Un articulista del 'Financial Times' creu que s'ha "exagerat" l'amenaça dels "separatismes" a Europa

Tony Barber creu que Catalunya, Euskadi, Escòcia, Flandes o el Tirol del Sud difícilment aconseguiran la independència i diu que els "canvis pacífics" de les fronteres han estat una excepció en l'Europa moderna

Ni Escòcia, ni Flandes, ni el Tirol del Sud, ni Euskadi, ni Catalunya. Un articulista del diari econòmic britànic 'Financial Times' explica en un apunt al seu blog del diari "per què el separatisme és una amenaça exagerada a Europa". Segons Tony Barber, "la Gran Bretanya, Bèlgica, Espanya i altres països amb minories nacionals inquietes no desapareixeran en un núvol de fum". En el cas català, Barber remarca que els ciutadans catalans estan "molestos" per haver de pagar "alts impostos" a regions que ells consideren "menys acomodades i suposadament corruptes i ocioses" com Andalusia, i diu que "hi ha alguna cosa certa en aquest argument". Amb tot, creu que el govern de Rajoy "sap que s'ha de prendre seriosament el moviment proindependentista de Catalunya" i vaticina que tindrà "el cap fred" per negociar "un acord que doni als catalans un major control dels seus assumptes" . L'article està il·lustrat amb una fotografia de la manifestació del 12-O a la plaça Catalunya de Barcelona en què s'hi veuen banderes catalanes i espanyoles.

Sobre les eleccions d'Euskadi d'aquest diumenge, l'articulista assegura que, tot i que els "n acionalistes i separatistes van guanyar les eleccions ", els ciutadans bascos "es conformaran amb autonomia dins d'Espanya" i no "el que –diu– sens dubte seria una existència precària com un estat independent" . Barber també diu que a Escòcia guanyarà el 'no' i que Bèlgica és difícil que es trenqui per la disputa sobre què fer amb la capital, Brussel·les.

Conclou l'article: "No vull donar la impressió que les fronteres dels estats d'Europa no canviaran mai . És evident que , en els 98 anys que han transcorregut des de l'esclat de la Primera Guerra Mundial , han canviat moltes coses . Certament , pot tornar a passar . Però recordeu : els canvis pacífics en les  frontereres han estat  l'excepció en l'Europa moderna ".

Més continguts de