Internacional Europa 03/04/2023

Rússia deté la dona acusada d'haver matat un bloguer pro-rus i la vincula amb Ucraïna i Navalni

Les autoritats russes acusen Daria Trepova, de 26 anys, d'atac terrorista

Núria Vila Masclans
4 min
Daria Trepova, detinguda per la policia russa acusada d'haver matat un bloguer pro-rus a Sant Petersburg.

BarcelonaEl Comitè d'Investigació de Rússia ha anunciat aquest dilluns la detenció de Daria Trepova, la dona acusada d'haver matat el bloguer militar pro-rus Vladlen Tatarski ahir diumenge en una explosió en un cafè de Sant Petersburg, que també va deixar 32 ferits, segons fonts oficials. Les autoritats russes consideren que es tracta d'un "acte terrorista" i l'han vinculat als serveis secrets especials d'Ucraïna i al Fons de Lluita contra la Corrupció (FBK), l'ONG il·legalitzada del líder opositor rus Aleksei Navalni, tancat en una presó russa. "S'ha establert que l'atemptat terrorista [...] va ser planificat pels serveis d'intel·ligència d'Ucraïna amb la participació d'agents que col·laboren amb l'FBK de Navalni", afirmava un comunicat del Comitè Antiterrorista de Rússia, segons informen les agències estatals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'explosió es va produir mentre Tatarski (el seu nom real era Maksim Fomin) participava com a convidat en l'acte d'un grup anomenat Cyberfront Z –la lletra que utilitza el Kremlin per simbolitzar el suport a la invasió d'Ucraïna– en un establiment propietat de Ievgueni Prigojin, fundador de la companyia de mercenaris Grup Wagner, que també té una cadena de menjar ràpid. Tatarski, amb més de 560.000 seguidors a Telegram, era una de les veus més destacades de la comunitat bloguera pro guerra, però també s'havia mostrat crític amb algunes decisions dels comandaments militars russos.

Segons l'agència de notícies Tass, els investigadors creuen que Daria Trepova, de 26 anys, va ser qui va introduir els explosius a la cafeteria. En vídeos compartits a les xarxes socials es veu Tatarski aguantant una estatueta que una dona li havia entregat. La hipòtesi de les autoritats russes és que va ser Trepova qui va donar-li l'objecte, que estava carregat del material explosiu que després va matar el bloguer.

Suposada confessió

En un vídeo difós aquest dilluns pel ministeri de l'Interior –només s'han difós uns quants segons del vídeo, editat–, la noia admet, entre sospirs, que era al lloc on hi va haver l'explosió i que va donar-li l'estatueta a Tatarski, però no diu que fos conscient que contenia explosius. Reuters detalla que, segons alguns mitjans russos, la detinguda ha dit als investigadors que li havien parat una trampa, una versió que també defensa el seu marit, segons ha publicat el mitjà rus The Insider, que informa que la policia també ha detingut un amic de Trepova, tot i que les autoritats no ho han confirmat.

La jove havia aparegut aquest dilluns al matí a la llista de persones en cerca i captura del ministeri de l'Interior rus, i més tard el Comitè d'Investigació de Rússia n'ha confirmat la detenció. Mitjans russos han detallat que la noia ja havia estat detinguda el febrer de l'any passat per participar en protestes contra la guerra d'Ucraïna, que van ser ràpidament reprimides. I el Comitè Antiterrorista ha assegurat aquest dilluns que Trepova és una "partidària activa" de l'FBK de Navalni.

El director de l'FBK, Ivan Jdànov, s'ha defensat de les acusacions, i ha considerat que els responsables de l'atac són els serveis secrets russos (FSB). "Tot el que està passant suggereix que, en realitat, agents de l'FSB van eliminar aquest propagandista. És el que estan fent des del 2014: enverinar-se i matar-se mútuament a tort i a dret, repartint-se els mercats", ha dit en un missatge a Telegram. "Ara mateix, els és molt pràctic atribuir això a l'FBK. No només necessiten un enemic extern en forma d'Ucraïna, sinó que també en necessiten un d'intern en forma de l'equip de Navalni", ha afegit.

En la mateixa línia, Mikhailo Podoliak, assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va tuitejar ahir a la nit que "les aranyes es mengen les unes a les altres" i va atribuir l'explosió al "terrorisme intern com un instrument de lluita política" a Rússia. Mentrestant, Prigojin, que va confirmar que havia cedit el local a un grup patriòtic per organitzar esdeveniments, ha considerat que l'atemptat "és obra d'un grup de radicals", però no creu que estigui directament relacionat amb el govern ucraïnès, cosa que contradiu la hipòtesi de les autoritats russes.

Homenatge a Bakhmut

El nom de Vladlen Tatarski ha aparegut en una de les banderes que, segons el Grup Wagner, militars russos han hissat aquest dilluns a la ciutat de Bakhmut. A la matinada, Prigojin ha assegurat a través del seu compte de Telegram que els seus soldats ja controlaven el centre de la ciutat, i que havien hissat la bandera russa i la del Grup Wagner a l'Ajuntament, tot i que tant Ucraïna com les autoritats pro-russes a Donetsk ho han negat. Aquesta ciutat de l'est d'Ucraïna és un dels punts més calents de la guerra des de fa mesos, i s'ha convertit en un símbol de la resistència ucraïnesa.

Des de Kíiv, insisteixen que Bakhmut encara està sota control ucraïnès. Serhí Txerevati, portaveu del comandament militar a l'est d'Ucraïna, ha assegurat a l'agència Reuters que les forces russes estan "molt lluny" de capturar Bakhmut. I fins i tot les autoritats pro-russes han admès que els combats continuen, contradient les informacions del cap dels Wagner. "L'enemic –l'exèrcit ucraïnès– no ha rebut la respectiva ordre de retirada, no hi ha cap fugida o retirada planificada de tropes del règim ucraïnès d'Artémivsk (Bakhmut)", ha afirmat el líder de Donetsk designat per Rússia, Denís Puixilin, a la televisió russa.

stats