Un bloguer militar pro-rus mor en una explosió en un cafè de Sant Petersburg que pertany al fundador de Wagner

Vlalden Tatarski era de Donetsk i viatjava sovint encastat amb les forces russes a Ucraïna

ARA
2 min
El cafè després de l'explosió

BarcelonaEl conegut bloguer militar rus Vladlen Tatarski ha mort aquest diumenge en una explosió en un cafè de Sant Petersburg, segons informen les agències de notícies russes, que apunten a l'ús d'un artefacte explosiu. L'explosió ha deixat 19 ferits, segons el ministeri de l'Interior.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tatarski (el seu nom real era Maksim Fomin) tenia més de 560.000 seguidors a Telegram i era un dels bloguers militars més influents de Rússia. Nascut a Makiivka, a la regió de Donetsk, ell mateix havia combatut a l'autoproclamada República Popular de Donestk, el 2014, dins el batalló Vostok. També és autor de diversos llibres sobre la guerra d'Ucraïna.

El bloguer, que viatjava sovint a Ucraïna encastat amb les tropes russes, havia pronunciat frases com "els ucraïnesos són russos amb una malaltia mental". Va ser convidat a la cerimònia organitzada pel Kremlin al setembre després de l'annexió unilateral i il·legal de quatre regions ocupades d'Ucraïna. "Vencerem tothom, matarem tothom, i robarem tot el que necessitem. Tot serà com nosaltres vulguem", va dir en un vídeo que va publicar aquell dia. També havia criticat el ministeri de Defensa pels mals resultats del que les autoritats russes anomenen "operació militar especial" a Ucraïna.

El portal Fontanka de Sant Petersburg assegura que l'establiment, anomenat Streetbar, pertany a Ievgueni Prigozhin, fundador de la companyia de mercenaris Wagner, que també té una cadena de menjar ràpid. Aquest bar és on es reuneix cada cap de setmana un grup anomenat Cyberfront Z, la lletra que utilitza el Kremlin per simbolitzar el suport a la invasió d'Ucraïna. El bloguer era el convidat d'aquesta setmana.

Tatarski era una de les veus més destacades de la comunitat bloguera pro-guerra, que és tan important per al Kremlin que l'any passat Putin va establir una coordinació oficial. Com que van al front encastats amb els soldats i en molts casos són veterans de guera poden donar informació de primera mà amb un nivell de llibertat inèdit a Rússia. Critiquen els comandaments militars, als quals Putin pot responsabilitzar dels pobres resultats a Ucraïna sense assumir la seva part de culpa.

El bloguer Vladlen Tatarski en una imatge que va publicar al seu canal de Telegram.

Mentre feia la seva conferència, Tatarski va rebre de mans d'un home una figureta de guix que imitava la seva figura, que li hauria portat una dona Segons algunes versions l'explosiu, 200 grams de TNT, podria haver estat amagat a dins.

Es tracta del segon atemptat en territori rus contra figures públiques que defensen la invasió d'Ucraïna després que l'agost passat posessin una bomba a prop de Moscou al cotxe de Daria Duguina, filla de l'ultranacionalista Aleksander Duguin. Els serveis secrets russos en van responsabilitzar Kíiv, però Ucraïna va negar cap implicació.

stats