Internacional Europa 06/06/2023

El Kremlin acusa Navalni de cometre sis delictes des de la presó i li reclama 30 anys més

El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna Rússia per l'enverinament del líder opositor empresonat

3 min
Navalni ha comparegut davant del tribunal per videoconferència des de la presó on compleix una condemna anterior

BarcelonaEmpresonat des de fa gairebé dos anys i mig, després d'un intent d'enverinar-lo i mentre compleix condemna aïllat i castigat en una presó de màxima seguretat, Aleksei Navalni, el principal opositor a Vladímir Putin, s'enfronta des d'aquest dimecres a un nou judici. I ara s'exposa a una condemna de per vida: acusat "d'extremisme" i "corrupció de la joventut", podrien condemnar-lo a 30 anys de presó. Els nous delictes els hauria comès quan ja estava entre reixes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Paral·lelament, el Tribunal Europeu dels Drets Humans ha condemnat Rússia per no haver investigat a fons l'enverinament de l'opositor i condemna el Kremlin a pagar-li 40.000 euros, cosa que difícilment passarà perquè Moscou no reconeix aquest organisme.

Segons han explicat els seus col·laboradors a les xarxes socials, els càrrecs nous a què s'enfronta en un tribunal de Moscou inclouen la creació i el finançament d'un grup "extremista", altres delictes penals i fins i tot exaltació del nazisme. Segons ha denunciat ell mateix, el plec d'acusació conté 3.828 pàgines, que les autoritats de la presó on compleix una condemna anterior en règim d'aïllament en solitari no li han permès revisar. També revela que totes les acusacions corresponen al període en què ha estat empresonat: el van imputar l'octubre passat per apologia del terrorisme i del nazisme per unes declaracions dels seus companys a l'exili al seu canal de YouTube, Popular Politics. Els serveis secrets russos de l'FSB van assegurar a l'abril que els socis de Navalni, conjuntament amb els serveis secrets ucraïnesos, estaven implicats en l'assassinat del bloguer i propagandista del Kremlin Vladlen Tatarski a Sant Petersburg. L'opositor ha negat cap implicació.

Navalni és a la presó des del gener del 2021, quan va ser detingut en tornar a Rússia des d'Alemanya, on s'havia recuperat d'un intent d'enverinament –amb Novitxok– que l'opositor assegura que va ser ordenat per Vladímir Putin. El Kremlin sempre ho ha negat, però queda clar que el verí, d'ús militar, només és accessible a funcionaris estatals. L'estiu passat havia d'haver estat alliberat, però mentre era a la presó el van processar per nous càrrecs de difamació, frau i desacatament, pels quals ja va ser condemnat a nou anys de presó.

En els últims anys de govern de Putin tota l'oposició interna ha estat pràcticament liquidada i les organitzacions de defensa dels drets civils, la memòria històrica i els mitjans de comunicació independents, prohibits sota la llei d'agents estrangers, que obliga a identificar-se com a tal qualsevol grup que rebi finançament de l'exterior. Des de la invasió d'Ucraïna, Rússia ha combatut tot intent de dissidència amb censura i llargues penes de presó contra tothom que ha pretès oposar-se en públic a la guerra. Navalni, advocat de 46 anys, defensa el nacionalisme rus però ha declarat que Rússia perdrà la guerra i ha denunciat el dany infligit a milions d'ucraïnesos.

L'opositor es va fer conegut per la seva denúncia de la corrupció a Rússia i en particular del mateix Putin i va convertir-se en un líder respectat quan va decidir tornar a Rússia després de l'enverinament sabent que acabaria entre reixes. La seva organització, el Fons Anticorrupció, també ha estat il·legalitzada. Una de les seves col·laboradores, Lília Txanixeva, va ser jutjada dilluns pels mateixos càrrecs d'extremisme i la Fiscalia li demana 12 anys de presó. En el seu al·legat final Txanixeva va denunciar la degradació del sistema de poder rus i la persecució per part de les autoritats.

"Rentat de cervell" a la presó

Dimarts Navalni va denunciar el "rentat de cervell" a què les autoritats penitenciàries assegura que sotmeten els presos del centre on està tancat, IK-6, on s'han denunciat nombrosos casos de tortures i abusos. Denuncia que cinc cops al dia els fan escoltar música patriòtica.

La família i els col·laboradors de Navalni han denunciat la degradació del seu estat de salut, que és evident en els vídeos que han difós des de dins de la presó, i diumenge passat, 4 de juny, van convocar protestes coincidint amb l'aniversari de l'opositor empresonat. 90 manifestants van acabar detinguts, segons els observatoris de defensa dels drets humans.

stats