Johnson torna a visitar Kíiv i ofereix a Zelenski més ajuda militar

El 'premier' promet un programa d'entrenament militar als ucraïnesos per a 10.000 soldats cada quatre mesos

3 min
Boris Johnson amb Volodímir Zelenski, a l'arribada del 'premier' britànic a Kíiv, aquest divendres a la tarda.

LondresUn dia després que quatre líders comunitaris –tres dels quals, els motors de la Unió Europea: Alemanya, França i Itàlia, més Romania– hagin visitat Kíiv, i només al cap d'unes poques hores que aquest divendres al matí la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, hagi anunciat que Brussel·les atorga a Ucraïna i Moldàvia l'estatus de països candidats a l'ingrés a la Unió Europea, el primer ministre britànic, Boris Johnson, s'ha plantat a la capital del país en visita sorpresa, com si temés que Emmanuel Macron, Olaf Scholz i Mario Draghi li haguessin de robar el protagonisme occidental a l'hora de mostrar el suport incondicional a Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

I per si hi hagués cap dubte, Johnson ha explicitat: "En les circumstàncies actuals, en què continua un assalt bàrbar contra persones totalment innocents [i veiem com] pobles i pobles es redueixen a runes, i continuem veient l'objectiu deliberat de civils, cosa que sens dubte és un crim de guerra, entenc completament per què vosaltres i el vostre poble no podeu fer cap compromís amb Putin". Unes paraules que refermen la posició del president Volodímir Zelenski, que ha tingut en Johnson un o el més ferm aliat d'abans, fins i tot, que esclatés el conflicte.

En la conferència de premsa posterior a la trobada, Johnson ha informat que el Regne Unit pot entrenar les forces d'Ucraïna. I ha confirmat que Londres oferirà a les forces ucraïneses un important programa de suport que tindria la capacitat d'entrenar fins a 10.000 soldats cada 120 dies. "La meva visita d'avui, a les profunditats d'aquesta guerra, és enviar un missatge clar i senzill al poble ucraïnès: el Regne Unit està amb vosaltres, i estarem amb vosaltres fins que finalment triomfeu. A mesura que els soldats ucraïnesos disparen míssils del Regne Unit en defensa de la sobirania de la vostra nació, també ho fan en defensa de les mateixes llibertats que donem per fetes. És per això que he ofert al president Zelenski un nou programa d'entrenament militar important que podria canviar l'equació d'aquesta guerra, aprofitant la més poderosa de les forces, la determinació d'Ucraïna de guanyar".

Derrota i humiliació?

Johnson també ha assegurat: "Farem tot el possible per continuar reforçant la coalició diplomàtica en suport d'Ucraïna arreu del món. Treballarem junts per alliberar el gra, com dius, amb raó, que està sent ostatge ara mateix de Putin, que està privant la gent de tot el món dels aliments que necessiten. Per descomptat, continuarem com hem fet des del principi per proporcionar l'equip militar que necessiteu, perquè vosaltres, el poble ucraïnès, sereu capaços d'expulsar l'agressor d'Ucraïna. I aquest serà el moment de les converses sobre el futur. I serà en aquest context d'una Ucraïna lliure en què nosaltres i altres països assumirem els compromisos i garanties de seguretat de què hem parlat tan sovint".

En altres paraules, si Zelenski té de tant en tant dubtes sobre si començar a parlar amb Rússia sobre una fràgil pau, imposada a cop de míssils i canons, si la UE s'aparta de la determinació britànica de "derrotar" Rússia, el Regne Unit continuarà al costat d'Ucraïna oferint-li "l'estratègica resistència" que necessita Zelenski. Unes paraules que potser contrasten amb les prou conegudes del president francès, Emmanuel Macron, segons les quals no "es pot humiliar Rússia".

La visita de Johnson a Kíiv, la segona des que va començar la guerra –la primera va tenir lloc a l'abril–, ha constituït una sorpresa tant per als ucraïnesos com per als britànics. De fet, Johnson ha cancel·lat un anunciat viatge a Doncaster, al nord d'Anglaterra, on tenia una trobada amb militants conservadors en el cor d'una circumscripció clau del Red Wall, els districtes tradicionalment laboristes del nord d'Anglaterra que Johnson va guanyar el 2019. La setmana vinent hi té lloc una elecció parcial fonamental per mesurar la popularitat del primer ministre als territoris que li van donar la victòria fa dos anys i mig.

stats