Londres amenaça amb anul·lar el Protocol d'Irlanda del Nord del Brexit

El Regne Unit i la UE es reuneixen aquest dijous amb l'ombra d'una guerra comercial com a pitjor escenari

2 min
Protesta de ciutadans anti-Brexit a Belfast que reclamen que no es reintrodueixin els controls fronterers.

LondresBoris Johnson ha tornat a repetir aquest dimecres l'amenaça de desfer-se unilateralment del Protocol del Brexit d'Irlanda del Nord si Brussel·les no accepta una reforma immediata que satisfaci la tradicional comunitat protestant. El referèndum sobre la pertinença a la Unió Europea està a punt de complir sis anys, la sortida efectiva del Regne Unit es va completar en fa més de dos, però les conseqüències del divorci encara s'arrosseguen. Especialment a la província, on l'esmentat Protocol, dissenyat ad hoc per evitar una frontera interior a l'illa d'Irlanda, amenaça amb paralitzar la formació del govern de Belfast sorgit de les eleccions de dijous passat, i que per primera vegada van guanyar els republicans del Sinn Féin.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els unionistes fan xantatge a Londres, i han demanat a Downing Street que anul·li el Protocol. En cas contrari, no entraran a formar part de l'executiu compartit. El mecanisme, diuen, posa en risc la seva pertinença al Regne Unit i els acosta més a la República d'Irlanda. I Johnson, amb tota mena de problemes en el front intern i fent d'estadista d'escala global en l'exterior, galleja de nou davant els Vint-i-set i deixa que els seus ministres diguin que "totes les opcions són damunt de la taula", també una acció unilateral.

En aquest context, el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, es reuneix aquest dijous amb la ministra d'Exteriors britànica, Liz Truss, amb l'objectiu de Londres de forçar una reforma que s'adapti a les demandes unionistes. La UE, però, ja ha anunciat que no acceptarà una renegociació, només un seguit de modificacions que Truss no aprova. La guerra comercial Londres-Brussel·les és només una remota possibilitat, però serveix com a amenaça vigent i en l'últim extrem possible, malgrat que tothom admet que seria el pitjor resultat enmig d'una crisi inflacionista i de la guerra d'Ucraïna.

A més de l'amenaça, Johnson també ha recordat aquest dimecres: "El més important és l'Acord de Divendres Sant, que té 25 anys, i que és crucial per a l'estabilitat del nostre país", una estabilitat que el Brexit, i no pas el Protocol, ha qüestionat. Michelle O'Neill, la republicana triomfadora de les eleccions, ha demanat també avui que el govern de Londres "s'allunyi de la retòrica". "[Downing Street] fa molt de soroll. Estan clarament compromesos en una competició d'orgulls amb la Unió Europea. De què serveix això a la gent d'aquí? De res. Va en contra dels millors interessos de la gent i és una manera d'acontentar els òrgans interns del partit conservador".

La gran paradoxa de la situació, que pot dur Irlanda del Nord de nou a unes eleccions si el DUP no fa marxa enrere o si Johnson finalment actua a la valenta, és que el Protocol, que manté Irlanda del Nord dins del mercat únic de la Unió, ha afavorit l'economia de la província. Les mercaderies accedeixen sense barreres burocràtiques als Vint-i-set, tot al contrari que els productes que entren o surten entre la Unió i la Gran Bretanya. La frontera duanera al mar d'Irlanda a què obliga el Protocol, que Johnson va prometre que mai no hi seria, és, a la pràctica, una frontera aixecada pel Brexit.

stats