Els equilibris de Biden amb la guerra de Gaza

El vot dels joves, molt crítics amb la posició de la Casa Blanca, és clau perquè el Partit Demòcrata pugui continuar al poder l'any vinent

3 min
Joe Biden

Els interessos polítics del president Joe Biden estan al bell mig del conflicte entre Israel i Hamàs, especialment perquè a mesura que passa el temps la invasió militar de Gaza suscita crítiques més àmplies als Estats Units pel que fa a la mort, la destrucció i l'èxode de la població palestina del sector nord de la Franja, encara que les crítiques no han incidit en la posició de Biden d'una manera significativa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Washington podria posar fi a la guerra en qualsevol moment si aturés el pont aeri que dia i nit porta a Israel tota mena de material militar, incloses les bombes que també dia i nit estan deixant el nord de la Franja més pla que un pàrquing, com han dit alguns militars hebreus. Si Biden no dona aquesta ordre és perquè considera que no ha arribat el moment.

En realitat, el president està fent un doble joc amb dues baralles de cartes; en el primer, amb Israel i els seus aliats interns als Estats Units; en el segon, juga amb els opositors a la invasió que hi ha als Estats Units, principalment entre la gent jove del Partit Demòcrata. Tot això quan falta menys d'un any per a unes eleccions que seran molt disputades entre Biden i molt probablement Donald Trump, on cada vot comptarà.

Centenars de persones cercant víctimes al lloc dels atacs israelians a les cases del camp de refugiats de Jabalia, al nord de la franja de Gaza, el 31 d'octubre del 2023

Una concessió al sector jove del Partit Demòcrata s'ha fet aquesta setmana, quan el secretari d'Estat, Antony Blinken, ha dit que el seu país s'oposa al desplaçament forçat de població palestina, justament el que passa aquests dies. Però és una concessió verbal, intranscendent i de cara a la galeria, perquè Washington a la pràctica està permetent el desplaçament forçat de centenars de milers de palestins, una cosa que podria evitar si aturés el pont aeri d'armes i municions.

La destrucció de Gaza ha fet que molts americans, especialment joves i del Partit Demòcrata, facin un pas per ajudar els refugiats. És el que ha fet Ella Emhoff, filla del marit de la vicepresidenta dels Estats Units Kamala Harris, a la qual Harris considera com una filla pròpia. Emhoff, que és jueva, ha contribuït a una campanya propalestina que ha reunit 8 milions de dòlars, una situació que difícilment podia passar als Estats Units alguns anys enrere.

Catàstrofe política i moral

La revista Newsweek parla de revolució d'una part dels joves americans demòcrates. En una carta enviada al president Biden, els joves li adverteixen que la política de llum verda permanent que l'administració està donant al primer ministre Benjamin Netanyahu pot costar-li la seva reelecció el novembre del 2024, quan pot necessitar tots els vots dels joves progressistes. En opinió d'alguns grups de joves demòcrates, la violència a Gaza podria tenir repercussions domèstiques i no només pel que fa a la carrera presidencial sinó també pel que fa al Partit Demòcrata en general.

Avisen que una implicació directa de les forces americanes al Pròxim Orient podria suposar una catàstrofe no només de tipus polític sinó també moral. Recordem que els Estats Units tenen desenes de bases militars a la regió i acaben d'enviar dos portaavions i desenes de vaixells de guerra al Mediterrani oriental.

Artilleria de l'exèrcit israelià disparant obusos sobre Gaza

La carta adverteix que és impossible que un candidat demòcrata a la presidència guanyi les eleccions si no hi ha una gran mobilització del vot jove, una cosa que sembla clara per a molts analistes demòcrates que busquen les paperetes que necessiten per tot arreu. I una gran quantitat de joves estan horroritzats pel que Israel està fent a la Franja amb dòlars dels contribuents estatunidencs.

Un sector del Partit Demòcrata, particularment gent jove, no entén que hagi passat més d'un mes des de l'atac de Hamàs del 7 d'octubre, quan van morir prop de 1.200 jueus israelians, i hi hagi més d'11.000 morts a Gaza, s'hagi destruït una bona part de la Franja, i Washington continuï sense demanar un alto el foc i continuï enviant a Israel armes i bombes a tota màquina. Mentre tot això no canviï, més vots perdrà Biden, diuen els joves demòcrates.

Joves americans, fins i tot joves jueus, parlen de "genocidi" de palestins i insisteixen que això s'està fent amb les armes destructives que els Estats Units envia a Israel i paguen els americans. Aquesta situació es produeix en un context on les noves generacions critiquen tota mena de violència i, particularment, les guerres.

stats