatut per un míssil ucraïnès, en el qual, segons Rússia, viatjaven 65 soldats ucraïnesos que havien de ser intercanviats per russos, cosa que Kíiv ha desmentit.

stats